Lounais-Häme

Liikenteessä kuolleiden määrä kasvoi vuonna 2018 – kävelijöiden turvallisuus parani

Arkistokuva Someron kuolonkolarista vuodelta 2009. Kuva: Seppo Pessinen

Tilastokeskuksen tammi–marraskuun ennakkotietojen ja Liikenneturvan keräämien sanomalehtitietojen perusteella tieliikenteessä on menehtynyt vuonna 2018 yhteensä 221 ihmistä. Lukumäärä on noin viisi prosenttia suurempi kuin vastaava tieto edellisenä vuotena.

Tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden lukumäärä näyttäisi jäävän noin neljä prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2017.

– Kun tiedot tarkentuvat, liikennekuolemien ennakkotietoihin tulee aina niin sanottu jälkikertymää, joten lopullinen tilastoluku selviää runsaan vuoden viiveellä. Näyttää kuitenkin siltä, että turvallisuustaso on suunnilleen säilytetty. Tavoitteen mukaista paranemista ei ole kuitenkaan tapahtunut, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen summaa.

Tienkäyttäjäryhmittäin tarkasteltuna kehitys oli suotuisaa kävelijöiden kohdalla. Sekä suojatieonnettomuudet että jalankulkijoiden henkilövahingot vähenivät kuluvana vuonna edellisvuoteen verrattuna.

– Jokainen meistä kulkee kävellen liikenteessä, vaikka vain lyhyen taipaleen matkaketjun osana. Kävelyn turvallisuuteen on satsattava entistä enemmän myös jatkossa, Valtonen painottaa.

Vuosi 2018 oli liikennealalla poikkeuksellisen vilkas suurten lakihankkeiden myötä. Valtonen korostaa, että päätösten vaikutuksista liikenneturvallisuuteen ei tiedetä vielä mitään.

– Lähivuosina tarvitaan vaikutusten tarkkaa seurantaa ja valmiutta tarvittaessa puuttua asiaan, mikäli muutoksista ja uudistuksista aiheutuu kielteisiä seurauksia turvallisuudelle.

Valtosen mukaan tieliikenteen turvallisuuden parantaminen edellyttää, että liikenneturvallisuus saisi nykyistä suuremman roolin liikennepoliittisessa päätöksenteossa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic