Lounais-Häme

Liukuesteet ovat mainio tapaturmavakuutus - Forssan seudun viidestä kunnasta neljä jakaa ilmaiseksi iäkkäille

Moni kunta jakaa yli 70-vuotiaille ilmaiseksi liukuesteitä jalkineisiin. Humppilalainen Markku Haapasalo pitää elettä hienona.
Humppilalainen Markku Haapasalo haki torstaina kunnanvirastolta liukuesteet, joille on käyttöä etenkin kotipihalla. Venyvien, kumisten esteiden laittaminen kenkiin sujui sutjakasti, taustalla hallintojohtaja Susanna Hokkanen Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kunnista muut paitsi Forssa jakavat ikäihmisilleen liukuesteitä talven liukkaiden kelien varalle. Humppilassa kunta jakaa liukuesteitä 70 vuotta täyttäneille ensimmäistä vuotta.

– Tosi hieno juttu, kiitos tästä. Eivät nämä itse hankittunakaan paljon maksa, mutta kunnalta hieno ele. Liukuesteet ovat hyvä tapaturmavakuutus, suosittelen niiden käyttöä kaikille, toteaa humppilalainen Markku Haapasalo, joka haki omat liukuesteensä kunnanvirastolta torstaina.

Haapasalo tietää mistä puhuu, sillä hänen avopuolisonsa liukastui viime talvena ja mursi kätensä. Haapasalo asuu omakotitalossa Koivistonmäessä, missä liukuesteille on käyttöä.

– Asun rinteessä ja piha on välillä ihan kaljamaa. Laitan liukuesteet turvasaappaisiin, joita käytän, kun haen polttopuita tai postia pihapiirissä.

 

Humppilassa jaetaan liukuesteitä senioreille ensimmäistä kertaa. Hallintojohtaja Susanna Hokkasen mukaan idea sai alkunsa vanhusneuvostossa, jossa pohdittiin käyttökohteita kunnan saamalle testamenttilahjoitukselle.

– Jaoimme liukuesteitä kunnanvirastolla ensimmäisen kerran 3. joulukuuta ja nyt uudelleen. Toki niitä voi käydä hakemassa täältä aina kun kunnanvirasto on auki. Liukuesteitä on varattu noin 250 ja niitä on jaettu melkein 150. Eli vielä niitä riittää hyvin ja hankitaan tuleville vuosille lisää, kun nämä loppuvat, Hokkanen kertoo.

Humppila jakaa kahdenlaisia liukuesteitä. Suomen terveyslaitoksen testaamat ja hyväksymät jääkengät antavat tukea sekä päkiälle että kantapäälle. Jaossa on myös kantaesteitä. Hokkasen mukaan enemmän on mennyt jääkenkiä.

– Negatiivista palautetta ei ole tullut. Kumpikin malli on kuulemma helppo asentaa kenkään.

 

Tammelassa liukuesteitä jaetaan senioreille toista talvea, Jokioisilla ja Ypäjällä on kokemuksia vielä pidemmältä ajalta.

Jokioisten hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala laskee, että heillä on menossa kolmas tai neljäs vuosi. Vuosittain on jaettu 100–120 paria.

Uuden tietosuojalain myötä Jokioisilla on muutettu käytäntöä, miten esteitä jaetaan.

– Lähetämme lähipäivinä kirjeen kaikille jokioislaisille, jotka täyttävät 70 vuotta maaliskuun loppuun mennessä. Kirjettä vastaan liukuesteet voi noutaa paikallisesta apteekista, Rantala kertoo.

Tammelassa liukuesteet voi hakea apteekista Kela- tai muuta henkilökorttia näyttämällä. Tammelassa esteisiin ovat oikeutettuja ne, jotka täyttävät tämän vuoden aikana 70. Myös Ypäjällä esteet on voinut aiemmin hakea apteekista ja esteisiin ovat olleet oikeutettuja 70 vuotta täyttäneet. Kummassakin kunnassa apteekki laskuttaa kuntaa liukuesteiden kustannuksista.

Talouspäällikkö Pirjo-Maarit Hellmanin mukaan Ypäjällä pitää tehdä vielä päätös siitä, jaetaanko liukuesteitä jatkossakin. Tänä talvena kuntalaiset eivät ole esteitä kyselleet.

 

Forssa on seudun kunnista ainoa, jossa liukuesteitä ei ainakaan toistaiseksi kuntalaisille jaeta. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi pitää ajatusta hyvänä ja aikoo ottaa aiheen keskusteluun ensi maanantain kaupunginhallituksen kokouksen muissa asioissa.

– Liukuesteiden jakaminen on osin kustannuskysymys, eikä niihin ole varattu määrärahaa tälle vuodelle kaupungin budjetissa. Mutta ennaltaehkäisy on tapa säästää, Kesäniemi sanoo. FL

 

Muokattu 5.1.2019 klo 16.01

Tarkennettu tietoja Ypäjän osalta. Ypäjä on jakanut liukuesteitä aiempina vuosina, mutta tämän vuoden osalta asia odottaa poliittista päätöstä.

 

Näin Forssan seudun kunnat jakavat liukuesteitä kuntalaisille

Jokioinen:

Maaliskuun loppuun mennessä 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat kuntalaiset saavat kohta postissa kotiinsa kirjeen, jota vastaan liukuesteet voi noutaa Jokioisten apteekista arkisin 9-18, lauantaisin 9-14.

Tammela:

Henkilöllisyyden todistamalla 70 vuotta tänä vuonna täyttävät ja vanhemmat kuntalaiset voivat noutaa liukuesteet Tammelan apteekista ma-pe 9-19, la 9-15.

Ypäjä:

Liukuesteitä on jaettu aiempina vuosina 70 vuotta täyttäneille, mutta tämän vuoden osalta asia odottaa poliittista päätöstä.

Humppila:

70 vuotta täyttäneet kuntalaiset voivat hakea liukuesteet kunnanvirastolta sen aukioloaikoina ma-pe 9-15.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic