Lounais-Häme

Lohi- ja kasvisruoat maistuvat entistä paremmin, selvitti Fazer – Forssalaiset haluavat työlounaaksi aikavaa kotiruokaa

Forssalaiset tykkäävät hitaasti valmistuvasta kotiruoasta. Myös tortillat ja possunleike maistuvat Tyykikylässä.
Kasvisruoat ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisasiakkaiden lempilounaslistalla. Arkistokuvassa annos härkäpapulasagnea. Kuvaaja: Esko Tuovinen
Kasvisruoat ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisasiakkaiden lempilounaslistalla. Arkistokuvassa annos härkäpapulasagnea. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Lohiruokien suosio lounasasiakkaiden keskuudessa on kasvanut huomattavasti kahden viime vuoden aikana, kertoo Fazer-yhtiöt tiedotteessaan. Fazer Amica -ravintoloiden kotisivuston kautta tehdystä kyselystä ilmenee, että lempilounaslistalla lohi on noussut listan kärkeen sitten edellisen, kaksi vuotta sitten tehdyn kyselyn.

Kestosuosikit lihapullat ja perunamuusi, paistetut muikut sekä lasagne löytyvät edelleen viiden kärjestä. Lohen lisäksi Kievin kana on lähtenyt nousuun ja havittelee nyt palkintosijoja. Kasvisruokien suosio näkyy edelleen, sillä ne pysyttelevät tiiviisti kymmenen suosikin listalla

– Pitkään suosittujen pitsan ja tortillojen suosio on laskenut ja kotiruoan suosio on kasvanut. Pizzaa ja tortilloja mahdollisesti tehdään nykyään enemmän kotosalla, jonka takia kotiruoan suosio on noussut niiden ohitse. Asiakkaamme arvostavat hyvää kotiruokaa, pohtii Fazer Food Services Suomen gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom.

– Kasvisruoat ovat vakiintuneet kymmenen kärkeen. Kievin kana on tällä hetkellä niin suosittu opiskelijoiden keskuudessa, että opiskelijoilla on somessa jopa ”oispa kievin kanaa” -sivut”, Nordblom jatkaa..

Amica.fi -sivuston lempilounasruokakyselyyn vastasi 14.–27.1.2019 välisenä aikana 1670 vastaajaa ympäri Suomen.

Lempiruokaviikkoja vietetään jälleen Amica-ravintoloissa ympäri Suomen arkisin maalis_huhtikuussa. Lempiruokaviikoilla nautitaan kyselyssä esiin nousseita suosikkiruokia. Forssan seudulla toimii yksi Amica-ravintola, joka sijaitsee Parman tehtaan yhteydessä.

Forssassa lounasasiakkaat suosivat hyvää kotiruokaa. Lounaskahvila Sentraalia pyörittävä yrittäjä Kirsi Mahlamäki kertoo, että varsinkin hieman enemmän aikaa vievät tai haastavammat kotiruoat ovat asiakkaiden toivelistan kärjessä.

– Lasagnea toivotaan usein. Myös kaalilaatikko on asiakkaiden keskuudessa pidetty ruokalaji, Mahlamäki listaa.

Valtakunnalliset lounastrendit näkyvät myös Forssassa. Mahlamäen mukaan kalaruoalla on ystävänsä. Varsinaista kasvisruokaa hän ei juuri valmista, mutta salaattiannokset käyvät hyvin kaupaksi.

– Sekä miehet että naiset suosivat salaattia. Nykyään miehet syövät paljon salaattia verrattuna takavuosien tilanteeseen, 20 vuotta lounasruokia Forssassa kokkaillut Mahlamäki vertaa.

Yrittäjän mukaan myös tortilla-tyyppisten ruokien kysyntä on kasvanut valtavasti viime vuosina.

Lounaskahvila Sentraali toimii Lounea oy:n tiloissa Viksbergintien varressa. Mahlamäen mukaan ravintolassa käy keskimäärin 60 lounasasiakasta vuorokaudessa. FL

Suomalaisten lempilounaat

1. Lohi

2. Lihapullat ja perunamuusi

3. Paistetut muikut

4. Kievin kana

5. Lasagne

6. Kalakeitto

7. Kasvis- ja vegaaniruoat

8. Tortillat

9. Pinaattiletut

10. Pizza

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic