Lounais-Häme

Lokkiparvet jättivät Forssan rauhaan

Kiimassuolla tehtiin vuonna 2015 muutoksia, joiden vaikutukset näkyvät Forssan taivaalla ja rakennusten katoilla.

Tai oikeastaan eivät näy, sillä massiiviset lokkiparvet ovat kadonneet.

-Teimme tänä vuonna päätöksen lokkilaskentojen lopettamisesta, koska välillä on pitkiä aikoja, ettei lokkeja näy lainkaan. Toisinaan ilmaantuu pieniä parvia, mutta lokkien määrä on vähentynyt merkittävästi, viestintä- ja markkinointipäällikkö Pasi Kaskinen Loimi-Hämeen Jätehuollosta kertoo.

 

Selkeitä syitä lokkikannan sukeltamiseen on kolme. Lokeilta loppui helppo ruoka, kun Kiimassuon kaatopaikalle ei tuoda enää yhdyskuntajätteitä ja Envor kattoi biojätteiden vastaanottokeskuksen.

-Lokit oppivat nopeasti, ettei täältä löydy enää ruokaa. Lokkien määrä väheni jo viime vuonna, mutta kanta on pienentynyt entisestään, Kaskinen kommentoi.

Kolmas syy on Forssaan myönnetty poikkeuslupa, joka on sallinut harmaalokkien, varisten ja harakoiden vähentämisen ympäri vuoden. Lupia on ollut 500. Tänä vuonna lähes kaikki luvat käytettiin variksiin ja harmaalokkeihin.

Päätöstä poikkeusluvan hakemisesta tuleville vuosille ei ole tehty, mutta Forssan metsästysseuran Heikki Hipp pitää sitä todennäköisenä.

-Kyllä lokkeja on vieläkin ihan riittävästi, eikä ruoka kaatopaikalta lopu hetkessä. Metsästyksellä saadaan pidettyä pesivää kantaa pienempänä, Hipp toteaa.

Poikkeuslupa-aika päättyi 1.8. metsästyskauden alkuun. Harmaalokkeja, variksia ja harakoita saa vähentää metsästyskauden aikana vapaasti. Hipp lisäisi rauhoittamattomien lintujen listalle naakan. Myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta esitti tuoreessa mietinnössään naakan rauhoittamisen lopettamista.

 

Viime päivinä Forssan katoille on taas ilmestynyt lokkiparvia. Parvet ovat kuitenkin selkeästi pienempiä kuin menneinä vuosina.

-Toivotaan, että kanta pysyy kurissa, sillä lokkien ulosteet syövät kattoja, osastopäällikkö Reima Hakala OP-Kiinteistökeskuksesta toteaa.

Lokkien runsastuminen on jokasyksyinen ilmiö, sillä kesän poikaset ovat lentokykyisiä. Lokkikanta tulee myös näkyväksi, kun lokit aloittelevat muuttoparveilua. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/20291-ruokapula-haati-lokkiparvet

 

Uusimmat

Fingerpori

comic