Lounais-Häme

Lisää paukkuja opiskelijoiden ohjaukseen

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä on palkkaamassa kaksi uutta ammatillista ohjaajaa. Ohjaajien palkkaaminen mahdollistui, kun Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän jäsenkunnat taipuivat ehdotukseen luopua niille maksetusta peruspääoman korosta.

Kuntayhtymä on maksanut jäsenkunnille vuosittain kahden prosentin korkoa peruspääomalle. Yhteissumma kaikille seitsemälle kunnalle on ollut noin 93 000 euroa vuodessa. Forssan osuus tästä on yli 40 000 euroa.

Koron maksamisesta luopuminen on ollut koulutuskuntayhtymän johtajan Tuula Koivulan 17-vuotisella johtajauralla esillä kolmeen otteeseen. Viimeisellä kierroksella seitsemästä kunnasta kuusi hyväksyi esityksen. Jokioinen ei ottanut asiaan kirjallisesti kantaa.

-Uuden kuntalain mukaan riittää, että 2/3 jäsenkunnista hyväksyy perussopimuksen muutoksen, jos niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta, Koivula selittää.

Korosta luopuminen tuli ajankohtaiseksi, kun kuntayhtymän perussopimusta muutettiin vastaamaan nykyistä kuntalakia. Uuteen perussopimukseen on kirjattu, että kuntayhtymä voi jatkossakin maksaa korkoa yhtymävaltuuston päätöksellä enintään 2 prosenttia.

-Virkaurani aikana kuntayhtymällä meni noin 15 vuotta taloudellisesti aika hyvin, ja pystyimme sen 93 000 euroa maksamaan. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti, kun ministeriö on vähentänyt rahoitustamme. Kunnissa ei lämmetty korosta luopumiselle ennen kuin nähtiin, että rahaa ei oikeasti ole, Koivula toteaa.

 

Kuntayhtymällä on ollut jo pitkään ajatuksena käyttää koronmaksusta vapautuvat eurot nimenomaan ammatillisten ohjaajien palkkaamiseen. Uusista ohjaajista toinen sijoittuu sosiaali-, terveys ja kasvatusalalle sekä liiketalouteen ja toinen tekniikan alalle; lähinnä rakennus-, sähkö- ja putkialan koulutukseen.

Muilla ammatti-instituutin koulutusaloilla työskentelee jo vähintään puolipäiväinen ammatillinen ohjaaja.

Omistajakunnille maksettu korko juontaa juurensa 2000-luvun alkupuolelle, jolloin Forssa investoi Saksankatu 46:n kiinteistön ja Tammela Norrintien kiinteistön kunnostamiseen ammatillisen opetuksen tarpeisiin. Korkoa ryhdyttiin maksamaan kompensaationa investoinnista.

-Korkoa piti kuitenkin maksaa omistajakunnille tasapuolisesti, joten siitä ovat hyötyneet myös ne viisi kuntaa, jotka eivät osallistuneet investointeihin mitenkään, Koivula huomauttaa.

Päättäjille Koivula perusteli korosta luopumista myös toisen asteen koulutuksen tasapuolisella kohtelulla. Lounais-Hämeen neljä kuntaa tukevat lukiokoulutusta useammalla sadalla tuhannella eurolla vuosittain.

-Ja me puolestamme olemme maksaneet kunnille. Lukion kurssien monipuolinen tarjonta edellyttää kuntien tukea ja sen on tarpeellista ja toivottavaa jatkossakin, Koivula painottaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti