Lounais-Häme Hämeenlinna

Lopulta elämä voittaa – Kaarina Peuraniemen kirjat kertovat selviytymistarinoita

Kaarina Peuraniemi sanoo, että häntä itseään on kantanut vaikeuksien yli erittäin vahva sitoutuminen perheeseen, minkä hän tuo esille myös kirjoittamissaan kirjoissa.
– Tänä keväänä koronaepidemia koettelee monien elämää eri tavoilla. Kirjoissani on vahva usko siihen, että lopulta elämä voittaa, Kaarina Peuraniemi sanoo. Kuva: Sara Aaltio
– Tänä keväänä koronaepidemia koettelee monien elämää eri tavoilla. Kirjoissani on vahva usko siihen, että lopulta elämä voittaa, Kaarina Peuraniemi sanoo. Kuva: Sara Aaltio

Toivo ja rakkaus ovat pohjavireenä Kaarina Peuraniemen kirjoissa. Hän on julkaissut viimeisimmän puolen vuoden aikana omakustanteena kaksi kirjaa.

– Kumpikin kirja on jonkinlainen selviytymistarina vaikeassa elämäntilanteessa. Tänä keväänä koronaepidemia koettelee monien elämää eri tavoilla. Kirjoissani on vahva usko siihen, että lopulta elämä voittaa, Peuraniemi sanoo.

Peuraniemi asuu nykyään Hämeenlinnassa ja työskentelee opinto-ohjaajana Hyvinkäällä. Hänet tunnetaan hyvin myös Forssan seudulla, sillä hän asui perheineen runsaat 20 vuotta Tammelassa. Hän on tuttu myös Forssan Lehden lukijoille, sillä hän on kirjoittanut lehteen kolumneja jo kahden vuoden ajan.

Julkaistut kirjat ovat Peuraniemen ensimmäiset teokset. Viime marraskuussa ilmestyi Pilvet matalalla, joka sisältää omakohtaisia tarinoita elämästä vaikeasti sairaan ihmisen rinnalla.

Romaani vauva-arjesta 1990-luvun lamavuosina

Tällaiseen maailmaan sinä synnyit -niminen kirja julkaistiin tämän vuoden tammikuussa. Kirja on kuvitteellinen romaani vauva-arjesta 1990-luvun lamavuosina. Se on Peuraniemen mukaan kertomus yhden perheen selviämisestä vaikeiden vuosien yli.

– Aloitin vauva-arjesta kertovan kirjan kirjoittamisen ensin, ja kirjoittaminen kesti kaikkiaan noin viisi vuotta. Tähän väliin tuli kuitenkin mieheni Erkin vakava sairaus, josta kirjoitan Pilvet matalalla -kirjassa, joka ilmestyikin näistä kahdesta kirjasta ensimmäisenä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaarina Peuraniemi uskoo, että koronakriisi saa ihmiset arvostamaan muutakin kuin aineellisia asioita. Kuva: Sara Aaltio

Erkki Peuraniemi sairastaa sydänsarkoidoosia. Hän sai diagnoosin vuonna 2016, mutta ensimmäiset oireet olivat tuntuneet jo vuotta aiemmin, kun juoksemista ja sulkapallon pelaamista harrastava liikunnallinen mies oli urheilemassa.

– Sarkoidoosi on sisäelimeen tuleva tulehdustila. Vain harva tuntee sairauden emmekä mekään tienneet mistä on kyse ennen kuin sairaus ehti edetä pitkälle. Se aiheutti miehelleni sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöitä. Diagnoosin jälkeen tulehdustilan eteneminen saatiin pysäytettyä, mutta tulleita vaurioita ei voi enää korjata, ja mieheni joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Pilvet matalalla -kirja kertoo näistä kokemuksista ja niiden aiheuttamista tuntemuksista.

Työskenteli Tammelan seurakunnan nuorisonohjaajana

Peuraniemi työskenteli Tammelassa seurakunnan nuorisonohjaajana seitsemän vuotta. Vuonna 2006 hän valmistui kasvatustieteiden maisteriksi Turun yliopistosta ja siirtyi opinto-ohjaajaksi Vehkojan kouluun Hyvinkäälle.

– Jatkoimme asumista Tammelassa, koska kolme lastamme olivat siellä koulussa ja mies kävi töissä Steralla. Kun mies sairastui ja lapset muuttivat pois kotoa, omakotitalomme hoito kävi työlääksi ja työmatkani oli pitkä, joten päätimme muuttaa Hämeenlinnaan. Mietimme myös Hyvinkäälle muuttoa, mutta olemme sen verran kantahämäläisiä, että halusimme pysyä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa mieheni saa hyvää hoitoa.

Vahva sitoutuminen perheeseen kantanut

Tällaiseen maailmaan sinä synnyit kertoo Rovaniemellä asuvista Saarasta ja Tapiosta, jotka elävät lapsiperheen arkea 1990-luvun lamavuosina.

– Saaran tarina kuvaa osittain omaa elämääni, sillä elin mieheni ja lasteni kanssa lamavuosina myös pohjoisessa. Asuimme Vaalassa, jota lama koetteli todella kovasti. Omassa perheessäni oli myös taloudellisesti tiukkaa ja mieheni oli välillä työttömänä, Peuraniemi kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaarina Peuraniemi tunnetaan Forssan seudulla myös Forssan Lehden kolumnistina. Kuva: Sara Aaltio

Peuraniemi sanoo, että häntä itseään on kantanut vaikeuksien yli erittäin vahva sitoutuminen perheeseen, minkä hän tuo esille myös kirjoittamissaan kirjoissa.

– Olen aina halunnut pitää sitkeästi kiinni miehestäni ja lapsistamme ja asettanut heidät tekemisissäni ratkaisuissa ykkössijalle. FL

Lue Kaarina Peuraniemen Forssan Lehden viimeisin kolumni: On tämä niin outoa – Olemme kuvitelleet olevamme turvassa ja nyt kuvitelma on pettänyt (FL 2.4.2020)

Kaarina Peuraniemi

Syntynyt vuonna 1960 Helsingissä.

Asunut huhtikuusta 2019 lähtien Hämeenlinnassa.

Asui Tammelassa vuodesta 1998 vuoteen 2019.

Valmistui kasvatustieteiden maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 2006.

Valmistui opinto-ohjaajaksi Joensuun yliopistosta 2010.

Työskenteli Tammelan seurakunnan nuorisonohjaajana seitsemän vuotta.

Työskentelee opinto-ohjaajana Vehkojan koulussa Hyvinkäällä.

Toimii Forssan Lehden kolumnistina.

Perheeseen kuuluvat aviomies ja kolme aikuista lasta.

Julkaissut kaksi kirjaa, valmisteilla on kolmas kirja, joka käsittelee koulumaailmaa.

Harrastaa kirjoittamisen lisäksi lukemista, lenkkeilyä ja sulkapallon pelaamista.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic