Lounais-Häme

Liikemiesyhdistys palasi elävien kirjoihin

 

Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja. Näin 99-vuotias Forssan Liikemiesyhdistys voisi todeta, jos se olisi yksityinen oikeustoimihenkilö.

Patentti- ja rekisterihallitus julkaisi taannoin pitkän listan yhdistyksistä, jotka poistetaan yhdistysrekisteristä, elleivät ne todista olemassaoloaan määräaikaan mennessä. Suurin osa yhdistysten nimistä on aiemmin lakkautettuja, mutta mukana on myös tuhansia edelleen toimivia yhdistyksiä.

Listalle joutuvat yhdistykset, jotka eivät ole ilmoittaneet tietojaan PRH:een vuoden 1995 jälkeen. Forssan Liikemiesyhdistys on hyvinkin aktiivinen yhdistys, mutta joutui tästä huolimatta lakkautettavien listalle.

-Kun toiminta pyörii perustoiminnassa ja keskitytään lähinnä jäsenistön tyytyväisenä pitämiseen, eivät tällaiset asiat välttämättä tule vastaan ennen kuin joku virallinen taho ottaa yhteyttä, huomauttaa yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Arto Heino.

Heinon mukaan yhdistyksen hallitus on jossain vaiheessa vaihtunut, eikä riittäviä dokumentteja tällöin toimitettu yhdistysrekisteriä pitävälle taholle. Asiaan ei myöskään myöhemmin huomattu puuttua ennen kuin Patentti- ja rekisterihallitus julkaisi listan poistomenettelyssä olevista yhdistyksistä. Tässä vaiheessa toimeen ryhdyttiin kuitenkin välittömästi.

Yhdistys on värvännyt loppuvuodesta uusia jäseniä ja johtokunta on valittu vuosittain. Yhdistys järjestää kuukausittain jäsenille kokoontumisen ja useamman retken vuosittain. Senioriosaston jäsenet liikkuvat yhdistyksen nimissä kahdesti viikossa, kerran kävellen ja kerran salilla kuntoillen.

Yhdistys täyttää ensi vuonna kunniakkaat sata vuotta ja historiikkikin on työn alla. Passiiviseksi liikemiesyhdistystä ei siis voi sanoa, vaikka se poistomenettelyyn joutuikin.

Forssan liikemiesyhdistyksen tapaan moni poistomenettelyssä oleva yhdistys on jo todistanut ansaitsevansa paikkansa yhdistysrekisterissä. Kuitenkin valtaosa noin 41000:sta listalla olevasta yhdistyksestä ei ole vielä antanut itsestään elonmerkkejä.

Tiimiesimies Jouko Koitto Patentti- ja rekisterihallituksesta kertoo, että marraskuun puoliväliin mennessä vain noin 2000 yhdistystä oli hakenut pois poistomenettelystä. Koitto uskoo, että 12. tammikuuta mennessä ilmoituksia tulee vielä joitakin, mutta suurin osa listalla olevista nimistä todennäköisesti siivotaan pois rekisteristä.

Suurin osa poistomenettelyssä olevista yhdistyksistä on sellaisia, jotka eivät ole olleet toiminnassa vuosiin. Listalla on erityisen paljon poliittisia ja aatteellisia yhdistyksiä, kuten puolueiden pitäjä- ja nuoriso-osastoja, raittiusseuroja ja lakkautettujen puolueiden paikallisyhdistyksiä.

Osaltaan poistolistan nimet kertovat myös yhteiskunnallisesta muutoksesta. Listalla on paljon pienviljelijäyhdistyksiä, maamiesseuroja, kyläyhdistyksiä ja nuorisoseuroja sekä tarkkailuyhdistyksiä. Paljon on myös erilaisia harraste- ja urheiluseuroja sekä jonkin verran ammatillisia yhdistyksiä.

Joukossa on kuitenkin myös tuhansia sellaisia, joiden toiminta jatkuu edelleen. Koitto muistuttaa, että mikäli poistomenettelyyn joutunut yhdistys jatkaa toimintaansa, sen tulee ilmoittaa tästä Patentti- ja rekisterihallitukseen.

-Tärkeintä on, että tarkastetaan, onko oma yhdistys poistomenettelyssä. Mikäli puheenjohtaja ja hallitus ovat pysyneet samana, eikä nimenkirjoitusoikeus ole siirtynyt, asia hoituu parhaiten sähköisellä ilmoituksella. Yhdistyksen puheenjohtaja kirjautuu pankkitunnuksillaan järjestelmään ja tekee asiasta sähköisen ilmoituksen.

-Jos johto on vaihtunut, pitää uuden hallituksen tiedot ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallitukseen. Tämän jälkeen uusi puheenjohtaja tekee jatkamisilmoituksen ja maksaa 20 euron käsittelymaksun rekisteriin tehtävästä muutoksesta, Koitto opastaa.

Koitto muistuttaa, että asiassa kannattaa jo kiirehtiä. Yhdistyksellä on aikaa tammikuun 12. päivään asti ilmoittaa jatkavansa toimintaa. Mikäli ilmoitusta ei tähän mennessä tehdä, yhdistyksen tiedot poistetaan yhdistysrekisteristä.

Yhdistys voi toimia vanhentuneilla rekisteritiedoilla pitkään silloin kun se keskittyy vain perustoimintaan. Asia voi tulla vastaan siinä vaiheessa, kun haetaan raha-avustuksia tai tehdään kiinteistökauppa- tai vuokrasopimuksia, joihin tarvitaan yhdistyksen avainhenkilön allekirjoitus. Ongelma syntyy siinä vaiheessa, kun rekisterissä nimenkirjoitusoikeus on jollakin muulla kuin yhdistyksen virallisella johdolla.

Forssan Liikemiesyhdistyksen Arto Heino kertoo, että tietojen muuttaminen ja jatkamisilmoituksen tekeminen sujuivat melko kivuttomasti.

-Tänä syksynä olemme hoitaneet itsemme takaisin yhdistysrekisteriin ja tästä on meille myös tullut vahvistus PRH:sta. Nyt olemme virallisesti elävien kirjoissa, Heino kertoo. FL

 

Tuhansia yhdistyksiä siivotaan rekisteristä
Patentti- ja rekisterihallitus on poistamassa tuhansia yhdistyksiä yhdistysrekisteristä. Rekisterissä on kaikkiaan 135000 yhdistyksen tiedot.Listalla on 41000 yhdistystä, joista ei ole kuulunut mitään vuoden 1995 jälkeen.Forssan seudulta poistolistalla on satoja yhdistyksiä. Suurin osa toimintansa lopettaneita, mutta joukossa on kymmeniä edelleen toimivia yhdistyksiä.Yhdistyksen perustamisen ja muutokset yhdistyksen tietoihin voi ilmoittaa sähköisesti. Ilmoituksen allekirjoittaa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella. Ilmoitus maksetaan allekirjoituksen jälkeen asiointipalvelussa pankkitunnuksilla tai luottokortilla. Maksajana voi olla myös joku muu kuin puheenjohtaja, esimerkiksi yhdistyksen rahastonhoitaja.Poistomenettelyyn ilmoitettujen yhdistysten tulee ilmoittaa toiminnan jatkumisesta Patentti- ja rekisterihallitukseen 12.1.2017 mennessä. Ne yhdistykset, jotka eivät ilmoita toiminnastaan, poistetaan yhdistysrekisteristä.

Uusimmat

Fingerpori

comic