Lounais-Häme

Lisää liikettä ja notkeutta

Nopeasti ajateltuna judolla ja joogalla ei ole muuta yhteistä kuin sanojen alkukirjain, mutta FT Jundokanin puheenjohtaja Ari Kujamäki näkee asian toisin. Kokeneen judokan mukaan joogan tuntemisesta voi olla paljonkin hyötyä judon harrastajille.

FT Jundokan järjestää lauantaina maailman judopäivänä Judosta joogaan -tilaisuuden Tammelan Manttaalilla. Judon harrastajille ja heidän vanhemmilleen tarkoitetussa tilaisuudessa tutustutaan shaktajoogaan. Joogaosiosta vastaan shaktajoogan opettajakoulutuksen käynyt Outi Aatsinki, iltapäivän judoliikkeistä hänen puolisonsa Raimo Lindström.

Molemmat ovat kokeneita judokoita, ja heillä on lajissa musta vyö.

-Alkuun on judomaista lämmittelyä ja sellaisia juttuja, jotka sopivat niillekin, jotka eivät ole aiemmin käyneet judossa. Ruokatauon jälkeen siirrytään joogan pariin, kertoo tapahtuman ideoinut Ari Kujamäki.

 

Kujamäen mukaan joogasta on hyötyä etenkin kovista harjoituksista palautumisessa.

-Itselläkin on ikää yli 50 vuotta ja paikkoja kolottaa. Jooga auttaa rentoutumisessa ja palautumisessa. On tärkeää, että lihakset saadaan venytettyä lepotilaan harjoituksen jälkeen.

Jooga ja siinä tehtävät liikesarjat voivat myös parantaa harrastajan notkeutta, tasapainoa ja lihaskuntoa. Kaikki ovat tärkeitä asioita liikunnassa kuten normaalissa arkisessa elämässä.

Säännölliset, oikein tehdyt joogaharjoitukset voivat myös alentaa stressiä ja kohentaa mielialaa, millä on jo merkitystä ihan kokonaisterveyden kannalta.

-Kaikkihan nämä jutut ovat lähtöisin idästä. Jooga tulee Intiasta, sieltä edetään silkkitien kautta Kiinaan taijin ja kungfun pariin, sieltä Okinawaan ja karateen ja lopulta judoon ja Japaniin. Odotan vesi kielellä, mitä uusia juttua Outi meille esittelee ja mitä niistä voidaan hyödyntää meidän harjoittelussa, Kujamäki sanoo.

 

Judosta joogaan -tapahtuma Tammelassa on osa lauantaina vietettävää maailman judopäivää. Päivää vietetään judon perustajan Jigoro Kanon syntymäpäivänä.

Tämän vuoden teemana on rohkeus.

-Pitää katsoa rohkeasti asioita ja yrittää oppia uutta, Kujamäki näkee.

Judolla on maailmalla 28 miljoonaa harrastajaa. Suomessa seuroja on 119 ja harrastajia noin 8 000.

FT Jundokanilla on nykyään noin 25 aktiivista judoharrastajaa.

-Määrä on aika sopiva Manttaalin tiloihin.

FT Judokanilla on myös karate- ja kobudotoimintaa. Karateharrastajia on noin 35 ja kubudon 15. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic