Lounais-Häme Ypäjä

Hevosopiston henkilökuntaa on lomautettu koronapandemian seurauksena – OAJ:n kannanoton mukaan tapa on virheellinen

Luottamusmies Annamari Heikkilän mukaan Hevosopiston johto toimii OAJ:n linjauksen vastaisesti.
Suurin osa Hevosopiston laitumelle lasketuista oriista on ravivarsoja. Laidunloman jälkeen ne jatkavat raviharjoituksia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suurin osa Hevosopiston laitumelle lasketuista oriista on ravivarsoja. Laidunloman jälkeen ne jatkavat raviharjoituksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hevosopisto oy:n henkilöstöä on lomautettuna koronapandemian vaikutusten seurauksena. Kilpailutoiminta ja tapahtumat keskeytyivät maaliskuussa, mikä vei opiston liikevaihdosta toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäen mukaan lähes 40 prosenttia.

Henkilöstöä on lomautettuna kahdesta viikosta 90 vuorokauteen. Mansikkamäen mukaan ratkaisut tehtiin ammattiryhmittäin toiminnan tilanne huomioiden.

OAJ:n luottamusmies Annamari Heikkilä sanoo henkilökunnan ymmärtävän koronan vaikutukset, eivätkä he vastusta lomautuksia. Mutta toimintatapaan lomautusten osalta kohdistuu henkilöstön kritiikkiä.

Heikkilän mukaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on ottanut kantaa tilanteeseen ja todennut sen olevan virheellinen. Mansikkamäen tiedossa OAJ:n kannanottoa ei ole.

Epätietoisuutta henkilöstössä

Mansikkamäki perustelee ratkaisua opettajien erilaisella vapaajaksojärjestelmällä, joka ei ole suoraan verrannollinen muiden palkansaajien lomajaksojärjestelmään.

Opettajilla on touko-syyskuun aikana vähintään kahdeksan viikon mittainen vapaajakso. Muulta ajalta kertyy neljän viikon vapaajakso. Heikkilän mukaan vapaiden ja lomautusten pitäisi olla yhden suhteessa kolmeen, kun ne nyt ovat yhden suhteessa yhteen. Perusteena on se, että työn ja palkan tulee lomautuksessa vähentyä samassa suhteessa.

Heikkilä muistuttaa, että toteutumattoman työn on tultava ilmi työaikasuunnitelmassa ja työaikaseurannassa.

– On oltava selvää, mikä työ jää lomautuksen alle. En tiedä, tietävätkö tätä kaikki Hevosopiston työntekijät. Minulle on tullut asiasta yhteydenottoja, joissa asiaa on kyselty, Heikkilä kertoo.

Mansikkamäen mukaan asiaa on yritetty selvittää työntekijöille muun muassa infotilaisuuksissa. Asiasta on myös keskusteltu sekä henkilökohtaisesti että ryhmissä.

– Vaarana on, että asioita katsotaan vain omasta näkökulmasta. Jos meillä ei ole majoittujia, emme tarvitse sille osa-alueelle työntekijöitäkään, Mansikkamäki sanoo.

Hevosten hyvinvoinnista huolehditaan

Lomautusten myötä Hevosopiston henkilöstön keskuudessa on herännyt huoli, miten hevoset hoidetaan ja alue pidetään kunnossa. Osa opiston tarhoista ja talleista on ainakin ulospäin kovinkin rapistuneessa kunnossa.

Mansikkamäki vakuuttaa, että hevoset tulevat hoidetuksi asianmukaisesti.

– Tallimestarit ovat suunnitelleet työt niin, että hevosten hoitoja tai esimerkiksi kengityksiä ei jätetä tekemättä. Tallihenkilökunta ja muiden ammattiryhmien hevostaitoinen henkilökunta on vastannut hoidosta. Pääosin työn on tehnyt oma henkilökuntamme, poikkeustapauksissa on käytetty ulkopuolista työvoimaa.

Ihmetystä on herättänyt myös se, että ratsastuskoulu suljettiin heti maaliskuussa ja valmennustuntien pito opiston alueella kiellettiin. Myös kaikki opistolle rahaa tuovat kurssit keskeytettiin. Hevosopiston työntekijöiden ja kurssilaisten keskuudesta löytyy mielipiteitä, joiden mukaan päätös oli väärä ja tunteja sekä kursseja olisi voitu jatkaa tietyin rajoituksin. Ainakin valtaosa yksityisistä ratsastuskouluista on jatkanut toimintaansa turvallisuusseikat huomioiden.

– Meidän on varmistettava, että Hevosopiston lähes 250 hevosta tulevat hoidettua. Asiantuntijat ovat laajasti pohtineet asiaa ja keskustelimme myös omistajiemme kanssa. Emme voineet ottaa sitä riskiä, että kriittisessä tilanteessa korona tulisi opistolle, osa henkilökunnasta joutuisi karanteeniin ja hevosten sekä ihmisten hyvinvointi vaarantuisi, Mansikkamäki perustelee ratkaisua.

Lomautuksia saatetaan perua

Ravileirit käynnistyvät Hevosopistolla kesäkuussa. Myös ratsastuskoulun avaamista suunnitellaan. Mansikkamäen mukaan turhia riskejä pyritään välttämään.

– Jos toiminta päästään aloittamaan, lomautuksia keskeytetään. Osaa lomautetuista on jo pyydetty palaamaan töihin, hän kertoo.

Mansikkamäki kantaa suurta huolta siitä, että ratsastajille kyetään tarjoamaan edes jonkinlainen kilpailukausi.

Opiskelijat siirrettiin koronan seurauksena etäopintoihin, ainoastaan jotkut näyttöjä ja suorituksia tekevät opiskelijat ovat opistolla. Mansikkamäen mukaan kenenkään valmistumisen ei pitäisi jäädä kiinni koronan vaikutuksista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic