Lounais-Häme Lounais-Häme

Loimijoen pinta kääntynyt laskuun: Talvitulvat toistaiseksi takanapäin mutta vettä on yhä pelloilla

Laajimmat talvitulvat ovat toistaiseksi takanapäin mutta vettä on yhä pelloilla.
Loimijoenvarren alavimmat pellot tulvivat yhä veden alla. Veden alle on jäänyt myös peltoalueita vuolaiden ojien äärellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Loimijoenvarren alavimmat pellot tulvivat yhä veden alla. Veden alle on jäänyt myös peltoalueita vuolaiden ojien äärellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimijoen pinta on laskenut Ypäjän mittauspisteessä lähes 80 senttimetriä joulunajan huippulukemista, jotka mitattiin 22.12. Päivi Paija ja Iina Närvänen kertoivat aatonaattona Forssan Lehdelle veden nousseen jo Paijojen rantasaunan tuntumaan. Lauantaina vesi oli vetäytynyt rantasaunalta mutta ei edelleenkään mahdu uomiinsa.

– Vettä näkyy vielä pelloilla mutta vesiraja on selkeästi kauempana, Närvänen kuvailee.

Tulvakeskuksen ennusteen mukaan Loimijoen vedenpinta laskee myös lähipäivinä, mikäli sateet jäävät vähäisiksi. Laskutahti on kuitenkin alkuviikkoa selvästi hitaampaa.

Loimijoen samoin kuin järvien vedenkorkeudet pysyvät ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeana.

Loimijoen ohella myös alueemme järvet ovat olleet tulvakorkeudessa. Tulvakorkeus ei kuitenkaan tarkoita tuhoja. Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi, määrittelee tulvan normaaliksi luonnonilmiöksi.

Vehviläinen kertoo, että Loimijoella vahinkoraja on selvästi tulvarajaa ylempänä. Loimijoen tulvat eivät siis tarkoita vahinkoja kiinteistöille.

Vahinkoa talvitulvista on lähinnä viljelijöille, joiden peltoja jää veden alle. Nurmiviljelijöiden pelkona on, että umpimärät, kenties yhä veden alla olevat pellot jäätyvät, mikä voi koitua nurmen kohtaloksi.

Ilmatieteen laitos ennustaa lähipäiville vain vähäisiä sateita ja alkuviikoksi poutaa. Talvea ei sääkartoilla vielä näy, sillä lämpötila vaihtelee Etelä-Suomessa nollan molemmin puolin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic