Lounais-Häme Ypäjä

Lisää turvallisuutta liikenteeseen – Ikäautoilijan kuntokurssi antaa keinoja sujuvampaan ajamiseen

Ikäautoilijan kuntokurssilla kerrataan liikennesääntöjä, tutustutaan apuvälineisiin ja mietitään muitakin keinoja ajamisen helpottamiseksi.
Ikääntymien voi tuoda rajoitteita ja haasteita autolla liikkumiseen. Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara haastoi Ikäautoilijan kuntokurssille osallistuneita miettimään, mikä heitä huolestuttaa liikenteessä eniten. Kuva: Aki Vaani
Ikääntymien voi tuoda rajoitteita ja haasteita autolla liikkumiseen. Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara haastoi Ikäautoilijan kuntokurssille osallistuneita miettimään, mikä heitä huolestuttaa liikenteessä eniten. Kuva: Aki Vaani

Ikääntyminen tuo autoiluun uusia haasteita muun muassa autoilijan heikentyneiden ominaisuuksien vuoksi ja tästä syystä autoilu voi tuntua ikäihmisestä vastenmieliseltä tai jopa pelottavalta. Aina näin ei kuitenkaan ole.

Ypäjäläinen Martta Salmi, 83, ajoi ajokortin yli 60 vuotta sitten. Hänelle tuli kuitenkin ajamiseen 30 vuoden tauko. Viisikymppisestä lähtien Salmi on kuitenkin ajanut säännöllisesti.

– Tauon jälkeen ajaminen tuntui alkuun vaikealta, mutta harjoittelemalla taidot paranivat. Nyt autolla liikkuminen ei tunnu lainkaan hankalalta. Mie ajan 30 vuotta vanhalla Fiestalla, mutta se toimii ihan hyvin, kunhan vain muistaa välillä ryypyn vettää (päälle), Salmi kertoo.

Salmi osallistuu Ypäjän seurakuntakeskuksessa järjestettävälle Ikäautoilijan kuntokurssille. Samalle kurssille saapui myös kesällä 85 vuotta täyttävä ypäjäläinen Matti Mattila, joka ei myöskään ole havainnut ajamisen olennaisesti vaikeutuneen, vaikka ikää tulee lisää. Kuulo pelaa, näkökin riittävästi, eikä iän tuoma vartalon kangistuminenkaan haittaa, kunhan vain muistaa ennakoida tilanteita ja säätää ajonopeuden olosuhteisiin sopivaksi.

– Aivan päivittäin en aja, mutta viikoittain nyt ainakin. Ajelen säännöllisesti Forssaan, Loimaalle, Hämeenlinnaan ja Turkuun. Jos on pakko lähteä ajamaan, niin kyllä minä lähden vaikka keskellä yötä, Mattila kertoo.

Mattila lähti kurssille lähinnä kertaamaan vanhoja tietoja ja taitoja ja oppimaan uutta.

– Vuosien varrella teiden varsille on tullut uusia liikennemerkkejä, joista osa ei ole kovin tuttuja. Uusien merkkien opetteleminen helpottaa niiden havaitsemista ajoissa, Mattila perustelee osallistumistaan.

Salmi ja Mattila ovat harvinaisen hyväkuntoisia ja omatoimisia seniorikuljettajia. Liikenteessä selviytyminen on kuitenkin ikääntyneille yhtä yksilöllistä kuin terveydentila tai liikuntakyky. Kurssilaisista osa oli sitä mieltä, että ajaminen on hieman vaikeutunut iän myötä. Toisten mielestä nykytekniikka on tehnyt ajamisesta koko ajan helpompaa.

Ikäautoilijan kuntokurssilla kerrataan liikennesääntöjä ja tutustutaan apukeinoihin ja -välineisiin, joilla ikääntymisen tuomia rajoitteita voidaan lieventää. Kurssin aikana etsitään keinoja myös yksilöllisiin ongelmiin ja huolenaiheisiin, joita liikenne voi aiheuttaa.

– Ikääntymiseen kuuluvien ruumiillisten rajoitusten lisäksi esimerkiksi terveydentila tai lääkitys voi heikentää ajokykyä ja -mukavuutta. Uudemmissa automalleissa on kuitenkin useita ajomukavuutta parantavia lisävarusteita. Autoihin on myös saatavissa apuvälineitä, joita käymme myös kurssilla läpi, kertoo kurssilla kouluttajana toimiva yhteyspäällikkö Marko Nieminen Liikenneturvasta.

Ajatus Ikäautoilijan kuntokurssista syntyi kahdesti vuodessa kokoontuvassa Ypäjän kunnan ja Liikenneturvan yhteisessä liikenneturvallisuusryhmässä. Kurssin ensimmäinen osa järjestettiin Ypäjällä keskiviikkona. Toinen osa järjestetään Ypäjän seurakuntakodilla tiistaina 28.5. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic