Lounais-Häme Forssa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Forssassa: Liikenteen päästöjä vähennettävä yli neljäsosa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka vieraili Forssassa loppiaisena. Arkistokuva.

– Jos emme työllistävien investointien ja koulutuksen avulla pysty takaamaan reilua siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan kaikille, on varmaa, että myrkynkeittäjät saavat valtaa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.)

Forssan Työväenyhdistyksen perinteisessä kuusijuhlassa työväentalolla puhunut Harakka näkee, että Suomessa on saavutettava järkyttävän kova liikenteen päästövähennys.

– Nykytasosta pitää päästä alas yli neljäsosa kymmenen vuoden aikana. Tavoitteet on saavutettava mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti, lisäämättä eriarvoisuutta ja aiheuttamatta harmia ihmisten arkeen, hän sanoo.

Demarien pitää johtaa ilmastonmuutoksen torjumista

Harakka kiinnitti puheessaan vahvasti huomiota ilmastonmuutokseen. Ihmiskunnan suuri haaste on hänen mukaansa ilmastonmuutoksen torjuminen. Se voi onnistua vain, jos kaikki kansalaiset voivat sen hyväksyä.

Tehtävän johtaminen kuuluu Harakan mukaan sosialidemokraateille kolmestakin syystä.

– Ensimmäinen on aatteellinen. Meidän aatteemme yhdistää ekologisen ja taloudellisen kestävyyden sosiaaliseen kestävyyteen: ympäristöä ei voi suojella, ellei suojella myös ihmistä.

– Toinen syy on historiallinen. Demarit on teollisuuden puolue – mutta me myös perustimme ympäristöministeriön 37 vuotta sitten. Ympäristöä säästävät teolliset palvelut, puhtaat ja puhdistavat ratkaisut, uudistava ja tehostava teknologia sekä kiertotalous ovat Suomen menestyksen avaimia 2020-luvulla. Ja kuten Forssa oli edelläkävijä ensimmäisessä teollistumisessa, Envitech ja Frush näyttävät tietä uudistuvaan teollisuuteen. Me huolehdimme siitä, että ilmastonsuojelu tuo Suomeen työtä ja hyvinvointia.

– Kolmas ja viimeinen syy on käytännöllinen. Me pystymme johtamaan. Me emme lyö nyrkkiä pöytään, vaan kutsumme ihmiset pöydän ääreen. Aatteet ja ihanteet eivät riitä, ne on saatava myös toteen. Tätä on päättäväinen tulevaisuudenusko.

Harakka sanookin, että Sanna Marinin (sd.) hallitus edustaa maailmallakin päättäväistä tulevaisuudenuskoa.

– EU-puheenjohtajakaudella huomasin, että Euroopassakin on tilausta suomalaiselle johtajuudelle. Sen pohjana on päättäväisyys. Olemme päättäneet, että huomenna on paremmin.

Myrkynkylväjiä riittää

Kaikkialla Euroopassa on Harakan mukaan myrkynkylväjiä, jotka houkuttelevat tietämättömiä ja tiedon vieroksujia siihen uskomukseen, että vastuu ilmastonsuojelusta kuuluu muille.

– Koska minä en ole aiheuttanut ilmastonmuutosta, niin minulta ei voi vaatia. Aina löytyy joku muu, jolle syy pitää vierittää. Ja syylliset löytyvät tietenkin ulkopuolelta ja ulkomailta. Pannaan rajat ja silmät kiinni, ja leikitään vanhoja hyviä aikoja, jolloin tällaisesta oltu kuultukaan.

Harakka muistuttaa, että jo vuonna 1969 saatiin lukea Helsingin Sanomista amerikkalaisten tiedemiesten varoitus siitä, että ihmisellä on vain muutamia vuosikymmeniä aikaa estää hiilidioksidisaastutus, joka voi lisätä maapallon lämpöä, sulattaa jäätiköitä ja vaikuttaa ilmastoon.

– Tämä on ollut tiedossamme siis vasta 50 vuotta, mutta joittenkin mielestä hallituksen ilmasto-ohjelma on hätiköity.

– Se tärkein, joka ilmastonsuojelussa puuttuu, on välttämätön yksituumaisuus ja yhteinen tahto. Syitä toimia on vain yksi, eloonjäänti. Mutta syitä olla toimimatta on satoja ja tuhansia ja joka päivä keksitään uusia verukkeita.

Forssa on hallitukselle tärkein kaupunki

Harakka loi katsauksen myös Forssan historiaan. Hän totesi, että Forssa on tälle hallitukselle ehkä Suomen tärkein kaupunki.

– 40 prosenttia hallituspuolueista pitää Forssaa syntysijanaan. 40 vuotta on kulunut siitä, kun vihreä liike sai alkunsa Koijärvellä. Ja kuten jokainen tietää, Forssassa sai nimensä ja ohjelmansa Suomen sosialidemokraattinen puolue vuonna 1903. Forssan ohjelma velvoittaa edelleen ajamaan yhteiskunnallista muutosta, ja muistuttaa, että yhteiskunta ei ole koskaan valmis.

Kritiikkiä Harakka esitti kansanedustajien nykytoiminnalle.

– Olen eduskunnassa esittänyt moneen otteeseen vetoomuksen siitä, että poliittiset päättäjät kantaisivat vastuunsa totuudellisuudesta, faktoissa pysymisessä. Jokaiselle tulee ylilyöntejä, jokainen liioittelee, mutta tarkoituksella ei pidä levittää huhuja, vääristelyä ja valheita omaa etua ajaakseen.

– Ei poliitikko voi levittää epämääräisiä huhuja ja sitten puolustautua sillä, että näin kerrotaan, näin se koetaan, näin moni ajattelee. Emme saa toimia tällä harmaalla alueella, toden ja valheen välissä, epätiedon maailmassa. Epätieto tappaa demokratian.

Sanna Marinin taannoinen esitys neljän päivän ja kuuden tunnin työviikoista on noussut juuri uutiseksi maailmallakin. Harakan mukaan ajastamme kertoo jotain olennaista ja pelottavaa se vihamielisyys, jolla tähän visioon suhtauduttiin.

– Poliittisilta liikkeiltä vaaditaan, aivan oikein, näkyjä tulevaisuuteen, mutta annas olla, jos joku sellaisen esittää, se ammutaan arvelematta alas. Ja kuten Forssan ohjelma aikanaan, kuten peruskoulu aikanaan, kuten tämän hallituksen tulevaisuusinvestoinnit nyt, historia osoittaa, että epäilijät olivat väärässä. Ne, jotka hakevat tänään suosiota ja selkääntaputuksia, ovat huomenna naurunalaisia tai parhaassa tapauksessa unohdettuja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic