Lounais-Häme Tammela

Loruja kakkavaipan vaihdosta ja kainalossa köllöttelystä: Sirpa Sironen-Hännisen uutuuskirja vie lukijansa keskelle vauva-arkea

Sirpa Sironen-Hännisen uutuuskirja sukeltaa perheen vauva-arkeen. Keskiössä on aikuisen ja lapsen välinen vuorovaikutus.
Sirpa Sironen-Hänninen on työskennellyt lasten parissa lähes 40 vuotta. Hänen mukaansa lapsen ja vanhemman vuorovaikutus on lapsen kehityksen kannalta yksi keskeisimmistä asioista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sirpa Sironen-Hänninen on työskennellyt lasten parissa lähes 40 vuotta. Hänen mukaansa lapsen ja vanhemman vuorovaikutus on lapsen kehityksen kannalta yksi keskeisimmistä asioista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalaiskirjailija Sirpa Sironen-Hänninen selailee hänen kädessään olevaa Hellästi hellien -kirjaa. Sivujen vilistessä silmien edessä suuret, värikkäät kuvat kiinnittävät katsojan huomion. Niiden kyljessä riimittelevät lasten lorut ja tietolaatikot kertovat kasvatusvinkkejä vanhemmille.

Nuotit kannustavat hyräilemään ja lallattelemaan lapsen kanssa. Teos on kirjailijan viides lastenkirja. Se näki päivänvalon loppukesästä.

Loruttelu ja laulelu hyvä tapa kommunikoida vauvan kanssa

Uutuuskirjan sivuilla sukelletaan perheen vauva-arkeen lorujen muodossa. Lorut kertovat iloiseen sävyyn muun muassa kakkavaippojen vaihdosta, kainalossa olosta, poskien silittelystä ja nukkumaanmenosta. Runot etenevät vauvan kasvun mukaan. Hellästi hellien on suunnattu 0–1-vuotiaille, mutta kirjailijan mukaan siitä on värikkäiden kuviensa ansiosta iloa myös taaperoille. …

– Vanhemmat voivat lukea loruja lapselle hoivahetkissä, mutta niiden laulaminen on myös hyvä tapa kommunikoida vauvan kanssa. Kirjasta löytyy kaksi Jukka Salmisen säveltämää runoa nuotteina, mutta sopivia rytmejä voi kehittää niihin itsekin, Sironen-Hänninen kertoo.

Kirjauutuus on jatkumoa kirjailijan aiempiin teoksiin. Ne ovat käsitelleet muun muassa päiväkodin arkea, lasten kesänviettoa sekä isoveljeksi tulemista. Sironen-Hännisen kynästä on saanut alkunsa myös täytettävä Viuveli Vauveli -vauvakirja, jossa odottava äiti pääsee kirjoittamaan muistojaan jo odotusajalla.

Työkaluja vanhemmille vuorovaikutustilanteisiin

Lorujen lisäksi Hellästi hellien sisältää erilaisia vinkkejä vanhemmille. Ne on laatinut Toisenlaiset teiniäidit -tv-sarjassa mukana ollut psykologi Leea Mattila. Neuvot antavat vanhemmille työkaluja siihen, miten arjen vuorovaikutustilanteet saa hyödynnettyä tukemaan lapsen kehitystä. Kirjan sivuilta löytyy tietoa, neuvoja ja leikki-ideoita.

Sironen-Hännisen mukaan ei voi liiaksi korostaa sitä, että vauva on valmis vuorovaikutukseen jo heti syntymähetkellään.

– Vauvan kohtaaminen on tärkeää. Katse, hymy ja silittely luovat lapselle turvallisuuden tunteen ja kertovat siitä, että hän on tullut huomatuksi. Vanhemman ja vauvan vuorovaikutus edesauttaa puheen ja sanavaraston kehittymistä, kirjailija perustelee.

Sironen-Hänninen painottaa myös läsnäolon merkitystä. Esimerkiksi imetystilanteessa äidin ja lapsen tunneyhteys korostuu. Silloin ei ole aika selailla älypuhelinta, vaan antaa huomiota lapselle.

40 vuotta työuraa lasten kanssa ja kolme omaa lasta

Lastenkirjailijaksi päätyminen ei ollut Sironen-Hänniselle sattumaa. Hän kirjoittaa siitä, mistä tietää eniten. Lähes 40 vuoden ajan lasten parissa työskenneelle lastenhoitajalle ja kolmen lapsen äidille lapsen maailma ja kehitysvaiheet ovat käyneet tutuksi. Kirjoittaminen puolestaan on kiinnostanut häntä lapsesta asti.

– Muistan, kun luin 10-vuotiaana Jaakko Haavion lastenrunoja. Mietin silloin, miten aikuinen mies voi tietää noin hyvin, miltä pienestä tytöstä tuntuu. Noihin aikoihin syntyivät myös ensimmäiset omat runoni, hän kertoo.

Sironen-Hänninen on kirjoittanut pöytälaatikkoon myös aikuisille suunnattuja tekstejä.

Lapset ovat aina lapsia

Lastenhoitajan mukaan lapset ovat nykyään entistä reippaampia ja avoimempia, mutta kielen kehitykseen liittyvät häiriöt ovat yleistyneet. Lapset hakevat myös entistä enemmän huomiota aikuisilta.

– Lapset ovat aina lapsia, vaikka vuosikymmenet vaihtuvat. Kasvattajan on tärkeää osata tunnistaa lapsen tarpeita ja tunnetiloja ja vastata niihin lasta arvostaen ja kuunnellen. On myös tarvittaessa oltava selkeä ja jämpti aikuinen, hän päättää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic