Lounais-Häme

Lopen kunnanjohtajan luottamus punnitaan lopullisesti maanantaina

Lopen kunnanvaltuusto arvioi maanantaina, eteneekö kunnanjohtajan erottamista vaativa aloite toimiin.
Mikko Salmela. Kuva: Anu Kankaansydän

Lopen kunnanvaltuusto arvioi ensi maanantain kokouksessaan, onko tarpeen asettaa tilapäinen valiokunta selvittämään kunnanjohtaja Mikko Salmelan erottamista tai muihin tehtäviin siirtämistä.

Taustalla on perussuomalaisten Antti Salmisen joulukuussa jättämä aloite. Salminen jätti valtuuston kokouksen päätteeksi aloitteen kunnanjohtajan irtisanomismenettelyn aloittamisesta. Perusteluina aloitteessa todetaan virkatehtävien toistuva laiminlyönti, kunnan edun vastainen toiminta ja kunnan maineen heikentäminen.

Aloitteen allekirjoittivat Antti Salmisen lisäksi perussuomalaisten Tommi Naakka, kokoomuksesta Rosa Laine, Eeva Pyhälammi, Jarmo Laukkanen, Antti Mikkola ja Tiina Seppälä sekä keskustan Heli Lehtilä ja Teemu Päivärinta.

Aloite synnytti joulukuussa kohun ja huhumyllyn Hyrian Sveitsiin tekemästä ulkomaanmatkasta, jolle kunnanjohtaja ja Hyrian hallituksen jäsen Riitta Joutsi-Hänninen (kok.) osallistuivat.

Salmela sai joulukuussa kunnanhallitukselta kirjallisen varoituksen. Varoitus tuli käytöksestä, jota ei pidetty hyväksyttävänä. Tästä huolimatta kunnanhallitus katsoi, ettei yleistä ja laajaa epäluottamusta Salmelan viranhoitoon vallitse.

Mikko Salmela valittiin kunnanjohtajaksi tammikuussa 2018. Hän sai vaalissa 19 ääntä, kun vastaehdokkaana ollut panssariprikaatin komentaja Pekka Järvi sai 8 ääntä.

Vaaliin jättivät eriävän mielipiteensä tuolloin Antti Salminen, Tommi Naakka (ps.) sekä kokoomuksen seitsemästä valtuutetusta Antti Mikkola, Riitta Joutsi-Hänninen, Eeva Pyhälammi (kok.), Jarmo Laukkanen (kok.) ja Tiina Seppälän tilalla ollut Kati Voivala (kok.).

Kahden kolmasosan kannatettava

Kunnanvaltuusto voi irtisanoa kunnanjohtajan tai siirtää hänet muihin tehtäviin, jos hän on menettänyt kunnanvaltuuston luottamuksen.

Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai jos vähintään neljäsosa valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen.

Asiaa valmisteltaessa kunnanjohtajalle on ilmoitettava, mihin luottamuksen menetys perustuu, ja varattava hänelle tilaisuus tulla kuulluksi.

Päätöksen tekemiseen vaaditaan, että sitä kannattaa kaksi kolmasosaa kaikista valtuutetuista.

Päätös voidaan panna heti täytäntöön.

Samalla kunnanjohtaja voidaan vapauttaa tehtäviensä hoidosta.

Tilapäinen valiokunta

Kun kunnanjohtajan irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä koskeva asia on tullut vireille, kunnanvaltuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan, jonka on valmisteltava asia.

Tilapäisen valiokunnan on hankittava sen valmisteltaviin kuuluvissa asioissa kunnanhallituksen lausunto.

Valiokunnan asettamisesta päätetään yksinkertaisella enemmistöllä. Jos valiokuntaa ei aseteta, asian käsittely jää siihen.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic