Lounais-Häme

Liikennerikokset ovat kasvussa K-Hämeessä

Kanta-Hämeessä tammi-kesäkuun aikana kaikkien rikosten määrä on ollut koholla verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Rikoksia tapahtui kevätpuolella tänä vuonna kaikkiaan 12 686, eli yli tuhat enemmän kuin viime vuonna. Nousua selittää liikennerikosten määrä, sillä muuten rikostilastot ovat lähes kaikilla osa-alueilla parantuneet tänä keväänä.

Kaikkien rikosten ja omaisuusrikosten tutkinta-ajat ovat Kanta-Hämeessä hieman venyneet. Esimerkiksi Forssassa keskimääräinen rikoksen tutkinta-aika on venynyt viidellä tunnilla 133:een. Omaisuusrikosten tutkinta-aika on venynyt kaikkiaan lähes 40 tunnilla 136:een tuntiin.

-Tähän on selityksenä resurssipula, ja ulkomaalaistutkinta alkuvuodesta on ollut pois muusta tutkinnasta. Kolmanneksi lainmuutokset, kuten epäillyn oikeusturva, ovat tuoneet poliisin käsiteltäviksi lisää lomakkeita, kertoo ylikomisario Kari Suominen Hämeen poliisilaitokselta.

Rikosten selvitysprosentti on kuitenkin kohonnut sekä Kanta-Hämeessä että Forssassa.

-Huolta ei vielä tässä mielessä tarvitse resurssien suuntaamisesta kantaa. On myös hyvä miettiä, kumpaan keskitytään: rikosten tutkintanopeuteen vai selvitysprosenttiin, sanoo Suominen.

Tämä vuosi näyttää tässä vaiheessa rikostilastoissa paremmalta kuin edeltäjänsä. Omaisuusrikosten määrä kasvoi Kanta-Hämeessä viime vuonna verrattuna vuoteen 2014. Niitä tehtiin viime vuonna noin 6 700 kappaletta ja sitä edeltävänä runsaat 6 000.

Petosten määrä on valtakunnallisestikin kasvanut 2000-luvulla. Viime vuonna petosten määrä kasvoi Kanta-Hämeessä reilusta 750:stä yli tuhanteen.

-Iso osa petoksista tapahtuu nykyisin netissä. Eniten huijataan netin osto- ja myyntipalstoilla, joissa joko tavara tai rahat jäävät saamatta. Toiset lähettävät ulkomaille rahaa huijareille, ja näitä tekijöitä on usein mahdoton saada kiinni. Tekaistut laskut saavat myös osan menemään lankaan, luettelee Suominen.

Forssassa petoksia sattui tänä keväänä 49 kappaletta, mikä on seitsemän enemmän kuin edelliskeväänä. Kanta-Hämeessä petosten määrä laski yli 2,5 prosenttia reilusta 500:sta sen alle. Moottoriajoneuvosta tapahtuneet varkaudet pysyttelivät Forssassa 21 kappaleessa, muuten varkaudet olivat laskussa.

Viime vuonna luvatta tunkeutuen toteutetut varkaudet kasvoivat Kanta-Hämeen alueella ja Forssassa. Tänä vuonna luvut ovat laskeneet kaiken muun, paitsi varasto- tai häkkikomeroiden, asumattomien kiinteistöjen ja piha-alueiden osalta.

-Eniten on ollut kasvua varasto- ja häkkikomerovarkauksissa. Arvotavaraa ei kannata häkkivarastoissa säilyttää, neuvoo ylikomisario.

Väkivaltarikosten osuus on ollut Kanta-Hämeessä hiljalleen laskeva. Ainoastaan törkeitä pahoinpitelyjä on alueella ollut alkuvuodesta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Niitä oli 31, mikä on kuusi enemmän kuin verrokkiaikana. Seksuaalisia ahdisteluja on kirjattu myös kuusi, mikä on yhden enemmän kuin toissa keväänä.

Forssan kaupungin alueella sekä törkeitä pahoinpitelyjä että seksuaalirikoksia oli neljä eli yksi enemmän kuin toissa keväänä. Näistä raiskaustapauksia oli yksi ja seksuaalista ahdistelua kaksi tapausta.

Huumausainerikosten määrä on Kanta-Hämeessä hieman laskenut tänä vuonna ja Forssassa pysynyt lähes ennallaan, parissakymmenessä kappaleessa. Törkeitä huumausainerikoksia ei Forssassa ole ollut tänäkään vuonna. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic