Lounais-Häme Tammela, Jokioinen

Liisa ja Erkki Pura juhlivat juhannuksena timanttihääpäiväänsä: Tärkein ohje nuorille on, että rakkaus on kuin bumerangi

Timanttihääpäiväänsä viettävät Liisa ja Erkki Pura neuvovat nuoria pariskuntia muistamaan, että rakkaus on kuin bumerangi: Sen, mitä annat toiselle, saat myös takaisin. Siksi eteenpäin kannattaa jakaa hyviä asioita.
Erkki ja Liisa Puralla riittää vauhtia ja virtaa edelleen. Erkin isän teettämä kahden istuttava keinutuoli, pusutuoli, on hyvä paikka nauttia toisen seurasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Erkki ja Liisa Puralla riittää vauhtia ja virtaa edelleen. Erkin isän teettämä kahden istuttava keinutuoli, pusutuoli, on hyvä paikka nauttia toisen seurasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Juhannuspäivä 1960.

Jokioisten Kiipulla vietetään Mattilassa Liisan ja Erkki Puran häitä. Sekä Mattiloilla että Purilla on suuri suku, joten mitkään pienet juhlat eivät ole kyseessä. Häävieraita on lähes 300.

Pariskunta on ehtinyt pitää yhtä pari vuotta ennen avioliittoon astumista. Ajan tavan mukaan kaksi maatalon nuorta tapasi toisensa ensimmäisen kerran tansseissa. Liisa piti Erkkiä ensin liian vanhana itselleen, mutta lämpeni lopulta, kun tämä opetti maatalon tytärtä tanssimaan.

Naimisiin mennään nyt, kun Liisa on täyttänyt 18 vuotta. Erkki on muutaman vuoden vanhempi. Erkistä tuli perinteikkään Puran maatalon 18. isäntä heti sotaväestä päästyään pari vuotta aiemmin.

Kun hääjuhla on juhannusta seuravana päivänä takana, muuttaa Liisa heti Erkin luo Tammelan Portaaseen, missä Purat ovat pitäneet tilaansa jo 1500-luvulta lähtien.

Laukkuja ei ikinä pakattu

Samassa talossa Liisa ja Erkki Purat viettävät myös juhannuspäivää vuonna 2020, timanttihääpäiväänsä. 60 vuoden avioliiton aikana on kohdattu sekä ne myötä- että vastamäet. Taival ei aina ole ollut helppo, mutta rakkaus ja yhteiset arvot ovat kantaneet läpi vuosien.

Heti ensimmäiset avioliittovuodet olivat kovia koetinkiviä nuorelleparille. Maatalon työt olivat raskaita, ja niistä yhä suurempi taakka jäi Liisalle, kun Erkki sairastui astmaan ja kärsi allergioista. Perheelle oli syntynyt jo kaksi poikaa, ja saman katon alla asuivat myös Erkin vanhemmat.

– Rahaa ei ollut paljon, mutta ei se niin haitannut. Kyllä meillä oli vaikeaa, mutta ikinä en ole ollut laukkuani pakkaamassa. Meillä on aina ollut hyvä avioliitto, Liisa Pura hymyilee nyt 60 avioliittovuoden jälkeen.

Viimeisen vuoden aikana Purilta on menehtynyt sekä poika että pojanpoika. Turvana vaikeina aikoina on ollut myös kristinusko.

– Jumalan armo ja rakkaus ovat kirkastuneet molemmille avioliiton aikana. Vaikka monet kyyneleet olemme itkeneet, meidän ei tarvitse murehtia, kun tiedämme näkevämme vielä rakkaamme. Usko on elämänvoima. Erkin astmakin parani rukouksen voimasta, Liisa Pura kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Eveliina Vuolle ja Onni Penttilä hankkivat omakotitalon kaksi vuotta sitten ja odottavat nyt esikoistaan. Onnin innostus autoihin on tarttunut myös Eveliinaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eveliina Vuolle ja Onni Penttilä hankkivat omakotitalon kaksi vuotta sitten ja odottavat nyt esikoistaan. Onnin innostus autoihin on tarttunut myös Eveliinaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ajat ovat muuttuneet

Juhannus 2020.

Jokioisilla asuvat Eveliina Vuolle ja Onni Penttilä viettävät keskikesän juhlaa asuntovaunulla kaveriporukan kanssa. Illasta suunnitellaan rauhallista, sillä Eveliina odottaa pariskunnan esikoista, jonka laskettu aika on marraskuussa.

Perhe-elämä on monella tapaa mullistunut 60 vuodessa sen jälkeen, kun Purat sanoivat toisilleen ”tahdon”. Jo se, miten pariskunnat muodostuvat, on muuttanut muotoaan.

– Tapasimme ensimmäisen kerran, kun olin Onnin veljelle lapsenvahtina vuonna 2009, Eveliina Vuolle hymyilee.

Parin välillä ei kuitenkaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä, vaan suhde kehittyi pikkuhiljaa.

– Aluksi keskustelimme Facebookissa ja tutustuimme siellä paremmin toisiimme. Vuodesta 2011 olemme olleet yhdessä. Täytyy äitiä ja isää kiittää, että hyvän lapsenvahdin hommasivat aikoinaan, Onni Penttilä naurahtaa.

Lapsi tulee nykyään usein ennen avioliittoa

Purille avioliittoon astuminen oli itsestään selvää.

Kun vielä muutama vuosikymmen sitten naimisiin mentiin nuorena, nykyään ensimmäistä kertaa avioon astuvien keski-ikä on jo pitkälti yli 30 vuotta. Moni pariskunta ei mene koskaan naimisiin, vaikka kulkisivat yhtä matkaa vuosikymmeniä.

Vuolle ja Penttilä ovat olleet yhdessä yhdeksän vuotta. Avioliitto siintää ajatuksissa joskus tulevaisuudessa, mutta viimeiseen pariin vuoteen on mahtunut kuitenkin niin paljon uutta, että häät saavat vielä odottaa.

Toissa vuonna pariskunta hankki pitkän harkinnan jälkeen yhteisen omakotitalon Jokioisilta. Jo sitä ennen Vuolle ja Penttilä asuivat muutaman vuoden yhdessä vuokralla. Ensimmäinen ”perheenlisäys” oli alkuvuodesta perheeseen muuttanut koiranpentu. Lasten hankkimista pari alkoi harkita silloin, kun he ostivat omistusasunnon.

– Onhan avioliitto merkki sellaisesta varmasta sitoutumisesta, mutta sitten taas toisaalta meilläkin on monta kaveria, joilla on jo lapsia, mutta jotka eivät ole vielä naimisissa. Moni varmasti kokee sen helpommaksi tehdä se niin päin, että hankkii lapsen ensin. Kyllä mekin varmasti haluamme jossain vaiheessa naimisiin, Eveliina Vuolle sanoo.

– Eihän avioliitto suhteen luonnetta sinällään muuta, Onni Penttilä jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Liisa ja Erkki Pura avioituivat juhannuspäivänä vuonna 1960. Hääkuva on esillä avioparin seinällä pitkään suvussa kulkeneen vanhan piirongin yläpuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Liisa ja Erkki Pura avioituivat juhannuspäivänä vuonna 1960. Hääkuva on esillä avioparin seinällä pitkään suvussa kulkeneen vanhan piirongin yläpuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Kiitollisia rakkaista ja terveydestä

Myös Purat toteavat, että maailma on 60 vuodessa muuttunut valtavasti. Jo maatalous on mullistunut tekniikan kehittymisen myötä.

– Nykyään nuorilla on mahdottoman paljon valintoja ja vaihtoehtoja sen suhteen, mitä tekevät. Se vaikuttaa, kun nuoria revitään moneen suuntaan. Me olemme oikeastaan koko ajan yhdessä, Liisa Pura sanoo.

Molemmat pariskunnat kertovat, että yhdessä tehdyt matkat ovat olleet suhteiden huippuhetkiä, vaikka Liisa Pura lisää, että myös jokapäiväinen arki puolison kanssa on yhtä lailla laatuaikaa. Vuolle ja Penttilä ovat käyneet jo useamman kerran Floridassa. Purat taas ovat vierailleet esimerkiksi kymmenen kertaa Israelissa.

– Kun matkoilla ei tarvitse ajatella esimerkiksi töitä, saa keskittyä kokonaan yhdessä olemiseen ja toisen seuraan, Eveliina Vuolle tiivistää.

Purat kiertävät yhä – korona-aikaa lukuun ottamatta – ympäri Suomen muun muassa kristillisissä tapahtumissa. Kilometrejä auton ratissa kertyy jopa kymmeniätuhansia vuodessa. Yhtenä pariskunnan yhteen sitovana liimana onkin toiminut näihin päiviin asti toimeliaisuus.

– Olemme hirveän kiitollisia kaikesta rakkaistamme sekä siitä, että olemme terveitä ja että jaksamme yhä tehdä ja toimia. Ja siitä, että saamme olla yhä yhdessä, Purat kertovat. FL

Avioon asteli viime vuonna 22 000 paria

Vuonna 2019 Suomessa solmittiin hieman yli 22 000 avioliittoa. Edellisvuodesta avioliittojen määrä väheni noin 1500:lla.

Vielä vuonna 2008 avioliittoja solmittiin Suomessa noin 33 000.

Avioliittoja solmittiin eniten sotien jälkeen 1940-luvulla ja seuraavan kerran 1960-luvulla, kun sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat tulivat avioitumisikään.

Esimerkiksi vuonna 1967 solmittiin 41 000 avioliittoa.

Eri sukupuolta olevien avioliitoissa ensimmäistä kertaa avioituvien naisten keski-ikä oli viime vuonna 32,1 vuotta ja miesten 34,2 vuotta.

Avioeroon päätyi vuonna 2019 yli 13 000 pariskuntaa.

Avioerojen vuosittainen määrä on vaihdellut ilman selvää suuntaa. Vuosi 2019 katkaisi kolmen peräkkäisen vuoden jakson, jolloin erojen määrä oli pienentynyt.

Suosituin avioitumiskuukausi viime vuonna oli elokuu, jolloin solmittiin hieman yli 3700 avioliittoa.

Lähde: Tilastokeskus

Lue myös: Entisajan uusperhe oli uskomaton himmeli – Pyysimme Kaari Utriota vertaamaan historian perhemalleja nykyisiin: ”Vain pari uutta ilmiötä” (FL 18.5.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic