Lounais-Häme Forssan seutu

Liikenneraivo on tavallista Forssan seudulla – Pahimmillaan raivostunut heittelee pulloja ikkunasta ja näyttää käsimerkkejä

Vanhempi konstaapeli Mika Penttilä (oikealla) kertoo, että jopa poliisi kokee liikenneraivoa. Kuva: Petri Ojanen
Vanhempi konstaapeli Mika Penttilä (oikealla) kertoo, että jopa poliisi kokee liikenneraivoa. Kuva: Petri Ojanen

Autoklinikan teettämässä kyselyssä lähes puolet vastaajista kertoo joutuneensa liikenneraivon kohteeksi. Yli kolmasosa on ollut raivon kohteena useita kertoja.

Kyselyssä vastaajat tulkitsivat raivoksi esimerkiksi käsimerkkien käytön ja tööttäilyn.

Myös vanhempi konstaapeli Mika Penttilä Forssan poliisista kertoo, että liikenneraivo on varsin yleistä, ja raivo syntyy pienistäkin asioista. Erityistä raivoa näyttävät aiheuttavan markettien pihat ja muuttuneet liikennejärjestelyt.

– Nyrkkiä heristellään säännöllisesti, Penttilä tuumaa.

Pyöräilijöitä heitellään pulloilla

Erityisen huolissaan konstaapeli on maantiepyöräilijöiden kokemasta raivosta. Jostain syystä kaikki autoilijat eivät hyväksy pyöräilijöitä joukkoonsa.

Pahimmillaan raivo näkyy siten, että pyöräilijää heitellään muovipulloilla tai hänen ohitseen ajetaan tahallaan aivan läheltä.

Penttilä muistuttaa, että pyöräilijöillä on niin kova vauhti, että kaatuminen muovipullon takia voi olla hengenvaarallista.

Ruuhka-aika kiristää hermoja

Autoklinikan teettämään kyselyyn vastanneista 11 prosenttia kertoi käyttävänsä käsimerkkejä liikenteessä suuttuessaan. Näyttää siltä, että käsimerkit ovat yleisempiä nuorilla kuljettajilla. Vastaajista 26 prosenttia kertoi tööttäävänsä, kun hermo menee.

Vain 16 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei koskaan hermostu liikenteessä.

Kyselystä ilmenee, että liikenneraivoa koetaan enemmän suurissa kaupungeissa. Alle 10 000 asukkaan paikkakunnilla kanssa-autoilijan tulistumista on todistanut alle kolmasosa, mutta pääkaupunkiseudulla vastaava osuus on yli 50 prosenttia.

– Etenkin suurissa kaupungeissa ruuhka-ajat kiristävät autoilijoiden hermoja. Pienemmillä paikkakunnilla ei ole ruuhkia, joissa tunnelma tiivistyy ja syke nousee, Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki arvioi.

Jopa poliisi joutuu liikenneraivon kohteeksi

Vanhempi konstaapeli Mika Penttilä kehottaa autoilijoita pohtimaan kahteen kertaan ennen kuin raivostuvat liikenteessä. Yleensä raivo syntyy siitä, että joku tekee vahingossa pienen virheen.

– Kannattaa muistaa, että kaikki tekevät virheitä. Se on ihan normaalia, Penttilä sanoo.

Hänen mukaansa myös poliisi joutuu liikenneraivon kohteeksi. Jos poliisi tekee jonkin virheen, esimerkiksi sammuttaa auton vahingossa risteykseen, siitä pääsee heti lukemaan seuraavan päivän yleisönosastolta.

– Joskus poliisiautosta unohtui laittaa valot päälle. Vastaantulijat soittelivat suuttuneina päälliköille. Jostain syystä pienetkin virheet liikenteessä saavat monen raivostumaan.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic