Lounais-Häme

Liikenneturvan hallitukseen valittu Jukka Malinen huolissaan leväperäisestä liikennekäyttäytymisestä – Jalankulkijat ja suojatiet huomioitava paremmin

Liikenneturvan hallitukseen valittu Jukka Malinen on huolissaan ihmisten leväperäisestä liikennekäyttäytymisestä. Hän kaipaa autoilijoilta varsinkin jalankulkijoiden ja suojateiden parempaa huomioimista.
Liikenneturvan hallitukseen valittu Jukka Malinen on ollut mukana myös Forssan kaupungin liikenneturvallisuusryhmässä. Kuva: Tapio Tuomela

Liikenneturvan hallitukseen valittu tammelalainen Jukka Malinen on huolissaan ihmisten liikennekäyttäytymisestä. Hänen mukaansa leväperäinen liikennekäyttäytyminen näkyy esimerkiksi siinä, ettei kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrää ole saatu vähennettyä.

– Viimeksi julkaistun tilaston mukaan Suomessa tapahtui vuodessa 240 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Se on toistasataa kuolonuhria enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin määriteltiin tavoitteeksi, Malinen sanoo.

Malisen mukaan vakaviin liikenneonnettomuuksiin on monia syitä.

– Onnettomuuteen voi johtaa, että kuljettaja herpaantuu ratissa, koska käyttää ajon aikana kännykkää. Alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on arkipäiväistynyt, ja ylinopeuksilla on oma merkityksensä.

Malinen valittiin Liikenneturvan hallitukseen kaudelle 2019–2020. Hän toimii puheenjohtajana Autokatsastusmiesten Yhdistys ry:ssä, joka on yksi Liikenneturvan 58 jäsenjärjestöstä ja joista valitaan osa Liikenneturvan hallituksen jäsenistä. Osa jäsenistä on valtioneuvoston määräämiä.

Malinen kertoo odottavansa toimintaa Liikenneturvan hallituksessa mielenkiinnolla. Erilaiset tehtävät liikenteen parissa ovat hänelle jo entuudestaan tuttuja. Hän on tehnyt pitkän työuran liikenneturvallisuustehtävissä A-Katsastus oy:n palveluksessa. Nykyisin A-Katsastus-konsernin työturvallisuuspäällikkönä työskentelevä Malinen on toiminut myös muun muassa Forssan kaupungin liikenneturvallisuusryhmässä, Etelä-Suomen läänin liikenneturvallisuusneuvottelukunnassa, Autoliiton Forssan seudun paikallisosaston puheenjohtajana ja Autoliiton liittovaltuustossa.

Liikenneturva toimii valtakunnallisena vapaaehtoisen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestönä. Se antaa valistusta, tiedottaa ja järjestää kampanjoita ja koulutusta sekä pyrkii vaikuttamaan ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja asenteisiin. Yksi kampanjoista koski huomaavaisuutta liikenteessä ja erityisesti suojateiden yhteydessä. Malisen mukaan suojatiekäyttäytyminen on iso ongelma myös Forssan seudun liikenteessä.

” Liikenneympyrä oli Forssan liikenneturvallisuuden kannalta hyvä uudistus. Se on pudottanut nopeuksia ja vähentänyt onnettomuuksia.”

– Jalankulkijat ja suojatiet pitäisi huomioida paremmin. Vaikka yksi auto pysähtyy antamaan suojatietä ylittävälle jalankulkijalle tietä, viereistä kaistaa saattaa liikennesääntöjen vastaisesti pyyhkäistä toinen auto. Tämä voi viedä jalankulkijan hengen, Malinen sanoo.

Malisen mukaan tärkeä turvallisuustekijä liikenteessä on myös vilkku, jota autoilijoiden pitäisi muistaa käyttää oikein.

– Liikenneympyrä oli Forssan liikenneturvallisuuden kannalta hyvä uudistus. Se on pudottanut nopeuksia ja vähentänyt onnettomuuksia.

Malinen sanoo olevansa huolissaan ikääntyvistä autoilijoista ja toisaalta myös nuorista kuljettajista. Hän muistuttaa, että ajamista helpottamaan on kehitetty erilaista tekniikkaa, kuten esimerkiksi pysäköintiavustaja, jota myös ikääntyvien autoilijoiden kannattaa hyödyntää.

– Nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamiseksi tarvitaan asennekasvatusta sekä kouluissa että kodeissa, sillä on tutkittu, että onnettomuusriski on suurimmillaan vuoden tai kaksi vuotta ajokortin saamisen jälkeen.

Malinen ei pidä liikenneturvallisuuden kannalta hyvänä viime heinäkuussa voimaan tulleen ajokorttilain tuomaa muutosta, jonka myötä autokoulujen pakollisen opetuksen tuntimäärä puolittuu.

– Vaarana on, että osa liikennesäännöistä jää oppimatta.

Malinen suhtautuu epäilevästi myös uuteen lakiin, joka harventaa autojen katsastusvälejä.

– Suomessa on niin rankat ajo-olosuhteet, että katsastusvälien pidentäminen ei ole oikea ratkaisu. Kun auto katsastetaan aiempaa harvemmin, on entistä tärkeämpää, että ihmiset käyttävät autonsa säännöllisesti huollossa, Malinen toteaa. FL

 

Lue myös: Liikennerikkomusten määrä lähes puolittui Forssassa – ”Kadut ovat aiempaa turvallisemmat”

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic