Lounais-Häme Forssa

Loimijoen vedenpinta pysyy normaalilla tasolla – kuiva edelliskesä vaikuttaa vedenkorkeuteen yhä

Vedenpinta ei nouse Forssan seudulla tulvalukemiin. Edelliskesän kuivuus ja kuumuus näkyvät Loimijoen vedenkorkeudessa yhä.
Arkistokuva.

Loimijoen vedenkorkeus on lumien sulamisesta huolimatta pysynyt normaalilukemissa, eikä Forssan seudulla ole uhkaa tulvasta. Lämmennyt sää ja sen myötä sulavat lumet nostavat vesistöjen vedenkorkeuksia usein eniten juuri huhtikuussa. Koko Etelä- ja Lounais-Suomessa kevättulvat näyttävät kuitenkin jääneen keskimääräistä pienemmiksi.

Hämeen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Jouni Riihimäen mukaan Loimijoen vedenkorkeus on hyvin tavanomainen.

– Vedenkorkeudessa ei ole tällä hetkellä mitään poikkeuksellista. Viime vuosi oli todella kuiva, ja se vaikuttaa Loimijoen vedenkorkeuteen yhä.

 

Kuivan kesän lisäksi myös mennyt talvi vaikuttaa vesistöjen vedenkorkeuteen. Talvi oli lumimäärältään Etelä-Suomessa kohtuullinen, eikä kinosten sulaminen aiheuttanut tulvia. Etelä- ja Lounais-Suomessa lumet ovat jo melkein sulaneet, ja Riihimäen mukaan vaikuttaa siltä, ettei merkittäviä tulvia ole tulossa. Tulvavaroituksia ei ole annettu muuallakaan Suomessa.

Kuumuus ja kuivuus aiheuttavat haasteita erityisesti Tammelan Pyhäjärven vesitilanteelle. Järveen ei tule merkittäviä valumia, ja jos kesä on sateeton, järvi ei saa vettä mistään. Viime kesänä vedenpinta laskikin hyvin matalalle. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic