Lounais-Häme

Liikenne Uudenmaan rajalla vähentynyt mutta turhia yrittäjiä riittää: Sakotettavien määrä nousi poikkeuksellisen suureksi

Uudenmaan maakuntarajaa valvotaan pääsiäisen aikana tehostetusti. Kuva: Tapio Tuomela
Uudenmaan maakuntarajaa valvotaan pääsiäisen aikana tehostetusti. Kuva: Tapio Tuomela

Pitkäperjantaina Uudenmaan maakuntarajan yli pyrkiviä ajoneuvoja saapui yhteensä 11 471 poliisin tarkistuspisteille. Poliisi joutui ohjaamaan takaisin 266 ajoneuvoa ja sakottamaan 14 henkilöä valmiuslain rikkomisesta.

Junissa poliisi tarkisti perjantain aikana 367 henkilön matkan syyn. Seitsemän matkustajaa ohjattiin palaamaan, mutta yhdellekään matkustajalle ei kirjoitettu sakkoja.

Yksi kalastaja joutui palaamaan vesiltä. Uudenmaan maakuntarajaa merellä valvoo Suomenlahden merivartiosto.

Vaikka Uudenmaan yli pyrkivien ajoneuvojen määrä laski huomattavasti torstain lukemista (45 604), poliisi joutui ohjaamaan takaisin melkein yhtä monta ajoneuvoa kuin torstaina (283). Sakkojen määräkin oli poikkeuksellisen korkea ajoneuvojen määrään ja aiempien sakkojen määriin nähden.

Poliisi muistuttaa, että liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Vapaa-ajan matkustaminen, eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen, eivät ole perusteltuja syitä. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

– Liikkumisrajoituksen tavoitteena on koronaviruksen leviämisen estäminen ja kansalaisten suojeleminen. Meidän tehtävämme on varmistaa, että kukaan ei ylitä Uudenmaan rajaa ilman välttämätöntä syytä. On erittäin hyvä, että maakuntarajan ylittävien ajoneuvojen määrä laski viime vuorokauden aikana huomattavasti. Lasketaan yhdessä rajanylitysten määrää vielä entisestään ja vältetään turhaa liikkumista rajalla, kannustaa operaation johtaja, ylikomisario Mika Pöyry Helsingin poliisista.

– Uudenmaan rajaa yritettiin ylittää ajoneuvolla myös ilman ajo-oikeutta sekä huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Tarkastuspisteiden liikkumisrajoitusten valvonnan ohella tarkastuspisteillä jäi kiinni myös etsintäkuulutettuja, kertoo ylikomisario Pöyry.

Päättyykö Uudenmaan eristys suunnitellusti?

Poliisi valvoo liikennettä pääsiäisenä tehostetusti Uudenmaan maakuntarajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja aktiivisella liikkuvalla valvonnalla.

Uudenmaan raja pysyy suljettuna näillä näkymin 19.4. saakka. Pääministeri Sanna Marin kertoi lauantaiaamuna Ilta-Sanomille, ettei hallitus valmistele Uudenmaan eristämisen jatkamista.

Korjattu klo 14:15: Raja suljettu 19.4. saakka. Tekstissä oli virheellinen päivämäärä.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic