Lounais-Häme Forssa

Lomautus uhkaa kymmeniä Parmarinen työntekijöitä Forssassa – Rakennusalan suhdannekuoppa osuu isosti

Parmarinen Forssan tehtaalla käydään parhaillaan yt-neuvotteluja, jotka voivat johtaa jopa 70 ihmisen lomauttamiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kylpyhuoneita Forssassa valmistavalla Parmarine oy:llä on käynnissä yt-neuvottelut. Neuvottelukutsun mukaan yt-neuvottelujen lopputuloksena voidaan lomauttaa 50–70 ihmistä toistaiseksi. Kutsuun on kirjattu, että mikäli työt vähenevät pysyvästi, voivat neuvottelut johtaa myös irtisanomisiin.

Parmarinen Forssan tehtaalla työskentelee noin 350 ihmistä tuotannossa ja noin 40 toimihenkilöä. Neuvottelut koskevat tässä vaiheessa ainoastaan tuotannon työntekijöitä.

Viime viikolla käynnistetyt neuvottelut kestävät kuusi viikkoa. Lomautukset lähtenevät käyntiin viikolla 10, mikäli tilauskirja ei neuvottelujen aikana täyty.

 

Parmarinen toimitusjohtajan Jussi Raunion mukaan yt-neuvotteluihin päädyttiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Käytännössä syy on rakennusalan suhdannekuoppa.

– Edelliset kaksi vuotta ovat olleet rakennusalalla huippusuhdannetta. Kahdessa vuodessa on rakennettu käytännössä kolmen vuoden asunnot. Edellisen kerran tätä tahtia rakennettiin Suomessa ennen 90-luvun lamaa.

Rakennusalan buumi on näkynyt myös Parmarinella, jonne on palkattu runsaasti uusia työntekijöitä muun muassa rekrykoulutuksen kautta.

 

Lue myös FL 4.1.2018: Parmarinella kiireitä jo koko vuodeksi

 

Viime vuoden heinä–syyskuun aikana haettujen kerrostalorakennuslupien määrä putosi Raunion mukaan vuoden takaiseen 40 prosenttia. Nyt vaikutukset näkyvät myös Parmarinella.

– Alkuvuodesta valmistuu ennätysmäärä uusia asuntoja. Nyt halutaan ilmeisesti pitää rakentamisesta tauko ja katsoa, kuinka asunnot käyvät kaupaksi. Toivomme tietysti, että suhdannekuoppa on vain hetkellinen. Ennusteen mukaan tänä vuonna rakennettaisiin kohtuullinen määrä kerrostaloja, Raunio toteaa.

 

Raunion mukaan tilanne ei ole kiinni Parmarinen myynnistä. Töitä on sovittu vuodeksi eteenpäin, mutta myydyt kohteet eivät suhdannetilanteen vuoksi lähde käyntiin.

Parmarinella on tehdas myös Leppävirralla, jossa valmistetaan laivojen palo-ovia. Suhdannekuoppa ei ole osunut tälle toimialalle, vaan Raunion mukaan Leppävirralla on töitä tiedossa reiluksi vuodeksi eteenpäin. FL

 

Korjaus 16.1.2019 klo 18:53:

Parmarine valmistaa Forssassa ainoastaan kylpyhuoneita.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic