Lounais-Häme

Loimaa pyrkii hyötymään Turun seudun buumista – työvoimapula suuri ongelma

Turun seudun auto- ja telakkateollisuuden buumi tuntuu kasvavana työvoiman tarpeena, johon pyritään vastaamaan mm. Lounais-Suomen ammattiopisto Novidassa.

– Uudessakaupungissa teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Valmetin kanssa autoteollisuusalalla. Opiskelijamme pääsevät osana logistiikan opintojaan Valmetille suorittamaan työelämäjaksoja ja lisäksi tutkinnon osia voi suorittaa yrityksen tiloissa, Novidan pedagoginen rehtori Petri Lähde kertoo.

Tämän hetken tilanteessa Valmet ja Meyer vievät kaiken uuden työvoiman, mutta kasvavia tarpeita on muillakin yrityksillä.

– Järjestämme marraskuussa Loimaalla rekrytointitilaisuuden, jonne pyrimme saamaan mahdollisimman paljon metallialan yrityksiä kertomaan itsestään.

Lähde toteaa, että tekniikan alan tekeminen vetovoimaiseksi on haasteellista.

– Meillä on nyt mm. robottihanke menossa. Robotointia voidaan tehdä tutuksi jo alakoululaisille, sillä kiinnostusta on hyvä herätellä mahdollisimman varhain.

Katse maahanmuuttajiin

Loimaalla kone- ja metalliala on vetänyt opiskelijoita heikosti jo vuosien ajan.

– Rakennusalalla on ollut sama ilmiö muutamana vuotena. Sähköalalla tilanne on vähän parempi, muttei mitenkään kehuttava sekään, Petri Lähde toteaa.

Aloille kaivataankin kovasti nostetta.

– Työpaikkoja on olemassa, mutta työvoimaa ei. Sitä on paljon mietitty, mistä johtuu, etteivät tekniset alat houkuttele nuoria. Ehkä heillä on aloista vanhakantainen käsitys tai sitten koetaan, että alat työllistävät välillä ja toisinaan taas eivät.

Loimaalla tarjotaan kone- ja metallialan aikuiskoulutusta ja alojen työvoimapoliittista koulutusta.

– Näiltä aloilta valmistuvien määrä ei vain riitä yritysten tarpeisiin. Olemme suunnitelleet asian parantamiseksi monenlaisia yhteistyökuvioita ja esimerkiksi työpaikoille menevien yritysagenttien palkkausta.

Valtio on avannut Varsinais-Suomen ja Satakunnan ammatillisille oppilaitoksille haettavaksi kahden miljoonan euron potin.

– Novidassa hakemusta väsätään parhaillaan. Toiveena on, että saisimme siitä 300 000 euron osuuden, jonka myötä voisimme oppilaitoksena osaltamme hyödyntää Turun seudun positiivista rakennemuutosta.

Koska kantasuomalaisten nuorten kiinnostus tekniikan alan opintoihin on tällä hetkellä laimeaa, Novidassa pohditaan myös maahanmuuttaja- ja kielikoulutusta.

– Loimaalla arsenaalia on kovin vähän, mutta evankelisesta kansanopistosta valmistuu keväällä kuitenkin 17 maahanmuuttajaa. Tarjoamme heille mahdollisuutta tutustua koulutusaloihimme.

Matkatyö ei aina innosta

Henkilöstövuokraus- ja rekrytointipalveluja Forssassa, Loimaalla ja Hämeenlinnassa tarjoavan VMP Varamiespalvelun yrittäjä Silja Syrjälä katsoo ammattiosaamiseen panostavien yritysten pärjäävän jatkossakin.

– Vuokratyövoiman käyttö on vielä suhteellisen pientä, mutta se tulee yleistymään. Yritykset elävät nopealla syklillä ja työvoiman tarve tiedetään usein vain kuukauden tai parin viikon verran eteenpäin. Meillä on laaja työnhakijarekisteri ja pystymme reagoimaan muutoksiin nopeasti, Syrjälä toteaa.

Syrjälä kertoo Turun telakkabuumin vetäneen vahvasti ammattitaitoisia työntekijöitä myös Forssasta ja Loimaalta.

– Matkatyö ei kuitenkaan kaikille, etenkään perheellisille sovi pitemmän päälle. Suuri haaste onkin se, miten työntekijä saadaan asettumaan paikkakunnalle, missä se työpaikka on. Osaajista on aina pulaa, ja koulutuksen kautta pitäisikin löytää ratkaisuja siihen, miten työ ja työntekijä kohtaisivat nykyistä paremmin.

Valmennusta yrityksille

Loimaan kaupungin kehittämisjohtaja Matti Tunkkari toteaa, että länsirannikon teollisuusbuumin hyödyntämiseksi on käynnistetty Loimaan ja Forssan seudun kuntien yhteistyötä.

– Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan, Ypäjän ja Loimaan yrityksiä valmennetaan tarjoamaan palvelujaan meriteollisuusklusterille. Hankimme yhdessä tiedotuksen ja valmennuksen asiasta kiinnostuneille yrityksille, Tunkkari kertoo.

Loimaalla valmennuksen sai kahdeksan yritystä, joista yksikään ei aiemmin ole ollut kosketuksissa meriteollisuuden kanssa.

– Nyt nämä yritykset ovat olleet ns. leijonan luolassa ja tavanneet alan kokonaistoimittajia. Yritykset pääsivät siten myymään osaamistaan.

Logistiikan alueella puolestaan Varsinais-Suomen ely-keskuksella on meneillään useita hankkeita, joiden myötä parannetaan valtatie 9:n liikenneturvallisuutta.

Positiivisen rakennemuutoksen hyödyntämistä pohdittiin maanantaina Kyrössä pidetyssä tilaisuudessa, jonka järjestäjinä toimivat Loimaan kaupunki, Auranmaan yrityspalvelut ja Loimaan kauppakamariosasto.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic