Lounais-Häme Kanta-Häme

Lintujen kevätmuutto pari viikkoa etuajassa: Uskallus lähteä on tasapainoilua kuoleman ja pesinnän välillä

Näyttävät kurjet erottuvat kauas niin taivaalta kuin peltomaisemasta. Kurki kestää hyvin kylmää ja aloittaa pesintänsä varhain. Kuva: Erkki Laine
Näyttävät kurjet erottuvat kauas niin taivaalta kuin peltomaisemasta. Kurki kestää hyvin kylmää ja aloittaa pesintänsä varhain. Kuva: Erkki Laine

Lintutietäjä Jouko Alhainen vastaanotti pääsiäistä korjaamalla lintutornia Urjalassa. Tänä koronakeväänä ihmiset ovat virranneet luontoon ja myös lintujen bongauskaudesta odotetaan tavallista vilkkaampaa.

Lintujen kevätmuutto on Alhaisen mukaan pari viikkoa etuajassa. Jo saapuneet linnut selviävät lähipäiville ennustetuista kylmistä öistä hyvin.

– Tähän aikaan auringon lämpöteho menee yleensä lumen ja jään sulattamiseen. Nyt kun maa on sula eikä routaa ole, aurinko lämmittää maata ja paljastaa uutta syötävää mustarastaille ja muille saapuneille linnuille, Alhainen kertoo.

Lintujen etujoukot ovat koostuneet lähimuuttajista. Kaukomuuttajat ja hyönteissyöjät odottelevat vielä.

– Pajulinnuista, kirjosiepoista ja kerttusista ensimmäiset ovat täällä, mutta suuremmin hyönteissyöjiä saapuu parin kolmen viikon kuluttua, Alhainen ennakoi.

Tasapainoilua kylmyyden ja reviirin valtaamisen välillä

Tällä hetkellä maastossa näkee runsaasti peippoja, rastaita, kurkia, joutsenia sekä hanhi- ja sorsalintuja. Silti myös varhain muuttavien pääjoukot odottelevat muuttomatkan viimeistä etappia.

– Muutto on tasapainoilua. Toisaalta pitäisi ehtiä vallata reviiri, toisaalta vaarana on kylmään kuoleminen, Alhainen vertaa.

Osa linnuista sahailee edestakaisin eteläisemmän ja pohjoisen väliä. Alhainen nostaa esimerkiksi töyhtöhyypät.

– Nokka on kohti etelää tai pohjoista sen mukaan, kuinka lämmintä on. Töyhtöhyypät ovat koko ajan liipaisimella, reagoivat lämpötilan vaihteluun, ja siirtyvät tarvittaessa takaisin etelämmäs.

Lue myös: Jouko Alhainen kannustaa tekoihin ympäristön hyväksi.

Mitä kannattaa seurata juuri nyt?

Vaikka suurimmat parvet vielä odottelevat, Suomen lintukirjo on jo nyt varsin monipuolinen. Alhainen kehottaa seuraamaan eritoten rastas- ja hanhiparvia.

– Parvien mukana voi olla melkein mitä vain, myös harvinaisuuksia. Viime päivinä näillä seudulla on liikkunut esimerkiksi lumihanhi.

Silmät kannattaa siis pitää auki. Alhainen kehottaa muutoinkin valppauteen.

– Ensimmäisillä kurjilla on munat kymmenen päivän päästä. Koko vuoden työ menee hukkaan, jos ihminen häiritsee liikaa ja pesintä menee sen tähden pieleen.

Myös perhosia liikkeellä

Alhainen kehottaa tarkkailemaan myös perhosia. Tänä keväänä on tehty erityisen paljon havaintoja nokkos- ja sitruunaperhosista.

– Koivutyttöperhosia on juuri nyt hämmästyttävän paljon. Ja jos koivutyttöperhosen haluaa nähdä tänä vuonna, aika alkaa olla juuri nyt. Ne kuoriutuvat aikaisin keväällä ja lentoaika kestää toukokuulle. Seuraavan kerran koivutyttöperhosia näkee vuoden kuluttua, Alhainen kertoo. FL

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic