Lounais-Häme Forssa

Loimi-Hämeen Jätehuolto on koronakevään voittajia – Vilske jäteasemilla enteilee ennätystulosta

Loimi-Hämeen Jätehuolto teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen. Osin kevään nurkkien siivouksen ansiosta tästä vuodesta on tulossa vielä parempi.
Tuulia Ojainmaa auttoi Jarmo Vesteristä lajittelemaan mökiltä tuotua jätekuormaa Kiimassuon jätekeskuksessa. Koronakeväänä ihmiset ovat siivonneet nurkkia ahkerasti, mikä on näkynyt LHJ:ssa asiointimäärien kasvuna. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuulia Ojainmaa auttoi Jarmo Vesteristä lajittelemaan mökiltä tuotua jätekuormaa Kiimassuon jätekeskuksessa. Koronakeväänä ihmiset ovat siivonneet nurkkia ahkerasti, mikä on näkynyt LHJ:ssa asiointimäärien kasvuna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy (LHJ) on yltämässä 25-vuotisjuhlavuonnaan historiallisen hyvään tulokseen.

Toimitusjohtaja Immo Sundholm uskoo, että viime vuoden yli 12 miljoonan euron liikevaihtoennätys rikkoontuu tänä vuonna.

– Se on ollut vähän yllätyskin. Kun korona pukkasi päälle, ajatteli, mitäköhän tästä mahtaa tulla, kesälomalta tavoitettu Sundholm kertoo.

Yhdyskuntajätteiden jätemaksujen alentaminen viime vuonna antoi olettaa, että liikevaihto lähtisi laskuun. Kurssia kuitenkin käänsi keväällä puhjennut siivousintous.

Nurkista siivotun 10 kilon jäte-erän toimittaminen jäteasemalle voi kuulostaa pieneltä teolta, mutta jos sen tekee 135 000 asiakasta, on sillä jo merkittäviä vaikutuksia tulonmuodostukseen.

– Asumisjätehuollon puolella jätettä tulee myös, kun ostetaan ja kulutetaan.

Biojätteen käsittelylaitos kiinni

Viimeisen vuoden aikana LHJ on karsinut kannattamatonta liiketoimintaa. Se lopetti kierrätyspolttoaineen tekemisen ja sulki Säkylässä sijainneen biojätteen käsittelylaitoksen.

– Nyt ostamme kaiken biojätteen käsittelyn markkinoilta, esimerkiksi Envorilta.

LHJ:n talouteen tulee vaikuttamaan positiivisesti myös heinäkuussa voimaan astunut 19 prosentin omistajaosakkuus jätevoimalaitos Westenergyssä. Tähänkin asti osa LHJ:n alueiden jätteistä on toimitettu Westenergylle Mustasaareen Pohjanmaalle.

– Omistajahinta on ihan eri. Se näkyy loppuvuonna menopuolella.

Kiimassuolla takakontit ovat auenneet tänä keväänä taajaan, kun asiakkaat ovat Ari Leinon tapaan tuoneet jätekeskukseen kierrätettävää. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Erityisjäte laajentaa toimintaansa

LHJ on 16 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. LHJ Group -konserniin kuuluu emoyhtiön lisäksi viisi tytäryhtiötä, jotka yhdessä ovat kirittämässä koko konsernia tänä vuonna ennätykselliseen lähes 30 miljoonan euron liikevaihtoon.

Sundholm nostaa tytäryhtiöistä esiin Suomen Erityisjätteen, joka on kehittänyt pilaantuneiden maiden, kiinteiden vaarallisten jätteiden ja jätevoimalaitoskuonien käsittelytoimintaa.

Erityisjäte voitti keväällä Lounavoiman kilpailutuksen ekovoimalaitoksen tuhkien ja kuonien käsittelystä, ja se laajentaa toimintaansa Porissa, Tampereella ja Baltiassa.

– Ensi vuonna ohjaamme Someron ja Kosken alueilla kerättävät biojätteet Lounavoimaan, Sundholm kertoo.

Vastaanottomaksut saattavat laskea

Budjetointia tehdään parhaillaan. Sundholmin mukaan näyttää siltä, että LHJ voi alentaa yhdyskuntajätteiden vastaanottomaksuja myös ensi vuonna.

Hintahyöty ei kuitenkaan välttämättä ulotu kiinteistönomistajille saakka.

– Me emme laskuta kiinteistönomistajia vaan kuljetusyrittäjiä, Sundholm muistuttaa. FL

Luitko jo: LHJ alkaa pian kerätä poistotekstiilejä Forssassa – Risojen vaatteiden kuidut saavat uuden elämän (FL 15.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic