Lounais-Häme

Lopen koirasusitilan pitäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja eläintenpitokieltoon - Toi Venäjältä susia tai niiden läheisiä jälkeläisiä

Nämä koirasusioikeudenkäyntiin liittyvät eläimet löydettiin orimattilalaisesta saunasta, jonka ikkunat oli peitetty. Kuva: Poliisi

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut ns. Lopen koirasusijutun pääsyytettynä olleen naisen yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi naiselle määrättiin eläintenpitokielto, joka jatkuu vuoteen maaliskuun loppuun 2027 asti. Hänet velvoitetaan korvaamaan valtiolle kolmen nuoren susiyksilön arvona yhteensä 13 500 euroa.

Nainen syyllistyi käräjäoikeuden mukaan salakuljetukseen, laittomaan uhkaukseen, luonnonsuojelurikoksiin ja törkeään eläinsuojelurikokseen. Yksi syyte luonnonsuojelurikoksesta hylättiin.

Nainen velvoitettiin myös muihin pienempiin korvauksiin. Naisen avustajan palkkio ja muut korjaukset, mitkä jäävät valtion vahingoksi, olivat lähes 49 000 euroa.

 

Oikeuden mukaan nainen piti susia tai niiden läheisiä jälkeläisiä tarkoituksena teettää eläimillä pentuja.

Oikeuden mukaan nainen haetutti Venäjältä susia tai niiden läheisiä jälkeläisiä tarkoituksena teettää eläimillä pentuja. Nainen myös käytti väkivaltaa eläinten kasvatuksessa. Todistelusta ilmeni, että nainen oli lyönyt kepillä muutamaa koiraeläintä.

Kymmenien koiraeläinten lisäksi tuomitulla oli myös runsaasti muita eläimiä. Oikeus katsoi osoitetuksi, ettei eläinten päivittäinen hoito ollut riittävää.

–  (Naisen) menettelyn kohteena on ollut huomattavan suuri määrä eläimiä ja menettely on kokonaisuutena arvostellen törkeää, koska hän on menetellyt eläimiä kohtaa raa’alla ja julmalla tavalla ja koska hänellä on ollut suden jalostustarkoitus, käräjäoikeus katsoi tuomiossaan.

 

Oikeudenkäynnissä oli kolme muutakin syytettyä. Pääsyytetyn miesystävä sai vapauttavan tuomion törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja luonnonsuojelurikoksista. Hän sai sakkoja metsästysrikoksesta ja menetti aseensa valtiolle sekä 1 800 euron korvauksiin.

Toinen syytettynä ollut nainen tuomittiin salakuljetuksesta ja luonnonsuojelurikoksista 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kolmas nainen tuomittiin laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä ja luonnonsuojelurikoksesta ja -rikkomuksesta sekä eläinsuojelurikoksesta päiväsakkoihin.

 

Syytteissä oli kyse tapahtumista vuosina 2016–2019. Oikeuden mukaan asiassa tuli näytetyksi, että naisen hallussa olleet Yoda-, Yukon-, Yeti- ja Yenna-nimiset koiraeläimet olivat susia tai suden läheisiä jälkeläisiä. Yodalla nainen teetti pentuja.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. HäSa-STT

Lue tästä aiemmat jutut aiheesta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic