Lounais-Häme Loimaa

Loimaan Taideseuralla on toimintaa näyttelyistä Taiteiden yöhön – Yhteistyön virittämisestä Kuhankosken Killan kanssa on keskusteltu

"Toivomme, että voisimme järjestää ainakin maalaustapahtuman tänä vuonna, koska se on ulkotapahtuma."
Loimaan Taideseuran puheenjohtaja Hanna Rautavuori kertoo, että Kuukantalo on ollut viime ajat tyhjillään, koska näyttelyitä ei ole pystytty koronan takia järjestämään. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Loimaan Taideseuran puheenjohtaja Hanna Rautavuori kertoo, että Kuukantalo on ollut viime ajat tyhjillään, koska näyttelyitä ei ole pystytty koronan takia järjestämään. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Loimaan Taideseura tunnetaan aktiivisuudestaan. Yhdistys on jo vuosien ajan järjestänyt ahkerasti taidenäyttelyitä, ja kesä on perinteisesti huipentunut Loimaan omaan Taiteiden yö -tapahtumaan. Taideseura joutui viime vuonna perumaan koronan takia lähes kaikki tapahtumansa, mutta toiveena on, että tänä vuonna pystyttäisiin järjestämään ainakin jotakin toimintaa.

– Taideseurassa on 76 jäsentä. Heistä noin 20 on hyvin aktiivisia, ja he pitävät yksityisnäyttelyitä ja osallistuvat yhteisnäyttelyihin tai muuhun toimintaan, Taideseuran puheenjohtaja Hanna Rautavuori kertoo.

Jäsenet ovat pääsääntöisesti Loimaalta tai lähiympäristöstä, mutta mukana on myös Helsingin seudulle ja muualle Loimaan seudulta muuttaneita.

– Suuri osa jäsenistä on eläkeikäisiä. Nuoria on vähän, ja toivomme heitä mukaan lisää.

Osa Loimaan Taideseuran jäsenistä kuuluu myös Kuvataideyhdistys Kuhankosken Kiltaan, jonka jäsenistä suurin osa on Lounais-Hämeestä. Yhdistyksillä ei ole virallista yhteistyötä, mutta Rautavuori kertoo, että Taideseuran hallituksen kokouksessa on keskusteltu yhteistyön virittämisestä Kuhankosken Killan kanssa.

– Yhteistyönä voitaisiin järjestää esimerkiksi maalauskursseja ja näyttelyitä. Loimaan Taideseuran jäsenten taidetta oli tammikuussa esillä Forssan kirjastossa, kun sihteerimme Oili Saarikko ja tiedottajamme Taina Kaarto pitivät siellä näyttelyn, Rautavuori sanoo.

Loistava sijainti ja hyvät tilat

Taideseura järjestää näyttelyitä ja muuta toimintaa käytössään olevassa Kuukantalossa, joka on Loimaan kaupungin omistuksessa.

– Kuukantalon sijainti on loistava, ja tilat ovat näyttelytoiminnan kannalta hyvät, Rautavuori sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuukantalo on Loimaan Taideseuran käytössä. Puheenjohtaja Hanna Rautavuori kertoo, että talo tarjoaa hyvät tilat näyttelytoimintaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuukantalo on Loimaan Taideseuran käytössä. Puheenjohtaja Hanna Rautavuori kertoo, että talo tarjoaa hyvät tilat näyttelytoimintaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Taideseuran perinteisiin tapahtumiin kuuluu Vappukahvila, jonka yhteydessä on järjestetty taidenäyttely. Nuorten taiteilijoiden näyttely on pidetty jo parinkymmenen vuoden ajan toukokuussa, ja kesällä on ollut kuukauden ajan kestävä kesänäyttely.

Uusi tapahtuma on ollut Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10. heinäkuuta pidetty kaikille avoin maalaustapahtuma, joka toteutettiin vuonna 2019 ulkona Vesikosken myllyllä. Elokuussa lauantaina jo vuosien ajan järjestetty Taiteiden yö on ollut täynnä ohjelmaa, ja sen yhteydessä on ollut viikon kestävä näyttely.

– Viime vuonna lähes kaikki tapahtumat jäivät koronan takia järjestämättä. Esimerkiksi heinäkuun maalaustapahtuman suunnittelu oli jo edennyt pitkälle, kun se peruttiin. Toivomme, että voisimme järjestää ainakin maalaustapahtuman tänä vuonna, koska se on ulkotapahtuma.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Loimaan Taideseuran käytössä oleva Kuukantalo on Loimaan kaupungin omistuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Loimaan Taideseuran käytössä oleva Kuukantalo on Loimaan kaupungin omistuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Perinteisesti lokakuussa järjestetty vuosinäyttely pidettiin viime vuonna ilman avajaisia ja niin, että näyttelyyn pääsi kerralla enintään kuusi kävijää.

– Kuukantalossa on pidetty tavallisesti useita yksityisnäyttelyitä, mutta viime vuonna niitä ei voitu pitää kuin yksi.

Pirkko Siivonen pitänyt akvarellikursseja

Taideseuran toimintaan kuuluvat myös kurssit. Sirpa Kojon savipajalla Loimaalla on muutaman vuoden ajan järjestetty keväällä ja syksyllä rakusavikursseja.

Yksi tunnetuimmista ja tuotteliaimmista Taideseuran jäsenistä on Pirkko Siivonen, joka on pitänyt seuran jäsenille akvarellikursseja. Nuoria on opastanut Taideseuran nuorimpiin jäseniin kuuluva Heini Kulmanen.

– Taideseuralaiset ovat tehneet vuosittain myös retkiä. Kohteina ovat olleet esimerkiksi taidenäyttelyt Helsingissä, Turussa ja Tampereella ja Mäntän kuvataideviikot.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Loimaan Taideseuran historiasta on julkaistu kirja, joka seuran puheenjohtajalla Hanna Rautavuorella on käsissään. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Loimaan Taideseuran historiasta on julkaistu kirja, joka seuran puheenjohtajalla Hanna Rautavuorella on käsissään. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Sekatekniikkaa ja kierrätysmateriaaleja

Rautavuori on toiminut Taideseuran puheenjohtajana vuodesta 2017. Hän oli samassa tehtävässä viisi vuotta jo 1990-luvulla. Hän on koulutukseltaan taiteen maisteri ja työskenteli Loimaalla Opintien koulun kuvataiteenopettajana yli 20 vuotta ennen kuin jäi eläkkeelle vuonna 2013. Rautavuori on pitänyt vuosien varrella useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin, ja viime syksynä hänellä oli näyttely Loimaan Taidetalossa.

Loimaalta kotoisin oleva Rautavuori liittyi Taideseuraan jo 1960-luvun lopulla. Välillä mukanaoloon tuli 15 vuoden tauko, kun hän asui perheineen Hausjärvellä.

– Maalaan sekatekniikalla. Teen myös taidetta kierrätysmateriaaleista eli käytän vanhoja peltejä, levyjä ja kankaita. Aiheitani ovat luonto ja eläimet.

Koronavuosi on ollut monille taiteentekijöille taloudellisesti ja henkisesti raskas. Rautavuori kertoo kuitenkin monien taiteilijoiden todenneen, että taide on antanut vaikeisiin aikoihin iloa ja lohtua.

– Korona-aika on tuonut monien taiteilijoiden tekemiseen uutta puhtia ja uusia ideoita. Kun kaikki muu tekeminen on ollut vähissä, moni on huomannut kuinka hauskaa maalaaminen on. FL

Loimaan Taideseura

Suomen kuvataidejärjestöjen liiton jäsenyhdistys.

Yhdistys on tarkoitettu loimaalaisille taiteilijoille ja taiteen ystäville, mutta jäseniä on myös muualta kuin Loimaalta.

Perustettu virallisesti vuonna 1968, mutta taiteilijoiden yhdistystoiminnalla on Loimaalla jo yli 70 vuoden perinteet.

Loimaan Taiteenystävät -niminen yhdistys perustettiin jo 1940-luvun lopulla.

Loimaan Taideseuran historiasta valmistui vuonna 2018 loimaalaisen kotiseutuneuvoksen Raija Kourin kirjoittama kirja Tasasenmaan taidetta: Loimaan Taideseuran historiaa kuvin ja sanoin kerrottuna.

Käytössä on Loimaan kaupungin omistuksessa oleva Kuukantalo.

Kuukantalo sijaitsee Kuukankujalla vastapäätä Loimaan Prismaa.

Kuukantalon tilat avattiin kunnostettuina ja valo- ja ripustuskiskoilla varustettuina vuoden 2014 alussa.

Ennen Kuukantaloa Taideseuran käytössä oli vuodesta 1980 lähtien Art Tyynelä -niminen talo, jonka kaupunki myi vuonna 2013 muuhun käyttöön.

Jäseniä on 76.

Puheenjohtaja on vuodesta 2017 asti ollut loimaalainen Hanna Rautavuori.

Uusimmat

Fingerpori

comic