Lounais-Häme

Liivi josta voi olla ylpeä

Ei kahta ilman kolmatta. Kun ystävykset Sami Kuusi ja Niko Junnila olivat selättäneet aiemmin NUTS Karhunkierroksen ja NUTS Ylläs-Pallaksen, heillä ei ollut kuin yksi tavoite Vaarojen maratonille. Urakka läpi ja ylle Finisher-livi, joka annetaan vain kaikki kolme Ultra Trail Tour Finlandin osakilpailua kiertäneille.

Ja kuten viereisestä kuvasta näkyy, kaksikko onnistui tavoitteessaan. Helposti se ei käynyt, sillä pitkälti pimeässä taivallettava Vaarojen maraton oli kolmesta ultrajuoksusta vaativin. 130 kilometrin mittaiselle Vaarojen maratonille lähti 80 polkujuoksijaa, heistä 33 pääsi maaliin.

-Tämä oli selkeästi haastavin kotimainen polku-ultra, missä olen ollut mukana. Ei nyt voi sanoa, että Karhunkierros ja Ylläs-Pallas olisivat olleet lastenleikkiä tähän verrattuna, mutta oli tämä Vaarojen maraton paljon noita rajumpi. Kosteus ja pimeys olivat sellaisia, että ne vetivät mielen matalalle, Kuusi kertoo.

 

Kuusen ja Junnilan lähtökohdat viikko sitten Kolin maastoissa käytyyn kisaan eivät olleet helpoimmasta päästä. Junnila oli kärsinyt ennen starttia 1,5 viikkoa sitkeästä flunssasta ja teki osallistumispäätöksen vasta paikan päällä.

Kuusen jaloissa taas painoi muutaman viikon takainen Transalpine Run Alpeilla.

-Joku järkevämpi olisi varmasti jättänyt kisan väliin, yhä hieman flunssainen Junnila naurahtaa.

Vaikka keli oli kurjimpia ennusteita parempi Pohjois-Karjalassa, maastossa oli niin kosteaa, että kilpailijoiden jalat olivat märkänä melkein heti lähdön jälkeen. Ja edessä oli 130 kilometriä polkuja, kivikkoa, juurakkoa ja liukkaita kallioita.

Kuusi joutui kilpailun alkupuolella kapealla reitillä hieman pussiin ja jäi jälkeen Junnilasta. Junnilan piti taas ennen 40 kilometrin huoltoa hidastaa tahtia juomien imeytymisongelmien takia, jolloin Kuusi sai hänet kiinni.

Loppumatka sujuikin kaksikolta pääosin samaa matkaa.

-Meidän vauhdit natsaavat näissä kisoissa hyvin yhteen. Minä olen meistä kuitenkin kovakuntoisempi ja asfaltilla varmasti nopeampi, mutta Nikolla on taas vankka kokemus seikkailukisoista ja hän osaa edetä minua paremmin luonnossa, Kuusi kertoo.

Molemmille sattui taipaleen varrella heikkoja hetkiä, Kuusi muun muassa kaatui ja Junnila oli nukahtaa pystyyn. Noin 30–40 kilometriä ennen maalia kaveruksilla alkoi kuitenkin tulla varmuus siitä, että tästä selvitään ja maaliin päästään kunnialla.

130 kilometrin urakka vei lopulta aikaa 25 tuntia ja muutaman sekunnin päälle.

-Maaliin tulo tuntui hienolta, itku oli herkässä, Kuusi tunnustaa.

-Tunteet olivat pinnassa, eikä sitä yhtään helpottanut se kun soitin kotiin, Junnila jatkaa.

 

Kaksikko sai kolmen polkujuoksun läpäisyn merkiksi Finisher-liivin. Sitä ei kovin monella ole, tänä vuonna liiviin ylsi koko maasta 15 kovakuntoista polkujuoksijaa.

-Olen ylpeä itsestäni. Tosin on vähän tyhjä olo, kun tähän on uhrannut koko vuoden, Junnila tuumaa.

-Kyllä tässä voi vähän henkseleitä paukutella, Kuusi sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic