Lounais-Häme

Lopen kunnanjohtajan erottamisesta valtuustoaloite - perustelut löytyvät virkatehtävien hoidosta

Mikko Salmela aloitti Lopen kunnanjohtajana huhtikuussa. Kuvaaja: Anu Kankaansydän

Perussuomalaisten Antti Salminen jätti Lopen maanantaisen kunnanvaltuuston kokouksen päätteeksi aloitteen kunnanjohtaja Mikko Salmelan irtisanomismenettelyn aloittamisesta.

Aloitteen allekirjoittajia on kaikkiaan yhdeksän. Aloitteen allekirjoittivat Antti Salmisen lisäksi perussuomalaisten Tommi Naakka, kokoomuksesta Rosa Laine, Eeva Pyhälammi, Jarmo Laukkanen, Antti Mikkola ja Tiina Seppälä sekä keskustan Heli Lehtilä ja Teemu Päivärinta.

Aloitteessa esitetään, että kunnanvaltuusto aloittaisi kuntalain 43. pykälän mukaisen menettelyn kunnanjohtaja Mikko Salmelan irtisanomiseksi ja perustaisi tilapäisen valiokunnan valmistelemaan asiaa.

Aloitteen syyksi mainitaan valtuuston luottamuksen menettäminen. Perusteluina tähän ovat virkatehtävien toistuva laiminlyönti, kunnan edun vastainen toiminta ja kunnan maineen heikentäminen.

Salminen ei kysyttäessä perustele aloitetta tämän enempää, mutta kertoo, mihin aloite ei liity.
– Se ei viittaa mihinkään sellaiseen, mitä on tapahtunut Lopen kunnan alueella, kunnantalolla tai asioiden valmistelussa. Eikä myöskään liity vanhaan rattijuoppumustuomioon millään lailla eikä yksityiselämään, vaan virkatehtävien hoitoon. Asiat tulevat ilmi kyllä, Antti Salminen kertoi tiistaiaamuna.

Hän kertoo lisäksi keskustelleensa asiasta sekä Salmelan että muiden päättäjien kanssa viime viikon ajan. Hän päätyi lopulta tekemään aloitteen, koska haluaa, että asia selvitetään.

Valtuustokokouksessa sovittiin maanantai-iltana, että kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Ukkola (kesk.) vastaa asian tiedottamisesta. Marja Ukkolaa ei kuitenkaan tiistaina saatu yrityksistä huolimatta kiinni.

Kunnanjohtaja Mikko Salmela valitti tilannetta tiistaina, mutta sanoi, ettei voi lähteä avaamaan aloitteen taustoja. Hän kertoi kunnanhallituksen vielä kuukausi sitten kehityskeskusteluissa antaneen hänelle positiivista palautetta ja olleen yksimielisesti tyytyväinen hänen työpanokseena.

– Aloite ei vaikuta yhteistyöhalukkuuteeni. En tule jättämään mitään hampaankoloon senkään jälkeen, kun asia on käsitelty, Mikko Salmela toteaa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) ei lähde erittelemään aloitteeseen johtaneita syitä. Hän tai Marja Ukkola eivät ole aloitteen allekirjoittaneiden yhdeksän valtuutetun joukossa.
– Tilanne on vakava, jos näin iso valtuutettujen ryhmä ottaa näin kovan toimenpiteen käyttöön. Asian käsittely etenee normaalin kuntalain edellyttämää tietä. Asiasta kommentoinnin hoitaa kunnanhallituksen puheenjohtaja, Timo Heinonen toteaa.

Mikko Salmela valittiin Lopen kunnanjohtajaksi alkuvuodesta ja hän aloitti tehtävässään huhtikuun alussa.
Kevättalvella, pian valinnan jälkeen Lopella kohuttiin vastavalitun kunnanjohtajan rattijuopumustuomiosta. Salmela syyllistyi törkeään rattijuopumukseen vuoden 2017 huhti-toukokuun vaihteessa ja menetti ajokorttinsa vuodeksi. Asia oli valtuutettujen tiedossa uutta kunnanjohtajaa valittaessa, mutta julkisesti asia ei ollut tiedossa.

Hyvinkäältä lähtöisin oleva Salmela toimi ennen kunnanjohtajuuttaan Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston hallintopäällikkönä. Hän on toiminut aiemmin myös mm. Nurmon ja Mäntsälän kuntien hallintojohtajana.

Aloitteesta kertoi ensimmäisenä Aamuposti verkkosivuillaan. FL

—–

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 12.36. Lisätty Antti Salmisen ja Timo Heinosen kommentit.

 

Mikko Salmela valittiin Lopen kunnanjohtajaksi alkuvuodesta ja hän aloitti tehtävässään huhtikuun alussa.

Kevättalvella, pian valinnan jälkeen Lopella kohuttiin vastavalitun kunnanjohtajan rattijuopumustuomiosta.

Salmela syyllistyi törkeään rattijuopumukseen vuoden 2017 huhti-toukokuun vaihteessa ja menetti ajokorttinsa vuodeksi.

Asia oli valtuutettujen tiedossa uutta kunnanjohtajaa valittaessa, mutta julkisesti asia ei ollut tiedossa.

Hyvinkäältä lähtöisin oleva Salmela toimi ennen kunnanjohtajuuttaan Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston hallintopäällikkönä.

Hän on toiminut aiemmin myös mm. Nurmon ja Mäntsälän kuntien hallintojohtajana. HäSa

Juttua täydennetty klo 14.50 kunnanjohtajan kommenteilla.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic