Lounais-Häme

Loimijokilaakso odottaa paikkaansa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden joukossa

Myös Hämeenlinnan Montola ja Lammin Evo odottavat valtioneuvostolta päätöstä.
Loimijoen laakso odottaa pääsyä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden joukkoon. Kuva on Ypäjältä, jossa joen yli vie Poukkasilta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Loimijoen laakso odottaa pääsyä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden joukkoon. Kuva on Ypäjältä, jossa joen yli vie Poukkasilta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Häme odottelee kolmea uutta maisemaa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden luetteloon.

Ympäristöministeriö esittää luetteloon kirjattavaksi Loimijokilaaksoa aina Forssasta Ypäjän ja Loimaan rajalle asti.

Mukana ovat myös Keski-Hämeen viljely- ja järviseudun maisemaa Hämeenlinnan Montolasta ja Evon metsäkulttuuri- ja jokimaisema.

Luokittelun tavoitteena on tuoda esille maiseman luonto- ja kulttuuriarvoja, jotta ne osataan ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa.

Uusien valtakunnan mittapuulla arvokkaiden maisema-alueiden vahvistaminen pysähtyi edellisellä hallituskaudella inventoinnin kohtaamaan kritiikkiin.

Kritiikin taustalla on maisema-asiantuntija Katriina Kosken mukaan väärinymmärrykset sen suhteen, mitä vaikutuksia maisemaluokittelulla on maa- ja metsätaloudelle.

– Alueilla saa elää, viljellä, rakentaa ja yrittää jatkossakin. Maankäyttöä määrittelevät alueiden kunnat, ja alueita voidaan hyödyntää – onhan Hakoistenkin maiseman läpi vedetty moottoritie, muistuttaa Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry:n Koski.

Alueet inventoitiin jo vuonna 2015, mutta valtioneuvoston päätös uusista kirjauksista antaa edelleen odottaa itseään.

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä ei osaa sanoa, kuinka pitkä odotus on vielä edessä.

– Uusi hallitus on vasta aloittanut työnsä, ja tämän asian aikataulua ei ole vielä määritelty. Viime hallituskaudella kävi ilmi, että hallituksessa ei ollut kiinnostusta tämän asian edistämiseen, Heikkilä kommentoi.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä sijaitsee seitsemän valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta eli maisemallisesti ja kulttuurisesti yhtenäistä ja laajaa kokonaisuutta.

Niitä ovat Hämeen Härkätie, Tammelan kulttuurimaisemat Mustialassa, Portaassa ja Kaukolanharjulla sekä Vanajaveden laakso ja Aulanko.

Listalla ovat myös Hakoinen–Kernaala Janakkalasta, Hauhonselän kulttuurimaisemat sekä Ormajärven-Untulan kulttuurimaisemat Hämeenlinnasta ja Sääksmäki–Tarttila Hämeen ja Pirkanmaan rajalta.

Kun päivitys saadaan lopulta tehtyä, koko Suomen valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden lukumäärä nousee yli 180:een. Tällä hetkellä niitä on 156.

Maa- ja kotitalousnaisten keskus edistää maaseudun maisemien hyödyntämistä yrityksissä ja arvostuksen lisäämistä Kylään maisemaan -hankkeella.

– Hankkeen työpajoja järjestetään ensi syksynä Tammelassa. Meihin voi ottaa yhteyttä, jos vastaava toiminta kiinnostaa muuallakin, Koski muistuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic