Lounais-Häme

Liikkuva koulu tavoittaa valtaosan lapsista ja nuorista

Kartanon koulu Ypäjällä hankki Liikkuva koulu -toimintana viime syksynä koulupyörät.

Pilottina 45 koululla vuonna 2010 alkanut Liikkuva koulu on kasvanut valtakunnalliseksi ohjelmakokonaisuudeksi, osana hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta. Toiminnassa on mukana 87 % Suomen peruskouluista, 91 % Suomen kunnista ja 91 % oppilaista.

Lounais-Hämeen alakoulut ja yhtenäiskoulut ovat kattavasti mukana Liikkuvassa koulussa.

Valtakunnallisesti ohjelmakokonaisuus kattaa Liikkuva opiskelu ja Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmien kautta myös varhaiskasvatuksen ja toisen asteen. Liikkuva opiskelu -ohjelman tavoitteena parempi opiskelu- ja työkyky

Liikkuva koulu -toiminnan laajentaminen toisen asteen oppilaitoksiin alkoi 50 pilottihankkeella vuonna 2017. Pilotissa on vuosina 2017–2019 mukana 127 oppilaitosta, joissa on yhteensä 95 000 opiskelijaa. Vuoden 2019 talousarvioesityksessä päätettiin 2,8 miljoonan euron rahoituksesta valtion budjettivaroista Liikkuva koulu -ohjelman laajentamiseksi toisen asteen opiskelijat kattavaksi Liikkuva opiskelu -ohjelmaksi. Rahoitusta voi hakea alkuvuodesta 2019 lukuvuodelle 2019–2020.

– Liikkuva koulu on ollut menestystarina, joka tarvitsee jatko-osan. Tarve toiminnan laajenemiselle on ilmeinen: valtaosa toisen asteen opiskelijoista liikkuu terveyden ja hyvinvoinnin kannalta liian vähän, urheiluministeri Sampo Terho toteaa.

Peruskouluissa painopiste on toiminnan vakiinnuttamiseen. Kärkihankerahoituksen päättyessä painotus tulee jatkossa olemaan erityisesti kouluille tarjottavissa tukitoimissa.

Varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma kattaa jo noin puolet varhaiskasvatusikäisistä lapsista. Kunnat voivat hakea avustusta Ilo kasvaa liikkuen -toiminnan kunnalliseen toteutukseen liikunnallisen elämäntavan paikallisista kehittämisavustuksista. Myös korkeakouluilla on mahdollisuus hakea avustusta opiskelupäivän liikunnallistamiseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti