Lounais-Häme Hämeenlinna

Lopen laajassa koirasusijutusta nostettu syytteet neljälle

Lopelle ja Uudellemaalle sijoittuvasta koirasusijutusta on nostettu syytteet perjantaina. Juttu käsitellään aikanaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.
Ylhäällä vasemmalla kuvassa Orimattilasta pihasaunasta löydetyt sudet. Pihalla häkissä Lopen tilalta löydetty eläin. Oikealla kuvassa Karkkilasta löydetty susi ja sen sisarus, joka oli lopetettu ennen poliisin kotietsintää. Kuvat: Poliisi
Ylhäällä vasemmalla kuvassa Orimattilasta pihasaunasta löydetyt sudet. Pihalla häkissä Lopen tilalta löydetty eläin. Oikealla kuvassa Karkkilasta löydetty susi ja sen sisarus, joka oli lopetettu ennen poliisin kotietsintää. Kuvat: Poliisi

Syyttäjä on päättänyt nostaa neljää henkilöä vastaan syytteet niin sanotussa Lopen koirasusijutussa.

Aluesyyttäjä Heidi Nummela teki päätöksensä perjantaina

Epäillyistä yhtä syytetään viidestä eläinsuojelurikoksesta, törkeästä eläinsuojelurikoksesta, kahdesta salakuljetuksesta ja kahdesta eläinsuojelurikoksesta.

Toista kohtaan on nostettu syyte kahdesta salakuljetusrikoksesta ja neljästä luonnonsuojelurikoksesta.

Kolmatta epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta, kahdesta luonnonsuojelurikoksesta ja metsästysrikoksesta.

Neljännelle syyte on nostettu muun muassa laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä, kahdesta luonnonsuojelurikkomuksesta ja eläinsuojelurikoksesta.

Juttu käsitellään aikanaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan käsittelypäivämäärää ei ole toistaiseksi määrätty.

Vyyhti alkoi purkautua alkuvuonna 2019

Poliisi tutki vuoden 2019 tammikuusta lähtien poikkeuksellisen laajaa susi- ja koirasusivyyhtiä Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla.

Vyyhti alkoi purkautua, kun poliisi sai jälkeen tiedon, että yksityishenkilöiden hallussa Karkkilassa olisi luonnonvarainen susi.

Yksi esitutkinnassa epäillyistä on Lopella tapahtuma-aikaan asunut nainen, jonka tilalle oli poliisin tietojen mukaan salakuljetettu Venäjältä marraskuussa 2017 ja toukokuussa 2018 yhteensä neljä sutta.

Poliisi teki tammikuun alussa samaan aikaan kotietsinnät kolmeen kohteeseen Lopelle, Orimattilaan ja Karkkilaan. Poliisin mukana oli myös eläinlääkäreitä, jotka tekivät kohteisiin eläinsuojelutarkastukset.

Neljälle sudelle tehtiin DNA-testit. Näytteet lähetettiin Yhdysvaltoihin varmistukseen, ja niitä verrattiin eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin susikantoihin. Lopulliset lausunnot kirjoitti Luonnonvarakeskus.

Karkkilassa pohjoiseurooppalainen susi

Karkkilan susi oli tutkimusten perusteella puhdas pohjoiseurooppalainen susi. Selvisi, että se oli tuotu Suomeen yhtä aikaa samasta pentueesta olleen toisen suden kanssa. Toinen susi oli tuolloin jo lopetettu Lopen tilalla.

Orimattilassa kotietsinnässä löytyi kaksi sudeksi epäiltyä eläintä. Eläimet olivat pimeässä pihasaunassa huonoissa olosuhteissa ilman vettä ja ruokaa.

Poliisi: epäsiistit tilat

Koirasusitilalla Lopella tilat olivat epäsiistit ja puutteelliset. Eläimille ei ollut tarjolla asianmukaisesti vettä ja ravintoa ja ne käyttäytyivät pelokkaasti ja joillakin oli selkeästi terveysvaivoja. Poliisi teki takavarikkopäätöksen jäljellä olleista koiraeläimistä.

Lopen tilalle tehtiin toinen kotietsintä tammikuun lopussa. Silloin siellä oli reilut 30 koiraeläintä, joista lähes kaikki lopetettiin eläinsuojelulain perusteella. Lopetetut koirat olivat eriasteisia koirasusia sekä laumanvartijarotuja.

Asiaa on tutkinut Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä.

Suomi kiristänyt kantaansa

Suomi on kiristänyt suhtautumistaan koirasusiin: se on ollut haitallinen vieraslaji vuodesta 2016 alkaen.

Koirasusien kasvattaminen kiellettiin asetuksella toukokuussa 2019. Koirasutta ei saa myydä, ostaa, pitää hallussa tai päästää vapaaksi luontoon.

Kieltojen tarkoituksena on turvata suden geneettinen puhtaus. Ruotsissa on ollut vastaavanlainen kielto jo useita vuosia.

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic