Lounais-Häme Lounais-Häme

Lintujen talviruokinta käynnistyy taas pian – Taloyhtiössä asuva, älä unohda kysyä lupaa

Kun paikat pidetään siistinä, riskit rottaongelmaan kaikkoavat.
Talviruokinnan kieltämisen sijaan Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta kannustaa taloyhtiöitä sopimaan sen suhteen tietyt säännöt. Kuva: Tapio Tuomela
Talviruokinnan kieltämisen sijaan Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta kannustaa taloyhtiöitä sopimaan sen suhteen tietyt säännöt. Kuva: Tapio Tuomela

Lintujen talviruokinta alkaa jälleen pian maan jäätyessä ja ilmojen viiletessä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa, että taloyhtiössä asuvan tulee huomioida lintujen ruokintaan liittyvien käytäntöjen vaihtelevan eri taloyhtiöissä. Ruokintaa ei kannata aloittaa omin luvi, sillä taloyhtiöllä on myös oikeus kieltää ruokinta kokonaan.

– Kieltojen taustalla saattaa olla aiempia kokemuksia ruokinnan aiheuttamasta häiriöstä ja epäsiisteydestä, Pynnönen selittää.

Lintujen talviruokinnan kieltäneet taloyhtiöt perustelevat kieltoa usein rottaongelmalla. Jos lintulaudan ympäristö kuitenkin pidetään siistinä, ei ruokinta vaikuta alueen rottakantaan.

Suurimman osa mahdollisista ongelmista ehkäisee jo ruokintapaikan ympäristön pitäminen puhtaana ruoan tähteistä. Ruokajätettä ei saisi joutua myöskään viemäriin, sillä se puolestaan houkuttelee rottia viemäreihin.

– Taloyhtiössä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka helpot olosuhteet pihamaalla vilistävällä rotalla on ruokailuun kiinteistöllä. Ehjä jäteastia, jonka kansi myös pidetään kiinni, ei houkuttele rottia, Pynnönen neuvoo.

Lintujen talviruokinnan kieltämisen sijaan Pynnönen suositteleekin sopimaan lintujen talviruokinnalle säännöt. Tärkein säännöistä on se, että ruokintapaikkaa ylläpitävä asukas huolehtii ruokintapaikan siisteydestä. Ennalta kannattaa sopia myös se, miten toimitaan, jos ongelmia ilmenee.

Varsinainen rottien torjunta tulee jättää ammattilaisille, sillä myrkyttäminen luvanvaraista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic