Lounais-Häme Lounais-Häme

Loikussa on luja luotto yhteistyöhön – Toimintaa takana 10 vuotta ja uutta edessä

Loimijoen Kuntapalvelut on kymmenvuotisen toiminnan jälkeen uusien haasteiden edessä. Loiku ottaa hoitaakseen uuden osakaskaupunkinsa Someron palkanlaskennan ja valmistautuu uutta keskuskeittiötä varten.
Kuhalan koulussa syntyy puhdasta, kun Loikun laitoshuoltajat Marja Suoranta (vas.) ja Riitta Kallio laittavat toimeksi. Kuva: Tapio Tuomela
Kuhalan koulussa syntyy puhdasta, kun Loikun laitoshuoltajat Marja Suoranta (vas.) ja Riitta Kallio laittavat toimeksi. Kuva: Tapio Tuomela

Loimijoen Kuntapalvelut oy (Loiku) on koronaviruspandemian vallitessa suuren muutoksen äärellä keskuskeittiöhankkeen vuoksi. Keskuskeittiö on tosin vain osa Loikun toimintaa.

Iso muutos oli myös yhtiötä perustettaessa, kun henkilökunta tuli vuonna 2010 ns. vanhoina työntekijöinä kuntaomisteiseen tukipalveluyhtiöön Forssan kaupungin ja silloisen terveydenhuollon kuntayhtymän organisaatiosta.

Henkilökuntaa oli alussa yli 180. Loikussa on nyt kaikkiaan yli 140 ateria-, puhtaus- ja taloushallinnon ammattilaista.

Henkilöstömäärä väheni vuosien varrella, kun eläköityneiden tilalle ei juuri otettu uusia työntekijöitä.

Uusin muutos on Someron kaupungin päätös hankkia palkanlaskentapalvelut Loimijoen Kuntapalvelulta. Somero on ostanut Forssan kaupungilta yhden Loikun osakkeen 2200 euron hinnalla.

Someron palkanlaskenta siirtyy Loikun hoidettavaksi elokuun alussa samaan aikaan kuin kaksi palkanlaskijaakin Somerolta Loikun palveluksen. Loikulla on nyt kahdeksan henkilöä palkkahallinnossa.

Parhaillaan on käynnissä Someron palkanlaskennan siirtoprojekti. Somerolla on ollut käytössä eri ohjelma kuin Loikulla.

Lomijoen Kuntapalvelut tuottaa talouspalveluita kuten palkanlaskentaa nyt Forssan kaupungille, hyvinvointikuntayhtymälle, koulutuskuntayhtymälle ja itselleen sekä konserniyhtiöistä Forssa-asunnoille.

Puolet Loikun henkilöstöstä on puhtauspalveluiden työntekijöitä. Heissä on sekä laitoshuoltajia että moniosaajia, jotka tekevät laitoshuoltamisen lisäksi ateriapalvelutehtäviä. Loiku pitää siistinä esimerkiksi Forssan sairaalaa, seudun terveysasemia, vanhusten hoitolaitoksia, Forssan kouluja ja päiväkoteja sekä kaupungintaloa.

Loiku pitää ruuassa ja ravinnossa Forssan kaupungin ja Humppilan kunnan kouluja ja päiväkoteja ja hyvinvointikuntayhtymän kohteita kuten sairaalaa ja eri palvelukeskuksia.

Loiku hoitaa myös kotihoidon ateriapalvelua sekä kaupungin ja FSHKY:n henkilöstöravintolapalveluita, joskin koronakriisi rajoittaa nyt toimintaa.

Loiku on koulujen lähiopetuksessa olevien oppilaiden ruokkimisen lisäksi aloittanut annospakatun ruoan toimittamisen Forssan ja Humppilan perusopetuksessa olevia etäoppilaita varten. Annospakatut viikon ruoka-annokset ovat haettavana kotiin kahdessa erässä.

Annospakattua ruokaa menee Forssassa 600 lapselle ja Humppilassa 150 lapselle. Forssassa lähiopetuksessa ja päiväkodeissa ruokailee noin 550 lasta.

Loikun toimitusjohtaja Soile Haavisto arvioi, että tukipalveluyhtiö on trimmattu vuosien saatossa kuntoon.

– Meillä on todella hyvä henkilökunta, joka on ollut kehittämässä tätä toimintaa koko kymmenen vuotta.

– Alussa meillä oli 2,5 vuoden Versot-hanke, jossa yhteistoiminnallisesti koko henkilöstön kanssa kehitimme toimintaa. Ihan aluksi oli linjaorganisaatio. Hankkeen lopputuloksena oli, että toimintamme siirtyi tiimimäiseksi.

– Toimimme nykyisin tiimeissä ja edelleen olemme sitä mieltä, että tämä on se meille oikea toimintamalli.

Loiku ei kilpaile markkinoilla yksityisten yritysten kanssa, vaan tuottaa tukipalveluyksikkönä omistajilleen palveluita.

Pääomistajia ovat Forssan kaupunki ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ja pienosakkaita Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Humppilan kunta ja nyt uutena Someron kaupunki.

– Toimimme tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Kehitämme yhdessä asioita. Eli mietimme, miten asia olisi järkevintä tehdä, niin että asiakas tekee osan ja me loppuosan vai toisinpäin, Soile Haavisto toteaa.

Hinnankorotukset asiakkaille ovat hänen mukaansa olleet kymmenen viime vuoden aikana olemattomat.

– Meidän ajatuksemme ei ole tehdä isoa tulosta vaan että asiakkaat saavat tehokkaasti kilpailukykyisiä palveluita.

Loikussa ei ole ollut toimintavuosiensa aikana yhtään lomautuksia.

Nyt yhtiö varautuu yt-neuvotteluin tähänkin mahdollisuuteen koronakriisin vallitessa, vaikka toistaiseksi töitä riittää. Lomautus on Haaviston mukaan vihoviimeinen keino.

– Pidän enemmän todennäköisenä sitä, että mihinkään lomautuksiin ei tarvitse ryhtyä, kuin että joutuisimme lomauttamaan.

– On toki mahdollista, että lomautus koskee jotain yksittäistä henkilöä, jos työtehtävät ja osaaminen eivät kohtaa. FL

Puhtautta, ruokaa ja taloutta

Loimijoen Kuntapalvelut oy on Forssan kaupungin ja Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän perustama tukipalveluita tuottava yhtiö.

Kuntaomisteinen yhtiö aloitti toimintansa vuoden 2010 alussa.

Yhtiön suurimmat omistajat ovat Forssan kaupunki nyt 58,8 prosentin ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 40 prosentin osuudella.

Yhtiön pienosakkaita ovat Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Humppilan kunta ja nyt myös Someron kaupunki, kukin 0,4 prosentin osuudella.

144oli Loikun keskimääräinen henkilövahvuus viime vuonna.

Väki jakautui ateria-, puhtaus- ja taloushallinnon ammattilaisiin.

Puhtauspalveluissa heistä oli 73 ja ateriapalveluissa 53 henkilöä. Talouspalvelussa on noin 20 taloushallinnon ammattilaista. Talouspalvelu jakautuu laskentapalveluihin ja palkkapalveluihin.

7,835miljoonaa euroa oli Loikun liikevaihto päättyneeltä tilikaudelta.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic