Lounais-Häme Jokioinen

Liikenneturvallisuutta lapattiin koululaisten päähän rastipisteillä – Poliisiauto oli tietysti hitti

Jokioisten Miinan koululla pidettiin liikenneturvallisuuspäivä.
Vanhempi konstaapeli Julius Korelin kyseli Miinan koulun kolmasluokkalaisilta muun muassa pyöräilykypärän käytöstä. Kuva: Tapio Tuomela
Vanhempi konstaapeli Julius Korelin kyseli Miinan koulun kolmasluokkalaisilta muun muassa pyöräilykypärän käytöstä. Kuva: Tapio Tuomela

Jokioisten Miinan koulun pihaan parkkeerattu poliisiauto kahdella konstaapelilla miehitettynä kiinnosti koululaisia eniten Miinan koulun liikenneturvallisuuspäivänä.

– Mekin tulemme töihin polkupyörillä kypärät päässä, kertoi Hämeenlinnasta Jokioisille tullut liikennepuolen vanhempi konstaapeli Julius Korelin.

Poliisit totesivat tyytyväisinä miten melkein jokainen käsi nousi kysyttäessä, moniko käyttää kypärää pyöräillessä.

Kun poliisien jälkeen oppilaat pääsivät kysyjän vuoroon, aihe vaihtui liikenteestä etenkin rosvoihin, aseisiin ja poliisikoiriin.

 

Miinan koulun liikenneturvallisuuspäivä sisälsi viisi rastipistettä, jotka luokat kiersivät runsaan tunnin aikana. Tapahtumaan osallistuivat koulun kaikki noin 250 oppilasta soveltuvasti nuorimpia luokkia myöten.

– Meillä oli pari vuotta sitten vastaavanlainen tapahtuma ja katsoimme, että nyt olisi hyvä uusia se, kun kunnan liikenneturvallisuustyöryhmä tällaisen suunnitteli, kertoi Miinan koulun rehtori Juha Mäkelä.

 

Poliisipisteen lisäksi pihalla oli toisena rastina iso traktori, jossa luonnonvarakeskuksen edustaja opasti mitä traktorin, sen perävaunun ja yleensä maatalouskoneen tiellä kohtaamisessa kannattaa ottaa huomioon. Traktoriin kiivettyään koululaiset huomasivat, että vaikka hytti on korkealla sieltä ei näe hyvin joka suuntaan.

Suojatierasti ei ollut suojatiellä, vaan teknisen työn luokassa, jossa Liikenneturvan edustaja havainnollisti miten kännykkä, kuulokkeet ja suojatie ovat huono ja jopa vaarallinen yhdistelmä. Korvat täyttävä musiikki sulkee jalankulkijan aistit ulkomaailmasta ja liikenteen havainnointi heikkenee.

Miinan liikennevisa muistutti ajokorttikoetta. Kuva: Tapio Tuomela
Miinan liikennevisa muistutti ajokorttikoetta. Kuva: Tapio Tuomela

Kun ulkona oli vaihteeksi kirkas päivä, sijaitsi heijastimen käytön rasti pimennetyssä liikuntasalissa. Siellä oppilaat loistivat heijastimien kanssa hämärässä.

Viidennessä rastipisteessä näytti siltä, että alakoululaiset olisivat suorittamassa ajokorttikoetta. Kyseessä oli kuitenkin Miinan liikennevisa, jossa piirtoheittimellä näkyviin kysymyksiin piti vastata vaaditussa ajassa tableteilla.

Liikennevisaa pyöritti Kanta-Hämeen liikenneturvallisuuskoordinaattori Terhi Svenns.

– Kierrämme kouluissa järjestämässä tällaisia tapahtumapäiviä kysynnän mukaan, kertoi Ramboll Finland oy:n nimissä liikenneturvallisuustyötä tekevä Svenns. FL

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic