Lounais-Häme

"Loimaan tilanne on varoittava esimerkki"

Huolestuttava viesti Forssan seudulle.

Tällaisena uutiset Loimaan sairaalan yöpäivystyksen ja leikkaustoiminnan alasajon valmisteluista mielletään.

-Loimaan tilanne on varoittava esimerkki. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on tekemässä päätöstä Loimaan ja Vakka-Suomen sairaaloiden päivystyksen alasajosta. Loimaalla toteutuu nyt se, mitä yritämme Forssan seudulla yhteisyrityksen avulla torjua, sanoo Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila.

Toisaalta seudulla on lähdetty ajoissa liikkeelle vastaavien huonojen uutisten taklaamiseksi, huomauttaa Forssan va. kaupunginjohtaja Leena Järvenpää.

-Pohdimme eri vaihtoehtoja ja käymme niitä avoimin silmin läpi. OmaHämeessä etsimme omaa paikkaamme, mutta meillä on myös yhteisyrityksen kilpailutusprosessi käynnissä. Tässä mielessä meillä on parempi tilanne kuin Loimaalla, että Forssan mallille haetaan jo jatkoa. Se on tärkeää, jotta säilytämme alueemme elinvoiman ja työpaikat, Järvenpää sanoo.

-Forssan sairaala ei myöskään ole suoraan sairaanhoitopiirin alla, kuten Loimaan sairaala on. Siksi Loimaalla on tullut tämä tilanne nopeasti ja karusti esiin. Itse olen toiveikas sen suhteen, että löydämme eri vaihtoehdoista ratkaisun, jonka kanssa pystymme elämään.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haki, mutta ei saanut poikkeuslupaa perusterveydenhuollon erillispäivystyksen järjestämiselle Loimaan sairaalassa. Käytännössä poikkeusluvan epääminen tarkoittaa yöpäivystyksen loppumista Loimaalla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Loimaan Lehti.

Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee yöpäivystyksen lopettamista tiistain kokouksessaan.

Samassa yhteydessä esitetään, että sairaanhoitopiiri aloittaa jo nyt myös Loimaan sairaalan leikkaustoiminnan lopettamisen valmistelun.

Maakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta valmistelevan OmaHämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg uskoo, että Forssan tilanne on erilainen kuin Loimaan.

-Vaikka lakiesitys määrittää laajan ja suppean päivystyksen sairaalat, muille sairaaloille on mahdollista saada päivystysoikeus hakemuksesta. Forssan sairaalassa pitäisi olla alueen sijainnista johtuen yleislääketieteen ja akuuttilääketieteen päivystys, Lindberg sanoo.

-Me emme vastusta sitä, että Forssassa olisi päivystys 24/7. Olen itse varsin vakuuttunut siitä, että Forssa saisi päivystysoikeuden ja me puoltaisimme hakemusta lämpimästi.

Samoin Lindbergin mukaan leikkaustoiminnan työnjaosta pitäisi käydä keskusteluja maakunnan sisällä.

-Hallituksella on halu keskittää leikkaustoimintoja aika raskaastikin, mutta meidän mielestämme se ei ole tarkoituksenmukaista. Maakunnan pitäisi saada itse päättää, miten leikkaussalikapasiteettia käytetään. Julkisen kapasiteetin käytöstä pitäisi kuitenkin sopia samassa pöydässä, ei kokonaisulkoistusten kautta.

Anttila toteaa, että OmaHämeessä kyllä on halua ja hyvää tahtoa säilyttää Forssassa ympärivuorokautinen päivystys ja leikkaustoiminta.

-Mutta OmaHäme pitää yllä toivoa, jota ei ole. Osana OmaHämettä Forssan sairaalan päivystystä ja leikkaustoimintaa ei lopettaisi OmaHäme, mutta lainsäädäntö sen tekisi.

Anttila sanoo, että leikkaustoiminnan ylläpitämistä varten pitää olla ympärivuorokautinen päivystys, mutta lain mukaan Forssassa olisi tulevaisuudessa vain terveyskeskuspäivystys.

-Lakiesitys on jo eduskunnassa, joten sen sisältö tiedetään. Laissa on erittäin kova linja. Hallitus ajaa erikoissairaanhoidon merkittävää keskittämistä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic