Lounais-Häme

Liikenteestä vauhtia tulevaisuuteen - Maakuntakaava mahdollistaa pullonkaulojen poistumisen

Maakuntakaava 2040 noteeraa 10- ja 2-teiden ja Humppilan logistiikka-alueen merkityksen.
Kymppitie on olennaisessa roolissa Forssan seudulla. Kuva: Tapio Tuomela

Hämeen liiton maakuntahallitus hyväksyi Kanta-Hämeen maakuntakaavaehdotuksen 2040 asetettavaksi julkisesti nähtäville 14.1. – 17.2.2019 ja pyytää ehdotuksesta viranomaislausunnot.

Maakuntakaavaehdotuksessa kakkostie osoitetaan merkittävästi parannettavana tienä. Maankäytöllisesti kaava varautuu Forssan–Humppilan seudulla 2-ajorataisuuteen.

Kymppitie osoitetaan myös merkittävästi parannettavana tienä osuudella Ypäjä–Jokioinen–Forssa–Tammela. Forssan Autokeitaan alue merkitään liikennejärjestelyjen kehittämisen kohdealueeksi.

Kantatie 54 osoitetaan myös merkittävästi parannettavana osuudella Loppi–Riihimäki–Oitti. Lisäksi kantatien toiminnallinen luokka esitetään nostettavaksi valtatieksi.

Forssan seudun raideyhteydet osoitetaan maakuntakaavaehdotuksessa yhteystarpeena, ei aluevarauksena. Kaavaehdotus sisältää myös Riihimäen kautta kulkevan vaihtoehdon.

Valtakunnalliseksi logistiikka-alueeksi raideliikenteessä kuvataan Humppilan logistiikan alue 2-tien ja Turun radan läheisyydessä.

Maakunnalliseksi merkittävinä elinkeinoalueina kaavaehdotus nostaa Forssan seudulta Kiimassuon aluekokonaisuuden, Turku–Toijala -radan ja kakkostien risteysalueen logistiikka-alueen ja Humppilan lasitehtaan kaupan ja työpaikkatoimintojen alueen sekä seudullisia työpaikka-alueita.

Maakuntakaavaehdotus ei sisällä jo esillä olleiden lisäksi uusia tuulivoima- tai turvetuotantoalueita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic