Lounais-Häme

Liikkuminen kannattaa aina, mutta yhteen lajiin ei kannata lukkiutua – Monipuolisella liikunnalla enemmän terveyshyötyjä

Yhteen liikuntalajiin lukkiutuminen voi olla riski loukkaantumisille ja jopa liikunnan lopettamiselle, osoittaa tuore väitöstutkimus.
Liikkua kannattaa läpi elämän. Monipuolisuus on avainsana terveyshyötyjen saavuttamisessa. Marina Alapere veti keväällä Humppilassa muun muassa taitoa ja tasapainoa ikäihmisille -ryhmää. Kuva: Tapio Tuomela
Liikkua kannattaa läpi elämän. Monipuolisuus on avainsana terveyshyötyjen saavuttamisessa. Marina Alapere veti keväällä Humppilassa muun muassa taitoa ja tasapainoa ikäihmisille -ryhmää. Kuva: Tapio Tuomela

Monipuolisella liikunnalla voi saavuttaa enemmän terveyshyötyjä yhteen liikuntalajiin verrattuna, kertoo tuore väitöstutkimus. Tutkimuksen mukaan aikuisiän monipuolisella liikunnalla ja etenkin kestävyyslajien harrastamisella voi olla yhteys myös vähäisempiin alaselkäkipuihin.

Liikunta-aktiivisuutta ja liikunnan terveyshyötyjä on tutkittu paljon, mutta yleensä tutkimusten keskiössä ovat joko liikunnan määrä, liikuntalaji tai lajityyppi. Lääketieteen lisensiaatti Sara Kaartinen tutki väitöskirjassaan liikunnan monipuolisuuden hyötyjä.

Tutkimuksen mukaan toistuva, yksipuolinen harjoittelu on riski nuorten urheilijoiden loukkaantumisille, rasitusvammoille, loppuun palamiselle ja jopa liikunnan lopettamiselle. Myös monet aikuisurheilijat raportoivat lajeilleen tyypillisistä rasitusvammoista ja ylikuormituksesta, jotka voivat olla seurausta yksipuolisesta harjoittelusta.

Kaartinen selvitti väitöksessään, millainen yhteys nuoruuden monipuolisella liikunnalla on vapaa-ajan liikunta-aktiivisuuteen aikuisena ja miten liikunnan monipuolisuus vaikuttaa selän alueen kipuiluun aikuisiällä.

Tutkimuksen tulokset tukevat nykyisiä liikuntasuosituksia, joiden mukaan viikoittain olisi hyvä harjoittaa sekä reipasta tai rasittavaa liikuntaa että lihaskuntoa ja liikehallintaa.

– Tutkimus tukee näkemystä siitä, että liikunnan monipuolisuudella voi saavuttaa lisää terveyshyötyjä verrattuna vain yhteen lajiin.

Tutkimuksen aineistona oli Nuorten kaksosten terveystutkimus, jossa on seurattu vuonna 1975–1979 syntyneitä kaksosia.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic