Lounais-Häme Forssan seutu

Louna-kirjastot alkavat tehdä päivänpolttavia podcasteja ja vetää keskustelutilaisuuksia – Demokratiatyö nostetaan uudelle tasolle

Forssan kaupunki sai valtionavustusta kaksivuotiseen hankkeeseen, jossa kehitetään kansalaisvaikuttamista ja osallisuutta kaikissa Louna-kirjastoissa.
Louna-kirjastot ovat tehneet jo podcasteja, joissa vinkataan kirjallisuutta kaikenikäisille. Kuvassa osastonjohtaja Antti Erkkilä editoi podcastia julkaisukuntoon. Jatkossa Forssan kirjastossa on tarkoitus tuottaa myös podcasteja, joihin kutsutaan esimerkiksi virkamiehiä tai kuntalaisia keskustelemaan paikallisesti ajankohtaisista aiheista. Jos hankerahoitus riittää, myös uutta laitteistoa voidaan hankkia. Kuva: Tapio Tuomela
Louna-kirjastot ovat tehneet jo podcasteja, joissa vinkataan kirjallisuutta kaikenikäisille. Kuvassa osastonjohtaja Antti Erkkilä editoi podcastia julkaisukuntoon. Jatkossa Forssan kirjastossa on tarkoitus tuottaa myös podcasteja, joihin kutsutaan esimerkiksi virkamiehiä tai kuntalaisia keskustelemaan paikallisesti ajankohtaisista aiheista. Jos hankerahoitus riittää, myös uutta laitteistoa voidaan hankkia. Kuva: Tapio Tuomela

Louna-kirjastot alkavat edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua.

Forssan kirjastoimenjohtaja Maarit Järveläinen huomauttaa sen kuuluvan jo lainkin mukaan yleisten kirjastojen tehtäviin.

– Haluamme kokeilla erilaisia toimintamalleja, jotta pystymme tukemaan demokratian kehitystä ja matalan kynnyksen keskustelua lämpimään ja toisia huomioivaan tapaan.

– Yksilötkin voivat paremmin, kun voivat kokea olevansa osa yhteisöä ja vaikuttaa itselle ja yhteiskunnalle tärkeisiin asioihin.

Avustusta 38 000 euroa

Demokratiatyön kehittämisen tarve nousi keskusteluun Louna-kirjastojen seutukirjastoselvityksen aikana. Samansuuntaisia toiveita tuli esiin myös Tammelan kunnan hyvinvointikyselyssä.

Forssan kaupunki haki tänä syksynä Etelä-Suomen aluehallintovirastolta avustusta, jolla voitaisiin kehittää kaikkia Louna-kirjastoja fyysisinä ja virtuaalisina matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina.

Avustusta myönnettiin 38 000 euroa. Sillä päästään kouluttamaan kirjastojen henkilökunnalle muun muassa Erätauko-menetelmää, tekemään mahdollisesti laitehankintoja ja pilotoimaan tulevaa toimintaa.

Taukotila – kohtaa ja vaikuta demokraattisesti -hanke kestää helmikuusta vuoden 2023 loppuun. Tämän jälkeen parhaat käytännöt vakiinnutetaan osaksi Louna-kirjastojen toimintaa.

Keskusteluita kesätapahtumissa ja kirjastoautossa

Sitra on jo toteuttanut kokeilun, jossa etsittiin keinoja kansanvallan lisäämiseksi kirjastoissa. Näitä kokemuksia hyödynnettiin, kun jokaiselle Louna-kirjastolle mietittiin omaa toimintamallia.

Forssan kirjastossa pilotoidaan tänä ja ensi vuonna yhteiskunnallisia podcasteja, joihin kutsutaan eri-ikäisiä kuntalaisia keskustelemaan esimerkiksi päivänpolttavista paikallisista aiheista tai lukutaidon merkityksestä.

Muissa kirjastoissa järjestetään ajankohtaisia keskustelutilaisuuksia. Jokioisilla ne pidetään kirjastossa, Tammelassa kirjastoautossa tai kylätaloilla ja Humppilassa ja Ypäjällä kesätapahtumien yhteydessä.

– Hankkeen aikana laaditaan kysely, jossa kuntalaiset voivat esittää toiveita sisällöistä ja aihepiireistä, Järveläinen kertoo.

Perustoimintakin vahvistaa demokratiaa

Ensimmäiseksi Louna-kirjastojen henkilöstöstä valitaan hankekoordinaattori, joka alkaa edistää suunnitelmia yhdessä kirjastojen kanssa. Käytäntöön niitä päästäneen viemään syksyllä.

Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta nollasta liikkeelle ei lähdetä. Kirjastot ovat tähänkin mennessä esimerkiksi järjestäneet tilat ennakkoäänestykseen tai opastaneet erilaisten verkkopalveluiden käytössä.

Kirjastojen perustoiminta vahvistaa jo itsessään demokratiaa.

– Kirjastojen kautta pääsee maksuttomasti monen tiedon ja elämyksen äärelle. Jo se on tasa-arvoa edistävää.

Tukea kirjastojen demokratiatyölle

Taukotila – kohtaa ja vaikuta demokraattisesti -hanke sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta 38 000 euron valtionavustuksen.

Hanke on Louna-kirjastojen yhteinen, mutta hanketta hallinnoi Forssan kaupunki.

Tavoitteena on kehittää Louna-kirjastoja fyysisinä ja virtuaalisina matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina.

Forssan kirjastossa pilotoidaan yhteiskunnallisia podcasteja, muissa seudun kirjastoissa ajankohtaisia keskustelutilaisuuksia. Lisäksi mm. henkilökuntaa koulutetaan ohjaamaan rakentavaa keskustelua Erätauko-menetelmällä.

Hanke käynnistyy helmikuussa 2022 ja päättyy vuoden 2023 lopussa. Tämän jälkeen parhaat käytännöt vakiinnutetaan pysyväksi toiminnaksi.

Kuntien yleisten kirjastojen demokratiatyötä edistetään valtakunnallisesti lähes miljoonalla eurolla. Avustusta sai 38 hanketta, Kanta-Hämeessä Forssan lisäksi Riihimäen kaupunki (30 000 e).

Uusimmat

Fingerpori

comic