Lounais-Häme Forssa

Liiketilojen vuokralaisten ahdinko syvenee – Kulut juoksevat asiakaskadosta huolimatta

Forssalaisten liiketilojen vuokralaisten ahdinko syvenee.
Kuva: Tapio Tuomela
Liiketilojen vuokralaisia harmittaa etenkin nykytilanteessa se, että liiketiloissa vastike on jopa kaksi kertaa suurempi kuin saman yhtiön asuinhuoneistoissa. Kuvituskuva.

Koronavirus on iskenyt yrittäjiin monella tavalla. Tulot ovat tyrehtyneet, mutta kulut juoksevat muun muassa myymälöiden vuokrina.

Forssassakin yrittäjillä on noussut huoli liiketilojen vuokrista ja vastikkeista selviytymisestä.

– Tilanne on äärimmäisen hankala esimerkiksi liikkeille ja ravintoloille. Virallisia yhteydenottoja ei ole meille vielä tullut, mutta useissa keskusteluissa asia on tullut jo esille, kertoo Forssan Yrittäjien puheenjohtaja Riikka Kinnunen.

Tilanne muuttui rajusti muutamassa päivässä

Kauneushoitola Tuhkimon yrittäjä Mari Laaksovirta sanoo, että yrityksen tilanne on muuttunut olennaisesti muutamassa päivässä. Viime viikon perjantaina Laaksovirran hoitolan töistä oli peruuntunut kolmannes, nyt jo kaksi kolmasosaa. Kun rahaa ei tule, ei sitä ole kuluihinkaan.

– Otin yhteyttä ja käynnistin neuvottelut. Vuokrasuhteemme on ollut hyvä, joten olen toiveikas, että joku ratkaisu löytyy.

Tilanne on Laaksovirran mukaan koko kauneudenhoitoalalla tukala. Työ tehdään läheisessä kontaktissa asiakkaiden kanssa.

– Monet asiakkaista ovat iäkkäitä. Saa nähdä päätyykö ala sulkemaan liikkeet toistaiseksi, Laaksovirta pohtii.

Yrittäjäyhdistys peräänkuuluttaa lojaalisuutta

Forssan Yrittäjien hallitus piti juuri ylimääräisen kokouksen, jossa se pohti apukeinoja tukalaan tilanteeseen.

– Pohdimme myös miten voisimme kehittää hankkeita, jotka tukisivat alueen yrittäjiä.

Kinnusen mukaan kanavia on kaksi, joista toisessa Suomen Yrittäjät patistaa maan hallitusta toimiin yrittäjätukia ja työnantajamaksuja koskien.

– Paikallisella tasolla keinot ovat rajalliset, mutta peräänkuulutamme lojaalisuutta vaikeassa tilanteessa. Yritämme erilaisilla hankkeilla nostaa esiin, miten yritykset täällä pystyvät palvelemaan. Kivijalkamyymälät voivat esimerkiksi suuntautua verkkokauppaan, mutta kaikille se ei ole mahdollista.

Yritykset joutuvat Kinnusen mukaan vaikeassa tilanteessa taloudelliseen oravanpyörään, josta poispääsy voi kestää kauan.

– Tarvitaan myös jaksamista ja neuvoja mistä saa tukea. Siihen meillä on kanavia ja varmasti kaivamme kaikki keinot käyttöön, Kinnunen korostaa.

Taloyhtiöiden pakko varautua ajoissa

Myös taloyhtiöissä on noussut huoli. Suurin osa forssalaisista liiketiloista on tosin osakashallinnassa eli niillä on yksityinen omistaja, joka vuokranantajana vuokraa tilat liikkeen käyttöön.

– Taloyhtiöiltä on tullut alustavia yhteydenottoja. Taloyhtöiden on pakko varautua, jos tilanne menee pahaksi ja liiketilojen kanssa joudutaan haltuunottoon, kertoo Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen isännöitsijä Rami Tervomaa.

Tervomaan neuvo on, että liiketilojen vuokralaisten kannattaa käynnistää neuvotteluja taloyhtiöiden hallitusten kanssa siitä onko jotain tehtävissä.

– On käyty jo keskusteluja, miten hallitukset voisivat auttaa. Eteen tulee kuitenkin esimerkiksi yhdenvertaisuusperiaate vuokralaisia kohtaan sekä se, että taloyhtiöt ovat budjetoineet liiketiloistaan tietyt vuokratulot. Tämä on haastava tilanne, joka vaatii joustoa molemmilta puolilta. Uskon kuitenkin, että ymmärys kasvaa koko ajan, Tervomaa toteaa.

Liiketilojen vuokralaisia harmittaa etenkin nykytilanteessa se, että liiketiloissa vastike on jopa kaksi kertaa suurempi kuin saman yhtiön asuinhuoneistoissa. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Monet liiketilat ovat jo valmiiksi tyhjillään, jolloin ne ovat taloyhtiöille pikemmin meno- kuin tulolähde. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Liiketilojen vuokraus jo valmiiksi haastavaa

Forssassa on helppo havaita, että monet liiketilat ovat tyhjillään, jolloin ne ovat taloyhtiöille pikemmin meno- kuin tulolähde.

– Forssassa liiketilojen vuokraus on ollut jo kauan haastavaa, Tervomaa vahvistaa.

Liiketilojen vuokralaisia harmittaa etenkin nykytilanteessa se, että liiketiloissa vastike on jopa kaksi kertaa suurempi kuin saman yhtiön asuinhuoneistoissa.

Liiketilat ovat olleet aikoinaan niin haluttuja, että hyvistä paikoista oltiin valmiita maksamaan enemmän ja niistä tuli taloyhtiöille tulonlähteitä.

– Yhtiöjärjestyksen muuttaminen vaatii kaikkien osakkeenomistajien eli asukkaidenkin suostumuksen ja se voi olla vaikeaa. Tiedän tapauksia, joissa sitä on yritetty, mutta ei onnistuttu, vaikka nykytilanteessa se voisi olla suositeltavaa. Ikävimmässä tilanteessahan liiketila tyhjenee, Tervomaa huomauttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic