Lounais-Häme

Liikuttava koordinaattori vauhdissa

 

Liikkuva koulu -ohjelman tavoitteena on saada jokainen peruskouluikäinen lapsi ja nuori liikkumaan tunti päivässä. Forssassa hankkeeseen tartuttiin syksyllä, kun Liikkuva koulu -koordinaattoriksi palkattiin Kuhalan koululla liikuntaa opettava Emmi Nummelin.

Nummelin opettaa Kuhalan oppilaille liikuntaa 19 tuntia viikossa. Sen päälle hän ideoi Liikkuva koulu -hankkeeseen liittyviä kuvioita muutaman tunnin viikossa. 

Kolmevuotinen hanke on Nummelinin mukaan käynnistynyt mukavasti ja vastaanotto on ollut positiivista. Nummelin näkee, että mennyt syksy on ollut kouluilla uudistusten syksy esimerkiksi uudesta opetussuunnitelmasta johtuen. 

 -Joku opettaja voi miettiä, että mitä uutta nyt taas, eikä kaikilla kouluilla välttämättä ole resurssejakaan toteuttaa kaikkea tarjottua. Toiset koulut ovat olleet aktiivisempia kuin toiset, mutta jokainen toteuttaa hanketta omalla tavallaan. 

-Moni opettaja oli jo tehnyt koko lukuvuoden toimintasuunnitelman siinä vaiheessa, kun toin hankkeeseen liittyviä ideoitani esille. Tarkoitus on antaa ensi lukuvuoden suunnitelma heille alkavan kevään aikana, jotta he pääsevät hyödyntämään sitä ensi lukuvuotta silmällä pitäen ajoissa, Nummelin kertoo. 

Mutta on syksyn aikana saatu aikaan jo ihan konkreettistakin. Muutamalla koululla oli välituntimaraton, eli oppilaat saivat kävellä välitunnin aikana sovittua reittiä ja lukemat kirjattiin koulun seinällä olleeseen taulukkoon. Parhaille kävelykilometrejä tuli maratonin eli runsaan 42 kilometrin verran. 

Nummelin on tuonut kouluille myös vähennä istumista -viikon. Siinä ajatuksena on harrastaa toiminnallista taukoliikuntaa kesken oppitunnin ja merkitä sitten toiminta kalenteriin ylös. 

Joillakin kouluilla on kerho, jonka tavoitteena on tavoittaa ne nuoret, jotka eivät omatoimisesti liiku. Myös paikallisten urheiluseurojen kanssa hankkeen merkeissä on viritelty yhteistyötä.

Kevään aikana kouluille on tulossa myös Heikan koulun opettaja Katja Ahdin ideoima tanssi- ja taideviesti, jonka tavoitteena on yhdistää Forssan alakoululaisia. 

Nummelin suunnittelee koreografian ja opettaa sen Heikan kuutosluokkalaisille. Nämä opettavat sen koulun pienemmille oppilaille ja jonkun toisen koulun kuutosluokkalaisille, jotka vievät viestiä eteenpäin. Ajatuksena on esittää tanssi Helminpäivän laulajaisissa torilla.  

Taideviestissä oppilaiden jalkapohjista tehdään kopio paperille, ne solmitaan yhteen narupätkällä. Valmis teos on menossa esille kirjastoon. 

Nummelin ammentaa ajatuksia omasta päästään, mutta saa ideoita myös sosiaalisen median eri ryhmistä ja maan muiden koulujen toteuttamista tapahtumista. Myös Liikkuva koulu -hankkeella on nettisivut, joilta löytyy hyödyllistä tietoa. 

Tavoitteena on tuoda Forssan kouluihin ensi lukuvuodeksi pitkät toimintavälitunnit. Ideana on myös toteuttaa samaa teemaa, esimerkiksi terveys- tai ulkoliikuntateemaa koko lukuvuoden ajan.  

Monissa kouluissa on jo muutaman opettajan muodostama Liikkuva koulu -tiimi, mutta ihanteena olisi tietysti saada se jokaiselle koululle.

 -Hankkeen toteuttaminen voi olla vaikeaa, jos kaikki lojuu yhden opettajan harteilla. Hänellä voi olla käynnissä muitakin projektia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti