Lounais-Häme Hämeenlinna

Lottapatsaasta kärhämöinti alkoi nyt Hämeenlinnassa, Forssassa patsasaihe kipinöi vuonna 2017

Taiteilija Tiina Torkkelin teos Sota ja rakkaus kuvaa eläinlääkintälottaa. Kuva: Eero Kantola

Lottapatsas jakaa mielipiteitä myös Hämeenlinnassa. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta (sihy) äänesti varsin tiukasti valtuustoaloitteesta, jolla esitettiin patsaan sijoittamista Hämeenlinnaan.

Valtuutettu Antti Ahosen (kok.) tekemän aloitteen allekirjoitti valtuuston enemmistö, 30 valtuutettua. Alun perin patsasta kaavailtiin Forssaan, mutta riitelyn jälkeen hankkeesta luovuttiin.

Hämeenlinnan sihy-lautakunta päätyi lopulta äänin 5–4 esittämään, että asian valmistelua jatketaan. Kaksi jäsentä äänesti tyhjää.

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko esitti, että asiaa valmistellaan yhdessä kaupunkirakennelautakunnan kanssa.

Irma Taavela (vas.) taas esitti hankkeesta luopumista, koska ”Lotta-järjestöllä on merkityksellinen osa maamme historiassa, myös sata vuotta sitten kansaamme ikävästi jakaneessa sisällissodassa. Nyt on aika sovinnolle ja sellaisille patsaille, joilla erittelemättä voidaan kunnioittaa kaikkia merkityksellisiä menneiden polvien urheita naisia”

Päätökseksi tuli sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotus. Heinonen ja Taavela jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Taiteilija Tiina Torkkelin eläinlääkintälottaa esittävä patsas on väliaikaisesti sijoitettuna Taidekeskus Salmelaan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic