Lounais-Häme

Loimijoelle ennakoidaan isoa tulvaa

Lounais- ja Etelä-Suomen jokien vedenkorkeudet ovat nousemassa selvästi lämpenevän sään myötä. Lumi sulaa ennusteen mukaan nopeasti.

Vesi nousee pelloille tulvaherkimmillä alueilla. Loimijoella tulvahuippua ennakoidaan keskimääräistä suuremmaksi.

 

Kevättulvahuiput osuvat huhtikuun puolivälin tienoille lähipäivien säistä riippuen.

-Tulvia povataan koko Suomeen. Vedenkorkeudet olivat joka paikassa tosi korkealla koko syksyn ja alkutalven. Voimakkaista sateista johtuen maa on myös vettynyt eikä vedä vettä juuri lainkaan. Lisäksi kun ollaan menty näin pitkälle jo kevättä, on odotettavissa, että lumet sulavat tosi nopeasti, sanoo vesitalousasiantuntija Jouni Riihimäki Hämeen ely-keskuksesta.

-Tilanne on paljon pahempi kuin on ollut moneen vuoteen. Eihän Lounais-Hämeessäkään ole ollut näihin aikoihin oikeastaan ollenkaan lunta ainakaan pariin vuoteen.

 

Lumien ja jäiden sulamistahti on kiinni säätilasta.

-Ei kovin hyvältä näytä, jos vettä sataa näin joka toinen päivä, Riihimäki toteaa.

-Jos tulee luvatusti yöpakkasia ja selkeätä, on vähän helpompaa.

 

Isompien säännösteltyjen järvien juoksutuksia on pidetty lounaisessa Suomessa helmi-maaliskuussa keskimääräistä suurempina, jotta järvissä olisi keväällä tilaa lumien sulamisvesille.

-Säännösteltyjä järviä kuten Tammelan Pyhäjärvi lasketaan parhaillaan niin sanottuun kevätkuoppaan, jotta sinne sopii mahdollisimman paljon sulamisvesiä. Tällä pyritään välttämään tulvia.

-Ne järvet, joita ei pystytä säännöstelemään, ovat luojan hallinnassa, sanoo Riihimäki.

Pahempi tulvatilanne on Lounais-Hämeestä pohjoiseen ja itäsuuntaan. Siellä lunta on vielä enemmän ja kevät yhtä lailla myöhässä.

Liikkuvat jäämassat voivat vaurioittaa laiturirakenteita ja veteen jääneitä veneitä.

 

Pyhäjärven juoksutus kevätkuoppaan näyttäytyy ranta-asukkaille jäiden roikkumisena rannoilla. Ranta-asukkaita ja mökkiläisiä huolestuttaa jo, jäävätkö Pyhäjärvi ja Loimijoki koko kesäksi puolityhjiksi, kun Kuhalankosken patoremontti tapahtuu kesä-syyskuussa.

Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu toteaa, ettei kaupunki hakenut patoremonttia varten muutosta juoksuttamiseen.

-Kuhalankosken juoksutus ei poikkea normaaleista vuosista.

Padolla vedenkorkeus säädetään kesäisen remontin ajaksi normilukemaan 96,60, joka vastaa suunnilleen pitkäaikaista keskiarvoa keskikesällä. Ajoittain vesi on ollut kesäisin korkeammalla.

-Jos tulee kuiva kesä, me emme voi sille mitään, Tiensuu huomauttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic