Lounais-Häme

Lisää videoita julki Turkissa kadonneen toimittajan tapauksesta - saudikonsulaatista lähti musta pakettiauto

Washington
10.10.2018, 13:42

Ulkomaat

Turkkilainen tv-kanava on julkaissut valvontakameroiden videoita päivästä, jolloin sauditoimittaja Jamal Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa.
24-kanavan julkaisemalla videolla näkyy, kuinka Khashoggi menee sisälle konsulaattiin. Noin kahta tuntia myöhemmin konsulaatista lähtee musta pakettiauto, joka ajaa parin kilometrin päähän Saudi-Arabian pääkonsulin virka-asunnolle. Kanavan haastattelema Aksam-lehden päätoimittaja Murat Kelkitlioglu sanoo, että kadonnut toimittaja oli suurella todennäköisyydellä sisällä autossa.
Turkin viranomaiset epäilevät, että kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta kirjoittanut Khashoggi murhattiin konsulaatissa viikko sitten. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteet, mutta ei ole esittänyt mitään todisteita siitä, että toimittaja olisi lähtenyt lähetystöstä elossa.
Turkkilaismedian mukaan Turkin viranomaiset epäilevät, että Khashoggin tappoi Saudi-Arabiasta saapunut 15 ihmisen ”kuolemanpartio”. Ryhmä laskeutui Istanbuliin katoamispäivän aamuna kahdella yksityiskoneella, media kertoo.
Turkkilaismediassa on myös spekuloitu, että toimittaja siepattiin ja kuljetettiin Saudi-Arabiaan toisen yksityiskoneen matkassa.

Kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian politiikasta

Khashoggin tarkoituksena oli hakea konsulaatista virallisia asiakirjoja avioliittoa varten. Khashoggin morsian on pyytänyt Yhdysvaltojen presidentiltä Donald Trumpilta apua katoamistapauksen selvittämiseen.
Hatice Cengiz vetosi Washington Postissa julkaistussa kirjoituksessa Trumpiin ja hänen puolisoonsa Melaniaan, jotta he auttaisivat katoamisen tutkinnassa.
– Olimme suunnittelemassa häitämme, elämäämme. Lähetystökäynnin jälkeen tarkoituksenamme oli mennä ostamaan tarvikkeita kotiin ja päättää vihkimispäivä. Tarvitsimme vain palan paperia, Cengiz kirjoittaa.
Khashoggi kirjoitti Washington Postiin. Hän on kirjoittanut kriittisesti muun muassa Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin politiikasta sekä Saudi-Arabian Jemenissä käymästä sodasta.

Lämmin vastaanotto aiemmalla vierailulla

Cengiz kertoo kirjoituksessaan, että Khashoggi kävi suurlähetystössä kertaalleen 28. syyskuuta. Mies oli jo tuolloin hieman huolestunut, mutta ei morsiamen mukaan uskonut, että hänelle voisi sattua mitään pahaa Turkissa ollessaan.
– Kun lähetystön virkailijat toivottivat hänet ensimmäisellä käynnillä lämpimästi tervetulleeksi ja vakuuttivat, että vaadittavat paperit järjestyisivät, Jamal tuskin oli huolissaan mennessään sinne toista kertaa, Cengiz kirjoittaa.
Cengiz kertoo, että odotettuaan kolme tuntia lähetystön ulkopuolella hän alkoi olla peloissaan. Kun morsian lopulta kysyi lähetystöltä sulhasestaan, hän kertoo saaneensa vastaukseksi, että mies oli jo lähtenyt.

https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2018/10/09/please-president-trump-shed-light-on-my-fiances-disappearance/?utm_term=.130cde18427b

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti