Lounais-Häme

Lindroos iloitsee nuorten esiinmarssista

Helsingistä lähtöisin oleva hevosmies alkaa olla valtakunnassamme katoavaa rotua, mutta kyllä niitäkin vielä löytyy.

Yksi sellainen löytyy jopa Forssasta ja hän on Lindroosin Peter siis tuttavallisemmin Petsku.

Helsingin kivisestä kaupunginosasta eli Kalliosta kotoisin oleva Lindroos kertoo, että heillä oli kotona aina hevosia kuten myös pienimuotoista valmennustoimintaa, joten ravikipinän syttymiselle ei esteitä ollut.

Lindroos ajoi jokin aika sitten uransa 700. voiton ja kun tähän lisätään vielä Saksanmaalla tulleet ykköset, niin jonkinlainen narumieshän äijä taitaa olla.

– Raviurheilu oli Saksassa 1990-luvulla vielä jonkinlaisissa kantimissa ja mekin olimme siellä Nummen Jounin kanssa sellaisessa tallissa missä oli treenattavana reippaasti yli 100 hevosta.

Lindroos on pyörittänyt Pilvenmäellä myös omaa ravitallia, mutta mitta tähän hommaan tuli täyteen useammastakin syystä.

– Varsin helposti syntyikin sitten sellainen päätös, että tältä alalta kannattaa vetää jonkin aikaa happea.

Peter meni ihan oikeisiin töihin eli kesiksi tekemään asfalttihommia, mutta kutina suitsiin tarttumisesta oli edelleen tallella. Ja kohta mies lähtikin taas Saksaan. Se reissu ei hirveän pitkään kestänyt ja vuonna 2001 Lindroos oli vankasti sitä mieltä, että ravihommat pitää lopettaa tykkänään.

Vermon kuninkuusraveissa viime vuosituhannen puolella Lindroos aiheutti jonkinlaisen mediamylläkän ajamalla Pamela Bagilla 4-vuotiaitten tammojen Euroopan ennätyksen 13,2.

– Olihan se sykähdyttävä hetki kun tuli tällainen ennätys ja vielä noin 25 000 hengen ihmetellessä, että kuka tuo Lindroos oikein on.

Syystä tai toisesta tällaisenkin suurvoiton jälkeen miehen uralla alkoi hiljaisempi hetki, mutta kohta alkoi taas tapahtua. Lindroosin ajotaidot olivat kuitenkin alan ihmisillä tiedossa ja erilaisia ajotehtäviä opetus- ja koelähtöihin alkoi tulla entistä enemmän ja Pete oli valmis.

– Oltiin taas oravanpyörässä eikä siitä ole edelleenkään irti päästy, joskaan ei ole ihan tosissaan edes haluttu. Raviurheilu on edelleen kiehtova ala, vaikka sen kultaiset vuodet alkavat valitettavasti olla jo takana.

Nuorten ohjastajien esiinmarssista Peter on pelkästään hyvillään, vaikka he ovat vieneet vanhoilta staroilta jonkin verran ajotehtäviä.

– Torviset, Koivunen, Raitala, Nurmonen ja kumppanit ovat selkeästi piristäneet lajia, mutta kokonaisuuden kannalta he ilmestyivät foorumille liian myöhään.

Lindroosin mielestä raviurheilu oli ennen nuorten mukaantuloa enemmän tai vähemmän puuduttavaa touhua kun samat äijät ajoivat kaikissa raveissa ihan samalla tavalla kuin ennenkin.

– Iloa ja väriä on radoille poikien ja tyttöjen myötä tullut, mutta valitettavasti se tärkein eli yleisö on sieltä kaikonnut. Ihmiset kun on sellainen porukka, että ne tulevat sinne missä muutkin ihmiset ovat.

Kesäravit eivät kuitenkaan ole kärsineet yleisökadosta samassa mittakaavassa kuin normaaliravit.

– Ne onneksi vetävät edelleen, vaikka kyse on ihan samasta asiasta eli ravikilpailuista.

Kuluva vuosi on ollut Lindroosille ajotehtävien suhteen varsin suotuisa. Mies ajelee reilun 14 pinnan voittoprosentilla, vaikka suuntaa ajotehtäviin lähinnä lähiradoille.

Valmentajana ja ohjastajana Peter on pyrkinyt rehellisyyteen ja ohjannut hevosiaan sellaisille ohjastajille ja valmentajille, joitten hän uskoi saavan hevosista enemmän irti.

– Varsin usein kävi tosin niin, että samantein lähtivät muutkin hevoset mikä ei sinällään ollut tarkoitus. Mutta tässä lajissa tilanne on se, että omistaja määrää.

Raviurheilu on Lindroosin mukaan äärimmäisen raaka laji, jossa ei menesty ilman kovaa ja tinkimätöntä työtä.

– Jokaisen voiton eteen tehty työmäärä on järkyttävän suuri ja kun kulupuoli on karannut käsistä, niin tältä kantilta katsottuna ymmärtää miksi ala on laskusuhdanteessa.

Lindroosille ravit eivät kuitenkaan ole enää koko elämä. Paljon tärkeämmäksi hän kokee tällä hetkellä 4,5-vuotiaan tyttärensä Lotan touhut.

– On tyttö sellainen epeli, että ei ole ikinä pelännyt hevosia. Se pyörii niitten jaloissa, kiipeää mieluusti selkään ja viihtyy sitä paremmin mitä kookkaammasta pollesta on kyse.

Reilun 10 vuoden kuluttua suomalaisella raviurheilulla lienee siis uusi maailmanluokan naispuolinen raviohjastaja.

Tämän päivän ajokeistaan Lindroos kehuu ypäjäläistä Julminia.

– Sillä on edellytykset vaikka mihin ja kun tietää Heikkisen Esan tarkkuuden ja kärsivällisyyden hevosen valmentamisessa, niin odotuksia on todellakin olemassa.

Peter on ajellut myös tallin muita hevosia eli Pyrypolun Dumdumia ja Mariminia, mutta pitää Julminia edellytyksiltään vielä parempana.

– Sen kanssa ei ole kuitenkaan hosuttu, sillä varsahan se vasta on. Esa valmentaa sitä rauhallisesti, tarkasti ja kiirehtimättä vaikka puhuukin tekevänsä hommia enempi perstuntumalta. Mutta kyllä se tietää mitä se tekee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti