Lounais-Häme Forssa

Loimijoen mysteerimömmö saattaa jäädä arvoitukseksi – Ei aiheuta ympäristöpäällikön mukaan suurta huolta

Loimijoen pintaan pulpahdellut mömmö on todennäköisesti jotain orgaanista ainesta, mutta sen alkuperä voi jäädä arvoitukseksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Loimijoen pintaan pulpahdellut mömmö on todennäköisesti jotain orgaanista ainesta, mutta sen alkuperä voi jäädä arvoitukseksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Lehti uutisoi reilu viikko sitten Loimijoen pintaan nousseesta mysteerimömmöstä. Lenkkeilijä oli havainnut juhannuksena Loimijoesta pulpahtelevan mustaa mömmöä jätevedenpuhdistamon liepeillä. Samanlaisen havainnon hän oli tehnyt myös vappuna.

Forssan seudullisen ympäristönsuojelun ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg kävi viime viikolla katsastamassa tilanteen Loimijoella. Hän otti aiheen tiimoilta myös yhteyttä Ely-keskukseen.

– Ilmoitin asiasta Elyyn, mutta ei sieltäkään keksitty muuta selitystä kuin että jotain orgaanista ainetta siellä pulpahtelee pintaan. Viitteitä siitä, että se olisi jotenkin suoraan ihmisen aiheuttamaa, ei ole. Ely-keskuksesta ei käsittääkseni ole käyty paikan päällä, Salminen-Åberg toteaa.

Vesisade ja viilenevä sää voivat vaikuttaa prosessiin

Mitään varsinaisia toimenpiteitä mömmö ei ole aiheuttanut. Salminen-Åbergin oman havainnon mukaan kenties pohjasta asti pintaan nouseva aines alkoi heti pinnassa hajota ja kulkea virran mukana eteenpäin. Nyt taivaalta satava vesi saattaa nopeuttaa joen virtausta ja viilenevä sää kenties vaikuttaa prosessiin jollain tavalla.

Mömmö voi jäädä mysteeriksi

Salminen-Åberg kertoo pyrkivänsä seuraamaan mömmön esiintymistä joessa, mutta toivoo ihmisiltä myös yhteydenottoja, mikäli joessa havaitsee mitään poikkeuksellista. On aivan mahdollista, että mömmön alkuperä jää arvoitukseksi.

– Se on ihan mahdollista. Pyrimme toki seuraamaan, kuinka kauan tilanne kenties jatkuu. Yksi yhteydenotto tässä viikon aikana on tullut, jossa tiedusteltiin, mitä asialle kuuluu. Muuta uutta ei ole minun korviini kantautunut. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic