Lounais-Häme

Liikkeellä liikettä myös pääkoppaan

Intalankartanon kuntosalilla on aktiivinen meininki. 12 mummoa ja pappaa kiertää kuntolaitteelta toiselle ja rupattelee keskenään.

-Tämä on viikon kohokohta. On mukavaa, kun on ohjelmaa koko päiväksi, kerran viikossa Intalankartanon päivätoimintaryhmään saapuva Antti Mäkelä kiittelee.

Aamujumpan jälkeen ryhmä jatkaa lounaalle, ja sen jälkeen jumpataan aivoja. Päivätoimintaryhmille järjestetään toimintaa neljänä päivänä viikossa. Valtaosa on mukana kerran tai kahdesti viikossa.

-Osa on arastellut mukaan lähtemistä, mutta kun mukaan on lopulta lähdetty, ei poiskaan malteta olla, päivätoiminnan ohjaaja Tiina Vieraankivi rohkaisee.

Jokioisten malli on toimiva: päivätoimintalaiset on tuotu Intalankartanoon, minkä ansiosta kaksia kärpäsiä saadaan yhdellä iskulla.

-Jos saamme esiintyjiä, siitä hyötyvät niin Intalankartanon asukkaat kuin täällä vierailevat päivätoimintalaiset. Lisäksi meidän ryhmäläiset tapaavat Intalankartanossa asuvia tuttujaan, Vieraankivi mainitsee.

Synenergiaedut eivät jää esiintyjiin ja tapaamisiin.

-Päivätoiminnan materiaalit ovat myös meidän käytössämme, mikä helpottaa todella paljon omaa päivätoimintaamme, sairaanhoitaja Kirsi Junnila Intalankartanosta toteaa.

Siinä missä vierailijoiden päivätoiminta on kauttaaltaan aktivoivaa, Intalankartanon asukkaille toimintaa ujutetaan erillisten tuokioiden ohella osaksi arkea. Erillistä viriketoimintaa ja ulkoilua on 2–4 kertaa viikossa mutta hoitotyössä on kuntouttava työote, mikä tarkoittaa sitä, että asukkaat osallistuvat askareisiin kykyjensä mukaan.

-Emme siis laita ruokaa valmiiksi nenän eteen, jos asiakas pystyy hakemaan ruokansa itse, sairaanhoitaja Peija Heikkinen kertoo.

-Joskus tosin omaiset antavat palautetta, että maksavat siitä, että heidän vanhempansa saavat kaikki palvelut. Silloin unohtuu, kuinka tärkeässä roolissa oma aktiivisuus on toimintakyvyn säilymisessä, Junnila lisää.

Heikkinen ja Junnila kokevat, että Intalankartanossa vanhusten hoito ja päivätoiminta ovat hyvällä tasolla.

-Paljon on kiinni hoitajien asenteesta, ja asioiden organisoimisesta, he muistuttavat.

Ilman kolmatta sektoria vanhusten päivät kuitenkin köyhtyvät tulevaisuudessa. Asumisyksiköihin muutetaan yhä huonokuntoisempana, joten arjen hoitotyö ja avustaminen vievät aina vain enemmän aikaa eikä hoitajaresursseja olla lisäämässä.

Intalankartanossa SPR:n väki ulkoiluttaa asukkaita lauantaisin mutta vapaaehtoistyöhön mielivän ei tarvitse kuulua mihinkään organisaatioon.

-Jokaisen vapaaehtoistyötä harkitsevan kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, ja katsotaan sen jälkeen yhdessä, mitä kukin haluaa tehdä.

Vapaaehtoisuutta ei kannata karttaa sitoutumispelon vuoksi.

-Vapaaehtoinen voi tulla vaikka vain kahdesti vuodessa. Aina löytyy jotain puuhasteltavaa.

Pelätä ei tarvitse myöskään sen tähden, ettei osaisi.

-Erityistaitoja ei tarvita, pelkkä läsnäolo on tärkeää, Vieraankivi huomauttaa ja korostaa:

-Lisää vapaaehtoisia mahtuisi loistavasti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic