Lounais-Häme Humppila

Lintumies pukeutui pingviinipukuun ja juhli puolisonsa kanssa Linnassa – Alhaiset Humppilasta saivat kutsun toissa vuonna

Jouko ja Aila Alhainen iloitsivat vuonna 2018 kutsusta itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan. Juttu on alun perin julkaistu 2.12.2018.
Aila ja Jouko Alhainen ovat jo ehtineet sulatella Linnan juhliin saamaansa kutsua. Hämmennyksen jälkeen sisuksissa kuplii mukava jännityksen tunne.

– Minä en muuten sinne lähde, parahti humppilalainen Aila Alhainen, kun puoliso Jouko Alhainen näytti pariskunnan saaman kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan.

– Se oli sellainen hämmennyksen ja järkytyksen paniikkireaktio. Totta kai menemme. Kutsu on suuri kunnia, he toteavat pari viikkoa ajatusta sulateltuaan.

Ison joukon edustaja

Kutsu vastaanotolle oli osoitettu ympäristövaikuttajalle, ja Jouko Alhainen kokee edustavansa vastaanotolla isoa joukkoa suomalaisia ympäristöaktiiveja.

Kirjeen saapuminen on saanut Alhaisen selaamaan Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry:n leikekirjoja. Mies on ollut monessa mukana, esimerkiksi järjestämässä 30 vuotta sitten Metsäiltaa Humppilaan. Ilmaston saastumisen ja metsän teemat kokosivat yhteen 300 henkeä.

– Silloin ei tunnettu ilmastonmuutostermiä, mutta niistäkin asioista jo puhuimme.

Ympäristökysymykset, metsä, luonto ja etenkin linnut ovat olleet Alhaiselle olennaisia asioita pikkupojasta lähtien. Ne ovat osa elämää, itse asiassa elämäntapa.

Kurjet ja etenkin Kookka ovat olennainen osa Jouko Alhaisen elämää.

Työkin kytkeytyy luontoon. Alhaisen Taigabird oy on ympäristö-, luonto- ja matkailupalveluihin erikoistunut yritys.

Hän on rakentanut Suomeen yli sata ja suunnittellut pari sataa lintutornia.

– Eteläisin rakentamani torni on Hangon Täktomissa ja pohjoisin Inarin Kaamasessa.

Yritys vastaa myös Kangasalan Pohtionlammella sijaitsevan Sääksisäätiön Sääksikeskuksen kahvila- ja luontomatkailutoiminnasta.

Kestävän kehityksen oppien mukaan

Alhaisten mielestä ympäristöteemaa sopii hyvin suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlintaan.

– Suomi on kaunis, puhdas ja turvallinen itsenäinen maa. Jo siinä on juhlan aihetta, Aila Alhainen huomauttaa.

Alhaiset pyrkivät noudattamaan kestävän kehityksen oppeja arjessaan ja samaa he suosittelevat kaikille suomalaisille.

– Pienillä muutoksilla voi tehdä paljon. Esimerkiksi ruokahävikin vähentäminen on yksi keino. Olen työssä Humppilan päiväkodissa ja siellä käymme lasten kanssa näitä arjen asioita läpi joka päivä, hän lisää.

Jouko Alhainen joutuu työssään ajamaan paljon autolla, joten hän kiinnittää huomiota erityisesti siihen.

– Hoidan samalla reissulla aina monta asiaa ja yritän välttää edestakaisin ajamista.

Puvun löytäminen tuotti ongelmia

Juhla-asujen hankinnan pari keskitti mahdollisimman lähelle.

– Nyt nähdään, että lintumies pukeutuu pingviinipukuun, Alhainen vitsailee.

Sopivan asun löytyminen oli ensimmäinen huolenaihe Aila Alhaiselle.

– Tytär vei minut Hämeenlinnan Hätilään vaateliikkeeseen, jossa oli todella taitava myyjä. Hän katsoi minua kerran, valitsi puvun ja sen tummansinisen sitten myös lopulta ostin.

Kutsuvieraat ovat valmistautuneet perehtymällä vastaanoton etikettiin. Tanssitaitoakin on hiottu, ja uusia kenkiä on pehmitetty valssia pyörähdellen.

– Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa on katsottu yötä myöden, Jouko Alhainen murjaisee.

Boolia maistamaan

Alhaiset viettävät jo edellisen illan pääkaupunkiseudulla poikansa luona virittäytyen juhlatunnelmaan. Kutsu ja henkilöllisyystodistukset otetaan visusti mukaan.

Kun juhlailta lähenee, he lähtevät ajoissa taksilla kohti linnan Mariankadun puoleista ovea. Siellä heidän tulee olla kello 19.10.

– Boolia aiomme varovaisesti maistaa, ja jonnekin mennään tietysti myös jatkoille. Kyllä tästä ilo irti otetaan, he vakuuttavat. FL

Lue, mitä Alhaiset kertoivat itsenäisyyspäivän vastaanotosta jälkikäteen täältä.

Teemana yhteinen ympäristömme

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana oli yhteinen ympäristömme.

Presidenttipari kutsui vastaanotolle niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Ympäristö huomioitiin kutsuvieraiden lisäksi vastaanoton tarjoiluissa ja koristeluissa.

Vieraat

Juhlavastaanotto on tasavallan presidentin ja hänen puolisonsa isännöimä tilaisuus, jonka vieraista he vuosittain päättävät.

Kutsuttujen joukossa on kunniavieraina sotaveteraaneja ja lottia.

Kutsuvieraiden joukossa on myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia yhteiskunnan eri aloilta sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä.

Kutsun saavat valtioneuvoston jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, piispat, korkeakoulujen edustajat, korkeimmat virkamiehet sekä Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta.

Uusimmat

Fingerpori

comic