Lounais-Häme Tammela

Loukutusta, lihtausta ja häkilöintiä – Korteniemen perinnetilan pellavatalkoissa pääsee käsiksi vanhan ajan työtapoihin

Korteniemen perinnetilan pellavatalkoissa pääsee käsiksi vanhan ajan työtapoihin.
Tammelan Korteniemessä saatiin tänä vuonna hyvä sato pellavasta. Lauantaina perinnetilalla pääsee kokeilemaan kuinka kasvista tulee kuitua langantarpeiksi.

Korteniemen perinnetilalla Tammelassa saatiin hyvä sato kuivasta kesästä huolimatta.

Parin vuoden tauon jälkeen tila järjestää taas satokauden päätökseksi pellavatalkoot. Pellavapäivä on lauantaina 22.9. kello 11–16. Silloin Korteniemen riiheltä kuuluu loukkujen pauke ja lihtojen lipsutus.

Järvessä liotetuista ja riihen lämmössä kuivatuista pellavanvarsista hakataan puumainen osa irti, jotta saadaan kasvin kuidut käyttöön. Työ on helppoa, mutta jossain määrin aikaa vievää. Joka tapauksessa pellavan muokkauksessa näkee nopeasti työnsä tuloksen.

Loukutuksen ja lihtauksen jälkeen riihen lämmössä käsitellyt pellavakimput häkilöidään ulkona olevan katoksen alla. Häkilöinnissä erotellaan erilaatuiset kuidut: rohtimet ja aivinat.

Onpa riihellä rukkikin, joten pellavapäivillä päästään myös kehräämään vastamuokattuja pellavia. Pellavanmuokkaus kiinnostaa usein myös lapsia. Lisäksi tarjolla on omatoimisesti kokeiltavia pihapelejä kuten puujalkoja, lykkypyörä, renkaanheittoa ja köydenvetoa.

1800-luvun lopulla rakennettu savusauna on lämpimänä kaiken kansan kylpeä ja huuhtoa työn pölyt. Tuvassa on myynnissä keittoa, kahvia ja kastettavaa.

Korteniemi on metsähallituksen ylläpitämä perinnetila, jonne on aina vapaa pääsy. Korteniemi on osa Liesjärven kansallispuistoa.

Tilan riiheltä alkaa useita eripituisia polkuja. Pellavapäivänä on hyvä tilaisuus yhdistää metsäretki ja talkootyöt ja sen jälkeen nauttia vanhan savusaunan löylyistä.

Pellavatalkoiden jälkeisenä päivänä, sunnuntaina 23.9. kello 14–15, Korteniemen perinnetilalla hiljennytään sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelukseen, messuun, jossa leipä kastetaan viiniin.

Messusta vastaa Tammelan seurakunta. Pappina toimii Anne Knaapi, ja kanttorina on Korteniemen talkoolainen, muusikko Aila Hettula.

Messupäivänä esitellään myös Korteniemen tilan tämän kesän satoa. FL

Pellavatalkoot la 23.9. Korteniemen perinnetilalla (Korteniementie 270, Liesjärvi, Tammela).

Uusimmat

Fingerpori

comic