Lounais-Häme Lounais-Häme

Louna-kirjastot avaavat noutopalvelunsa – Aineistot varataan verkkokirjastossa, sähköpostilla tai soittamalla

Somero aloitti jo perjantaina, Urjala avaa maanantaina.
Forssan kirjastossa valmisteltiin perjantaina noutolainauspistettä, joka avautuu maanantaina iltapäivällä. Tilatun aineiston voi noutaa vasta, kun on saanut siitä vahvistuksen, muistuttaa Leila Laakkonen (etualalla). Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kirjastossa valmisteltiin perjantaina noutolainauspistettä, joka avautuu maanantaina iltapäivällä. Tilatun aineiston voi noutaa vasta, kun on saanut siitä vahvistuksen, muistuttaa Leila Laakkonen (etualalla). Kuva: Lassi Puhtimäki

Varausten noutopalvelu käynnistyy Louna-kirjastoissa ensi maanantaina 11. toukokuuta. Varsinaisesti kirjastot voivat aueta koronarajoitusten vuoksi vasta 1. kesäkuuta.

Forssan seudun kuntien Louna-kirjastot haluavat muistuttaa, että aineistojen noutaminen on uutta poikkeustilan pika-asiointia. Se ei ole viipyilevä kirjastokäynti, vaan rivakka pistäytyminen.

– Kukin kirjasto on rajannut tiloistaan oman aineistojen noutoalueen. Kirjastojen tiloihin ei voi jäädä oleskelemaan ja kahden metrin turvaväliä pitää tietysti noudattaa, mutta iloitsemme siitä, että pääsemme palvelemaan asiakkaita edes näin, kertoo Forssan kirjastonjohtaja Maarit Järveläinen.

Esimerkiksi Forssassa kirjaston noutotilaan mahtuu kerrallaan kuusi asiakasta niin, että turvavälit säilyvät. Heitä palvelee enimmillään kolme asiakaspalvelijaa.

– Jos meille tulee ruuhkaa, asiakkaiden kannattaa varautua odottamaan ulkona, Järveläinen muistuttaa.

Lue myös: Kirjastojen digitaaliset kirjahyllyt kasvavat ovien ollessa säpissä – Tätä kaikkea Louna-kirjastot tarjoavat netissä

Noutoaikaa neljä tuntia päivässä

Kirjahyllyjen väliin ei myöskään saa mennä luettavaa tutkimaan, vaan varaaminen tapahtuu ensisijaisesti verkkokirjastossa.

– Jos sen käyttö ei ole mahdollista, varauksia voi tehdä myös puhelimitse tai sähköpostitse. Varaukset tulee tehdä sille kirjastokortille, jolla aineisto myös noudetaan, Louna-kirjastot neuvovat.

Kirjastot ottavat vastaan puhelinvarauksia arkisin kello 10:n ja kello 14:n välillä.

Liikkeelle vasta noutoilmoituksen jälkeen

Suin päin kirjaa ei kannata sännätä noutamaan. Varattua aineistoa voi toukokuun aikana noutaa arkisin maanantaista torstaihin kello 14–18.

– Varaukset voi noutaa vasta sen jälkeen, kun on saanut kirjastosta noutoilmoituksen. Omien varausten tilanteen voi tarkistaa myös verkkokirjastosta. Lähetämme myös kirjastojen sulkuaikana saapuneista varauksista noutoilmoituksen, kirjastot tiedottavat.

Riskiryhmään kuuluvat voivat halutessaan sopia puhelimitse aineiston noudosta kirjastohenkilöstön kanssa.

Koronaohjeistusta tulee noudattaa

Kirjastoissa vältetään lähikontaktia asiakkaiden ja henkilökunnan välillä noudon aikana. Kirjastot eivät ota maksuja vastaan toukokuun aikana eikä myöhästymismaksutaakkaa kerry.

Kaikkia laina-aikoja on jatkettu automaattisesti toukokuun loppuun asti. Tarpeen mukaan aineiston eräpäiviä siirretään siitäkin eteenpäin.

Kirjastoväki muistuttaa, että kirjastoon ei ole syytä tulla, jos on flunssan oireita. Tiloissa noudatetaan THL:n koronaohjeistuksen mukaisia turvavälejä sekä hyvää käsihygieniaa.

– Asiakkaiden WC-tilat eivät ole toukokuun aikana käytössä, mutta käsidesiä on varattu myös asiakkaiden käyttöön.

Aineisto palautetaan edelleen vain kirjastojen palautusluukkuun, jotka ovat auki myös noutoaikoina.

Louna-kirjastojen verkkosivuilta löytyy kirjastokohtaisia tietoja järjestelyistä. FL

Lue myös: Kirjastot, museot, Vesihelmi, nuorisotilat ja liikennepuisto avataan näillä näkymin kesäkuun alussa, mutta tietyin rajoituksin

Louna-kirjastot selvittävät seutukirjaston mahdollisuutta – Haja-asutusalueen kirjastopalvelujen turvaaminen on yksi teemoista

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic