Lounais-Häme

Linnunpöntöistä kalligrafiataiteeseen

Jokioisten Tietotalolla aukeaa tiistaina Osaavat opettajat -näyttely, jossa esitellään Jokiläänin kansalaisopiston opettajien ajankohtaisia töitä.

Kalligrafian, vironkielen ja grafiikan opettaja Vivian Majevski on tuonut näyttelyyn sisustuskankaisiin painettua kalligrafiaa. Työt osoittavat, kuinka monipuolisesti kirjaintaidetta voi käyttää eri tarkoituksiin. Seinällä on graafisen oloinen sisustuskangas, jonka O-kirjaimet häivyttävät merkitystään kirjaimina ja korostavat graafista muotoa. Sen vieressä pöydällä on toinen O-teos, tyyny, jossa kirjain on yksin.

-Maalaan kirjaimilla ja käytän kalligrafiaa paljon muissakin töissäni, taiteilija ja opettaja kertoo.

Majevski haluaa häivyttää kalligrafiateoksissaan kirjainten informaatioarvon ja varsinaiset sanat. Siksi hän kätkeekin tekstit mieluiten kirjaimiin, joita on vaikea lukea tai kieleen, jota useimmat eivät ymmärrä. Se tuo esiin kirjainten ja tekstin oman muodon.

Viime vuoden näyttelyssä esiintynyt O-kirjain on nyt siirretty kolme kertaa neljän kirjaimen raporttiin, joka painetaan kankaaseen Rykkerin työtilassa Finlaysonilla. Majevskilla on itselläänkin ateljee rakennuksessa. Kuvio on käsin painettu pellavakankaalle, joten jokainen osuus kankaasta on hieman erilainen.

 

Näyttely pidetään tänä vuonna kahdettatoista kertaa, kertoo tekstiilityön opettaja Sari Wenning. Hänellä on itselläänkin näyttelyssä useita töitä.

-Työ nimeltään Biotekninen!!! liittyy tyttäreni pyöräilyyn Pariisiin syöpäsairaiden lasten hyväksi, Wenning kertoo ja viittaa seinällä roikkuvaan harmaista, valkoisista ja keltaisista palkeista koostuvaan teokseen.

Työ meneekin näyttelyn jälkeen lahjaksi tyttärelle.

Toinen hänen teoksensa on baskerista tehty huopakäsilaukku. Teoksen nimi on osuvasti Vaustiveska. Lisäksi seinällä on syvää sinistä sisältävä teos Siedätyshoitoa, jonka filosofisena viestinä on se, että pitää uskaltaa laittaa risareunaa työhönsä.

 

Tekstiilityön opettaja Tiina Salmi on tuonut näyttelyyn kaksi mattoa, joista sininen on nimeltään Rytmi ja vaaleasävyinen Aurinkoraita.

-Haluan näyttää, kuinka erilaista kuviota saa samasta loimesta, kun tehdään yhteisloimissa, Salmi kertoo.

Tietotalon näyttelyssä esitellään töitä yhdeltätoista opettajalta, joista monet uusia. Esillä on esimerkiksi Maire Seudun koruja, Tuula Saarelan lasinsulatustöitä sekä Kirsi Kostamon koirankarvasta neulakinnastekniikalla neulomat rannekkeet. Näyttely on auki 28.8. asti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic